KÁLMOSGYÖKÉR-TEA
2018. február 03. írta: TothTimcsi

KÁLMOSGYÖKÉR-TEA


A kálmos (Acorus calamus) évelő vízinövény, amely valószínűleg Kínából vagy Indiából származik,ahol már az ókorban az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Ázsiából a 16. században került termesztendő gyógynövényként Bécsbe, majd "kivadult", és elterjedt a mocsaras, nádas vidékeken. Akkortól kezdve használja a népgyógyászat gyógynövényként.

A kálmos hamar a csodatévő gyógyfű hírébe került, számos kolostori receptben megtalálható. Illóolaj- és keserűanyag-tartalmának köszönhetően a kálmosgyökértea tökéletes erősítő és energizáló ital, különösen azokon segíthet, akiknek vékony a testalkatuk és gyenge a gyomruk. A forrázat mindenféle fájdalmat és mésztőszervi görcsöt, émelygést, hányást és puffadást enyhít. Külsőleg ekcémára és korpásodásra használható.

 🍵FORRÁZAT KÉSZÍTÉSE

 1 kávéskanál apróra vágott kálmosgyökeret (gyógyszertárakban kapható) forrázzunk le 2,5 dl vízzel, fedjük le, és hagyjuk álni 15 percig. Igyunk belőle naponta kétszer étkezés előtt egy csészével. A gyöktörzs hideg kivonatának elkészítése munkaigényesebb: 8-12 órán keresztül áztassuk hideg vízben, majd forraljuk fel, és szűrjük le.



 Gyógyító hatás: 

Illóolajának és a keserűanyagoknak köszönhetően a kálmos segít yomor- és bélpanaszok, görcsök és teltségérzet esetén. A csersav és a növényi nyálka hozzájárul az általános erősítéshez. Külsőleg bőrirritáló hatást fejt ki, ezáltal javítja a bőr vérellátását.

A kolin, amely az ingerületátvivő acetilkolin előanyaga, nyugtatja a vegetatív idegrendszert. Ártalmas lehet? Néhány gyógynövényes kiadványban arról lehet olvasni, hogy a kálmos egyik hatóőanyaga, az azaron sejtmutációhoz vezethet.

A káros vegyület nagyobb mennyidégben csak az ázsiai fajtákban fordul elő.
Az Európában és Észak-Amerikában termő növényekben ennek mennyisége azonban teljesen ártalmatlan.

 Anorexia nervosa esetén 

 A kálmosgyökértea nem tesz csodákat étvágyzavar és a saját testkép megítélésének zavara által okozott extrém súlyvesztés esetén, de ebben a terápiában is nélkülözhetetlennek bizonyul. Javítja az étvágyat, csillapítja a gyakran kínzó hasi tüneteket, és erősíti a pszichét. A csontvelőt vörösvérsejtek előállítására serkenti, ami csökkentheti a vérszegénységet (anémiát).

 FELHASZNÁLÁS 

 🌿 Az egészséges ínyért 

- A kálmosgyökértea kíváló öblögetőszer, erősíti a fogínyt. A kálmos gyöktörzséből készült erős és édesítetlen teával öblögessünk minden este. Ezzel erősítjük a nyálkahártyát, csillapítjuk a gyulladást, megelőzzük a fogszuvasodást, és megszüntetjük a kellemetlen szájszagot is.

 🌿 Irritáblis bélszindróma esetén

- Vannak, akik tisztázatlan okból szenvednek emésztőrendszeri megbetegedésektől, amelyek során felváltva jelentkezik hasmenés és székrekedés, illetve - látszólag minden ok nélkül - bélgörcs és telségérzet lép fel.

A vizsgálatok szervi megbetegedést nem mutatnak ki; csak az látható, hogy a stressz erősíti a panaszokat. Ebben az esetben a kálmosgyökértea szabályozó hatást fejthet ki. Igyunk évente néhány alkalommal 2-3 héten keresztül naponta 3 csészével.

 🌿 Korpásodásra

- A kálmosgyökér sok esetben szabályozni tudja a fejbőr túlzott korpásodását. Hajmosás után masszírozzunk a fejbőrünkbe erős kálmosforrázatot. Ne öblítsük ki! Különösen hatékony a kálmosgyökér és a nyírfalevél egyenlő arányú keverékéből készült forrázat.

 ÉRDEMES TUDNI 

 Akálmosgyökértea és - fürdő erősítő hatású hosszabb betegség után. A kezeléseket azonban ne alkalmazzuk 2-3 hétnél tovább.

 GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK 

 Krónikus emésztési elégtelenségre 

 🌿

 💧60 g kálmosgyökér
 💧40 g kerekrepkénylevél

 🌿

Ez a tea segíti az emésztést, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását. Egy kávéskanál leforrázott keverékből készítsünk teát, étkezés előtt melegen igyunk meg belőle egy csészével.

 🌿🌿🌿

 Figyelemzavarra 

 🌿

 💧30 g kálmosgyökér
 💧20 g citromfű levél
 💧20 g rozmaringlevél
 💧10 g veronika
 💧10 g fehér üröm
 💧10 g galagonya

 🌿

 Ez a keverék javítja a memóriát, erősíti a koncentrációs képességet. Két héten keresztül naponta kétszer igyunk meg 1 csésze forrázatot. (1 kávéskanál keveréket forrázzunk le)

 🌿🌿🌿

 A veseműködés erősítésére 

 🌿

 🌼40 g kálmosgyökér
 🌼20 g iglicegyökér
 🌼20 g fehér üröm
 🌼20 g mezei zsurló

 🌿

Ez a keverék a vesét a szervezet intenzívebb méregtelenítésére serkenti. gyógykezelés vagy a dohányzásról való leszokás alatt. 1 kávéskanál keveréket forrázzunk le 2 dl vízzel, és fogyasszuk napi 2-3 alkalommal, étkezés után.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6213767776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása