IZLANDI ZUZMÓ
2016. május 07. írta: TothTimcsi

IZLANDI ZUZMÓ


Cetraria islandica

Elsőként egy koppenhágai gyógyszerjegyzék írta le az izlandi zuzmó tulajdonságait, 1672-ben. A kisméretű, szerteágazó növényt légúti megbetegedések kezelésére használták, mivel védőréteggel vonja be a légutakat, csillapítja a köhögést, enyhíti a szájüreg és a torok gyulladását.

Hatásos nyálkahártya irritáció és étvágytalanság esetén.

Jellemzők: 6-15 cm magasra megnövő lombos növény, amelyben a gombák szimbiózisban élnek az algákkal. A leveles zuzmók széleit apró szőrök borítják. A zuzmónak gyenge, keserű íze van, és vízbe áztatva jellegzetes illatot áraszt.

ELŐFORDULÁS
A zuzmók az északi félteke arktikus és mérsékelt éghajlatú területein fordulnak elő. Leginkább a száraz tűlevelű erdőket, a homokos talajú mezőket és a pszutaságokat kedvelik.



Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra a zuzmó egész szárát használják. Mivel az izlandi zuzmó védett növény, nem szabad leszedni, de gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban kapható. A növénynek száraz, sötét helyen kell növekednie, különben elveszíti értékes hatóanyagait.


HATÓANYAGOK

Mindenekelőtt nagy mennyiségű szénhidrátot, ásványi sót, nyugtató és részben immunerősítő hatású nyálkákat tartalmaz. Antibakteriális tulajdonságát a gombákból származó keserű zuzmósavtartalma adja.

Javallatok
Az izlandi zuzmó nyugtató és antibakteriális hatású növény, amelyet főleg légúti megbetegedések kezelésére használnak. Száj- és toroknyálkahártya-irritáció esetén is alkalmazzák. A keserű zuzmósavak serkentik az étvágyat. Emellett korpásodás elleni kozmetikumok és készülnek a zuzmó kivonatával. Külsőleg alkalmazva, borogatások vagy gőzölés formájában segít pattabnások ellen.

ALKALMAZÁS

Forrázat
Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál izlandi zuzmót, és öntsük le forrásban lévő vízzel. Tegyük félre 10-15 percre, hogy leülepedjen, majd teaszűrőn szürjük át. Nyálkahártya-irritáció és hörghurut esetén igyunk meg belőle naponta 3-4 csészével. Ha forrázás után egyből leszűrjük a leveleket, a tea kevésbé lesz keserű. A kivett leveleket öntsük le újra forró vízzel, 10 percig hagyjuk állni, vagy forraljuk rövid ideig, de az ily módon elkészített főzet elveszíti antibakteriális hatóanyagait.

Hideg kivonat
öntsünk le 1 kávéskanál izlandi zuzmót 5 dl hideg vízzel, tegyük félre 6-8 órára, időnként keverjük meg. Ezután forraljuk fel a kivonatot. Étkezés előtt fél órával igyunk meg belőle egy csészével.
A hideg kivonat rendkívül nagy mennyiségű cseranyagot tartalmaz, ezért jól alkalmazható étvágytalanság és emésztési problémák esetén.

Gyári készítmények
Gyógyszertárban szopogató tabletta vagy szirup formájában kapható a más növényekkel kevert izlandi zuzmó kivonata. Ezeket leginkább légzőrendszeri megbetegedések kezelésére használják.

ÉRDEMES TUDNI

Az izlandi zuzmó kovasavat tartalmaz, aminek köszönhetően jó hatással van a hajra, a bőrre és a körmökre.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2513767788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása