ORVOSI REBARBARA - Rheum officinale
2016. augusztus 22. írta: TothTimcsi

ORVOSI REBARBARA - Rheum officinale

Hatásos székrekedés, hasmenés, illetve a szájüreg nyálkahártyájának, gyulladása esetén.


Az orvosi rebarbara - a jól ismert kompótnak való és a fürtös rebarbara közeli rokona - gyökerének gyógyhatása miatt értékes. A növény Tibetből és Kínából származik, ahol az emésztőrendszer működését szabályozzák vele, és fájdalomcsillapítóként is használják.

Jellemzők: A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik. Húsos száron lévő nagyméretű levelei tenyérszerűen borulnak egymásra. A virágzatot hordozó hajtás 2 méter magasra nőhet. Gyökere kellemetlen, csípős ízű, sárgára színezi a nyálat. Illata különlegesen édeskés, enyhén füstös.

ELŐFORDULÁS

Az orvosi rebarbara Kína északnyugati hegységeiből, illetve Tibet keleti részéből származik. A 18. század második felétől csaknem egész Európában termesztik. Számos egymással keresztezett változatával találkozhatunk, ezek hasonló gyógyhatásúak.


Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra csak hengeres gyökerét és a néhány éves növény gyökértörzsét használják. Ősszel szedik le, amikor levele és szára már elsárgult.

HATÓANYAGOK

Gyökere egyrészt hashajtó hatású antranol-glikozidot tartalmaz, másrészt egy összehúzó és gyulladáscsökkentő, valamint enyhén székletfogó hatású csersavat (gallotannin). Ha a rebarbarát kis mennyiségben használjuk, inkább fogó hatása érvényesül, nagy mennyiségben alkalmazva azonban a szervezet megtisztulásában segít. Gyökerében ezenkívül erősen duzzasztó hatású pektin és élesztő található. Magas oxaláttartalma miatt nem ajánlott a köszvénytől és kövektől szenvedőknek.

FELHASZNÁLÁS

Az orvosi rebarbara elsősorban székrekedés esetén fejti ki tisztító hatását. Mindig érdemes használnunk, ha laza székletet szeretnénk, pl. aranyér vagy a végbél berepedése esetén. A csersav segít a gyomor és a bél nyálkahártyájának gyulladása esetén. A rebarbara étvágygerjesztő hatású is. A növényből készült termékeket a szájüreg nyálkahártyájának gyulladása esetén külsőleg alkalmazzák.

Forrázat
Egy bögrébe szórjuk egy csapott kávéskanál porított rebarbaragyökeret, és forrázzuk le vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Székrekedés esetén igyunk meg belőle este egy csészével. A hatás kb. 8 óra múlva következik be.

Bor
A gyógyszertárakban kaphatók alkoholos vagy boros rebarbarakivonatot tartalmazó készítmények. Ez utóbbit akár magunk is elkészíthetjük. Öntsünk 2 evőkanál feldarabolt gyökérre 1l fehérbort, és 10 napig tartsuk jól záródód üvegben, majd szűrjük le. Naponta 1-2 evőkanállal fogyasztva enyhén tisztító hatású és elősegíti a belek működését.

Késztermékek

Külsőleges (öblögetés a szájüreg gyulladása esetén) és belsőleges (főleg székrekedésre) alkalmazásra akár más összetevőket is tartalmazó késztermékeket: tinktúrákat, tablettákat, szirupokat használhatunk, amelyeket gyógyszertárban vehetünk meg.

Érdemes tudni
Az orvosi rabarbara antrikinon-glikozidokat tartalmaz, ahogy a szenna is. Ennél azonban kevésbé intenzív hashajtó hatású, és ezért kíméletesebben hat. Hosszabb idejű fogyasztása alatt ugyanakkor fennáll a függés kialakulásának, a vastagbél utolsó szakasza irritációjának és gyulladásának veszélye.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1813767784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása