KARDAMON - Elettaria cardamomum
2017. január 22. írta: TothTimcsi

KARDAMON - Elettaria cardamomum


A gyömbérfélék családjába tartozó kardamom Ázsia délkeleti területeiről származik. Az ájurvédikus gyógyászatban már időtlen idők óta alkalmazzák a kardamommagot kozmetikai célokra, illetve emésztési zavarok, elhízás, húgyúti fertőzések gyógyítására, az anyagcsere általános serkentésére. Gyógyító erejét a görögök és a rómaiak is nagyra tartották. A természetgyógyászatban a kardamomot elsősorban étvágytalanság, puffadás és emésztési panaszok esetén használják. Kis mennyiségben kiváló fűszere mártásoknak, leveseknek és hús- valamint halételeknek, és könnyebben emészthetővé teszi őket. A közel-keleti országokban népszerű a kardamommal készült kávé.

SEGÍTSÉG FÁJDALMAS PUFFADÁS ESETÉN

A kardamom enyhíti a rekeszizmot nyomó puffadást. Egy evőkanál kardamommagra öntsünk 5 dl vizet, forraljuk fel, és főzzük 5 percig. Adjunk hozzá egy kis darab fahéjat, 2 szem szegfűszeget, 2 vékony szelet gyömbért és egy szelet citromhéjat. Forraljuk fel még egyszer, és hagyjuk állni egy óráig. Szűrjük le, és igyuk hidegen vagy melegen.

Gyógyító hatás: A kardamom bevált gyógyhatású szer emésztőrendszeri megbetegedésekre, mint az émelygés, hányás, puffadás vagy emésztési zavarok. Illóolaja serkenti a gyomornedvek kiválasztását, ezzel együtt az étvágyat is. Köhögéscsillapító, köptető hatása miatt megfázás, köhögés és rekedtség esetén szintén használják. Ezenkívül megszünteti a fáradtságot, antidepresszáns hatású, felfrissíti az emlékezetet.



Hatóanyagok

A kardamom fő hatóanyaga a cineolt, limonént, borneolt és terpineolt tartalmazó illóolaj. az illóolaj stimulálja és erősíti a gyomor nyálkahártyáját, és serkenti az emésztőnedvek kiválasztását. A kardamom magjai zsírolajat, keményítőt és cukrot is tartalmaznak.

KONYHAI TIPPEK

- A kardamomot édes és sós ételek fűszerezésére is használjuk.

- A kardamom minden mézeskalácshoz és curryhez használt fűszerkeverékben megtalálható.

- Aki szereti a kardamomt, keressen svéd recepteket. Svédországban gyakran ízesítik a süteményeket kardamommal.

- A kardamom hüvelyében kicsi, sötét magvak találhatók. Ezek sokkal ízletesebbek, mint az őrölt fűszer. Szükség esetén a magvakat megőrölhetjük, vagy mozsárban is összetörhetjük.

- A kardamom teljes hüvelytermését nagyobb élelmiszerboltokban és ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletekben szerezhetjük be.

- A hüvely színe zöld, fehér vagy fekete. Lehetőség szerint zöld hüvelyű kardamomot vagyünk, ugyanis ebben van a legtöbb értékes hatóanyag, és az íze is finomabb. A fehéret Észak-Európában kedvelik, a feketét Afrikában.

- A kardamomos (törökös) kávé serkenti az emésztést, és segít megszabadulni a teltségérzettől. Forraljuk fel 2,5 dl vizet, adjunk hozzá 2-3 kávéskanál kávét, majd 20-40 szem zöld kardamomot és 1 evőkanál cukrot. Forraljuk kb. 3 percig kis lángon, majd szűrjük le, és igyuk meg étkezés után.

Serkentő fűszerek

A kardamom növeli az életerőt. Egy kisebb edénybe tegyünk 1-1 mokkáskanál frissen őrölt kardamomot, koriandert, borsot, ánizst, majd forrázzuk le 5 dl vízzel, és 5 percig hagyjuk állni. Szűrjük le, és töltsük palackba. Naponta 3-5 alkalommal fogyasszunk belőle 1-2 evőkanállal.


ÉRDEMES TUDNI

Szívizomgyengeség esetén jót tesz az erősítő tej. Öntsünk egy kisebb lábosba 1 pohár tejet, és melegítsük fel, de ne forraljuk. Adjunk hozzá 1 kávéskanál kardamomomt és 1 kávéskanál sáfrányt. Hagyjuk állni. Mézzel édesítsük, és elalvás előtt, lassan igyuk meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9213767780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása