MARTILAPU - Tussilago farfara
2015. december 20. írta: TothTimcsi

MARTILAPU - Tussilago farfara



Száraz köhögésre, hörghurutra és nyálkahártya-gyulladásra.

A martilapu tudományos nevének első tagja, a tussis latinul "köhögést" jelent. ez is utal arra, hogy ezt a nyákban és csersavban gazdag gyógynövényt elsődlegesen a köhögés csillapítására használják fel. Régebben még a kiszáríott leveleinek elégetésekor keletkező füstöt is belélegezték. A martilaput mellékhatásai miatt manapság ritkábban alkalmazzák.

Jellemzők: Az őszirózsafélék családjába tartozó növény 20 cm-es magasságot elérő virágszára tavasszal jelenik meg. A növényt pikkelylevelek borítják, virágai rikító sárga színűek, enyhe mézillatuk van. Nagy, szív alakú levelei csak sokkal később fejlődnek ki. A martilapu íze nyálkás és édeskés.

Előfordulás

A martilapu csaknem egész Európában, Észak-Afrikában és Észak-Ázsiában előfordul. Betelepített fajként Észak-Amerikában is megtalálható. Használaton kívüli földeken, útszéleken, vasóti töltéseken és folyópartokon terem.


HATÓANYAGOK

Gyógyászati célokra elsősorban levelét, ritkábban kevésbé hatásos virágait használják.

A martilapu főleg poliszacharid (összetett cukor) nyákot, inulint, keserűanyagot, egy kevés flavonoidot, valamint növényi savakat és csersavat tartalmaz. Az ásványok közül elsősorban kálium- és cinkvegyületek találhatók benne. Meg kell említeni a pirrolizidin alkaloidát is, amely hosszabb fogyasztás esetén károsíthatja a májat. Bár a Közép-Európából származó nyersanyagban ezt nem mutatták ki, a megelőzés érdekében érdemes a martilaput óvatosan alkalamzni.


FELHASZNÁLÁS

Tea - 1-2 kávéskanál felaprított, szárított martilapulevelet szórjunk egy bőgrébe, és forrázzuk le. 5-10 perc elteltével szűrjük le. Naponta legfeljebb 3 csésze teát igyunk, amelynek hatását erősíti a méz. A tea elsősorban a váladék reggeli felköhögését segíti elő. Figyelem: Az ajánlott napi adagot ne lépjük túl! Martilaput tartalmazó termékeket ne fogyasszunk évente összesen 4-6 hétnél tovább.

Pakolás, lemosás - 5-6 kávéskanál szárított és apróra vágott martilapulevélből és 1 dl vízből készítsünk erős forrázatot. Hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le. A forrázatban megnedvesített kendőt tegyük a zózódásra, az irritált bőrre vagy a kelésre. Nyílt seb esetén ne használjuk!

Öblítő oldat - 2 kávéskanál apróra vágott, szárított martilapulevélből 2,5 dl forró vízzel készítsünk forrázatot. Kissé hűtsük le, és szükség esetén használjuk száj- és toroköblögetésre.

Érdemes tudni

A martilapu levelei egy kevés, a májat károsító hatású alkaloidát tartalmaznak. A martilaput ezért ne adjuk csecsemőknek és kisgyermekeknek. Ne alkalmazzuk terhesség és szoptatás idején sem.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6113767808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása