KÖRÖMVIRÁGKENŐCS
2015. február 22. írta: TothTimcsi

KÖRÖMVIRÁGKENŐCS


 A körömvirágkenőcsöt már XVI. század óta használják általános házi gyógyszerként. A kenőcs gyógyhatása a körömvirág illóolajainak és számos más, a bőr gyógyulását segítő összetevőjének köszönhető. A körömvirágkenőcs hatásos bőrgyulladás, nehezen gyógyuló sebek, fagyásos és könnyebb égési sérülések esetén.

Tökéletesen beválik pelenkakiütés, felfekvéses sebek, kisebesedett szájzugok kezelésében. Hatásos ekcémára és visszerekre is. Tisztít, összehúz, serkenti a vérkeringést, valamint segíti a szövet sarjadását a sebgyógyulás ideje alatt. Kész termékként is kapható, de házilag is elkészíthetjük. Mindkét kenőcsöt azonos módon kell alkalmazni: vigyünk fel egy vékony réteget napközben többször a megfelelő helyre.

ELKÉSZÍTHETJÜK HÁZILAG

20 g körömvirágszirmot törjünk össze mozsárban, adjunk hozzá 20 ml növényi olajat (pl. olívaolajat). A keveréket kissé melegítsük fel, és tegyük félre 12 órára, hogy összeálljon. A gyógyhatású összetevők ezalatt eloszlanak az olajban. Szűrjük le, adjunk hozzá 4 g kakaóvajat meg 4 g méhviaszt, majd olvasszuk fel, és jól keverjük össze. Ha a kenőcsöt a hűtőszekrényben tartjuk, hat hónapig felhasználható.





GYÓGYÍTÓ HATÁS:

A körömvirágkenőcs elpusztítja a sebekben lévő kórokozókat, így segíti a gyógyulási folyamatot. Serkenti az új bőrszövet képződését, és segíti a vérellátást. A kenőcs ezáltal véd a gyulladások ellen, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Gyógyhatású összetevők:

A körömvirágkenőcs illóolajokat, természetes színezéket, pl. karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, enzimeket és néhány szerves savat tartalmaz, valamint alapvető összetevőket is, amelyek a gyártástól függően változhatnak.

Kész termékek

A gyógyszerésztől olyan terméket kérjünk, amelyet a homeopátia elvei alapján készítettek. Így biztosak lehetünk abban, hogy a kenőcs nem tartalmaz tartósítószert, és minőségi alapanyagokból készült. Egyes boltokban már árulnak homeopátiás körömvirágkenőcsöt.

Kisebesedett szájzugokra

A körömvirágkenőcs nemcsak a sebeket gyógyítja, hanem megszünteti a kellemetlen feszítő érzést is a bőr sebes részein. Csökkenti a kisebesedett szájzugok herpeszvírus okozta fájdalmát.

Érdemes tudni

Hogy mindig legyen kéznél friss körömvirágkenőcs, fagyasszunk le kis adagokban körömvirágkivonatot (méhviasz és kakaóvaj nélkül), vagy akár a kész kenőcsöt is kis jégkockakészítő zacskóban, amelyből igény szerint vehetünk elő egy-egy kockát. A fagyasztott illóolajok több mint egy évig megőrzik minőségüket.
Beválik nehezen gyógyuló sebek, bőrgyulladás, fagyási sérülések, zúzódások, rándulások, kelések, kiütések kezelésében.

ALKALMAZÁS

Visszérre - A körömvirágkenőcs összetevői szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat és segítik a vérkeringést. Figyelem: A kenőcsöt ne dörzsöljük be, és csak vékony rétegben vigyük fel.

Felfekvésre - A felfekvéses sebek a hosszan tartó ágyban fekvés következményei, általában a sarok, a könyök, a kulcscsont és a farokcsont környékén képződnek. A sebes helyeket naponta többször kenjük be körömvirágkenőccsel. Takarjuk be gézzel, vagy tegyünk rá tapaszt.

Körömágygyulladásra - A körömvirágkenőcs antibakteriális hatású. Gyógyítja a körömágygyulladást is. Naponta többször kenjük be az érintatt területet.

Sebgyógyulás

A körömvirágkenőcs segít, ha:
  • a sebet már új szövet fedi, és enyhén rózsaszínes a széle
  • a seb felülete gyulladt, nehezen gyógyul
  • a seb szennyezett, és fennáll a veszély, hogy gennyezni kezd
  • a bőr egyes részei repedeznek, kiszáradnak és érzékenyek
  • a bőrt gomba támadja meg, pl. a lábujjak között.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6913767952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása