MEZEI PIPACS - Papaver rhoeas
2016. június 19. írta: TothTimcsi

MEZEI PIPACS - Papaver rhoeas


Hatásos felső légúti problémák, nyugtalanság és alvászavar esetén.

Ennek a növénynek már a kései kőkorból származó sírokban felfedezték a nyomait. Az ókori Egyiptomban is mezei pipaccsal díszítették a sírokat. A népi gyógyászatban nyugtatószerként, illetve köhögés csillapítására használják.

Jellemzők: A mezei pipacs a mákfélék családjába tartozik. Serteszőrös szára akár a 80 cm-es magasságot is elérheti. A növény levelei selymesek és puhák. Négy élénkpiros, finom virágszirma nyeleinél egy-egy fekete folt látható. A virágpártán kívül a növény összes része keserű tejnedvet tartalmaz.

Előfordulás

A növény hazája Földközi-tenger medencéje és Ázsia. Magyarország egész területén elterjedt. Valaha ez volt a gabonák legáltalánosabb gyomnövénye. Ma inkább réteken, utak mentén, hegyoldalakban, parlagföldeken terem. Dísznövényként számos kertben megtalálható.




HATÓANYAGOK

A népi gyógyászatban kizárólag a pipacs szirmait használják gyógyászati célokra.

A mezei pipacs alkaloidokat tartalmaz - főleg radint -,  amelyek az orvosi pipaccsal ellentétben szinte egyáltalán nem mérgezők, ha alacsony koncentrációban jelennek meg. A mezei pipacsot tartalmazó készítményeket azonban az előírásnak megfelelően kell alkalmazni. Találhatók még benne antociánok (piros színezőanyag), valamint növényi nyálka, szerves savak és cseranyagok.

ALKALMAZÁSA

A hagyományos népi orvoslás leginkább gyermekeknek és időseknek ajánlja a pipacsot. Altató- és nyugtatószerként használják. Szirup vagy gyógynövénykeverék formájában hörgőporblémák kezelésére alkalmas, főleg köhögőrohamok és asztma esetén. A modern népi orvoslás csak ritkán folyamodik a pipacs gyógyító tulajdonságaihoz, inkább kozmetikai termékek összetevőjeként jelenik meg, például intim lemosókban.

Párlat - 2 kávéskanál szárított pipacsszirmot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel. Adjunk hozzá néhány csepp citromlevet. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Felső légúti panaszok vagy idegesség esetén igyunk meg belőle naponta 1-2 csészével. Köhögés ellen mézzel ízesíthetjük.

Szirup - Gyermekeknek és időseknek a mezei pipacs szirmaiból készült szirupot ajánlja a népi gyógyászat a köhögés és az alvászavarok kezelésére. Egy evőkanál szirmot szórjunk egy befőttesüvegbe, facsarjuk rá fél citrom levét, adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot. Amíg a cukor fel nem oldódik, tartsuk meleg helyen. Napi néhány alkalommal fogyasszunk belőle 1-1 kávéskanállal.

Ital - 20 g szárított pipacsszirmot öntsünk le 1 dl tiszta szesszel. A palackot jól zárjuk le, és hagyjuk állni 5 napig. Utána sűrű szitán vagy vászonkendőn szűrjük le. alvászavar és idegesség esetén fogyasszunk napi 2-4 ml-t, kis adagokra elosztva.

Gyógynövény-keverék - A nyálkatartalmú pipacsszirmot köhögéscsillapító teákhoz is keverhetjük.

ÉRDEMES TUDNI

A szirmokat júliusban és augusztusban, kora reggel gyűjtsük be úgy, hogy ne törjenek meg, akkor ugyanis megfeketednek. Kíméletesen szárítsuk meg, fénytől és nedvességtől védve. Ha jól végezzük a szárítást, a szirmok sötét rózsaszín vagy lila színűek lesznek.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2713767786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta 2016.06.20. 06:13:02

Kösz!
süti beállítások módosítása