SZAPPANFŰ (Orvosi) - Saponaria officinalis
2017. március 24. írta: TothTimcsi

SZAPPANFŰ (Orvosi) - Saponaria officinalis

A réteken és utak mentén gyakori orvosi szappanfű a magas szaponintartalmú növények közé tartozik, ezért köptetőként használják. Tisztító hatását korábban nemcsak a természetgyógyászatban használták: ezer éven keresztül a gyapjúszövetek olcsó, természetes mosószere volt.


Köptető hatású, a légutakban felszaggatja a váladékot; vértisztító!

Jellemzők: A szegfűvirágúak családjába tartozó orvosi szappanfű 70 cm magas, szára egyenes, gyakran csak a csúcsánál ágazik el, laza virágzata fehér vagy halvány rózsaszín, gyenge illatú. Gyöktörzse erősen szerteágazó, gyökere először édes-kesernyés, később torokkaparó ízű.

Előfordulás

Csaknem egész Európában és Nyugat-Ázsiában megtalálható. Nedves és homokos talajon nő. Folyók holtágainak mocsaras területén, ritkás tőzegerdőkben és homokos tisztásokon találkozhatunk vele. Kertekben is gyakran termesztik.
Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra főleg gyöktörzsét szokták felhasználni a gyökerével együtt. Zöldje kevesebb hatóanyagot tartalmaz.

Hatóanyagok

A növény hatékonyságát magas szaponintartalmának köszönheti, ez a gyökérben lévő anyagok akár 5%-a is lehet. A szappanfű gyökere flavonoidokat és egy kevés illóolajat tartalmaz. A növény egyéb hatóanyagai glikozidok, ásványi sók és szénhidrátok.

FELHASZNÁLÁS

A szaponinok irritálják a nyálkahártyát, felszaggatják a hörgőváladékot. A szappanfű gyökerét ezért köptetőként használják köhögés és hörghurut esetén. A növény szerepel a vértisztító keverékekben is, mert enyhén víz- és hashajtó. Bőrbetegségek esetén belsőleg és külsőleg is használható. A népi gyógyászatban a gyökérfőzetes borogatással szokták enyhíteni a reumás panaszokat.

Főzet - 1 púpozott kávéskanál felaprított gyökérre öntsünk 2,5 dl hideg vizet, és hagyjuk állni néhány óráig. Ezután forraljuk fel, szűrjük le, és nyomkodjuk ki a gyökérlevét. Igyunk naponta 2 csésze meleg főzetet száraz köhögés, valamint heveny és krónikus hörghurut esetén.

Figyelem: A magas szaponintartalom miatt ne lépjük túl az ajánlott adagolást!

Borogatás - A szappanfű főzetét azonos mennyiségű kamillaforrázattal összekeverve használják külsőleg sebmosásra, valamint sebgyógyulást elősegítő borogatás készítéséhez. Nedvesítsünk meg a folyadékkal egy steril gézlapot, és naponta többször tegyük a sérülésre.

Készítmények - Bizonyos köhögésre és hörghurutra alkalmazott gyógyszerekben a szappanfüvet más köptető hatású gyógynövényekkel, például kakukkfűvel, kankalinnal és ökörfarkkóróval keverik.

Gyógy-keverékek - A szappanfű gyökerét bőrbetegségekre, köhögésre és reumára javasolt növénykeverékekhez adják. A kozmetikusok is alkalmazzák haj- és bőrápoló termékek összetevőjeként.


ÉRDEMES TUDNI

Gyökerét tavasszal vagy ősszel szokás begyűjteni. Feldarabolva, szabad levegőn szárítják. Virágbimbóit lehetőleg mesterséges hőforrás segítségével szárítsuk, kb. 50°C hőmérsékleten.









A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1313767778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása