RICINUS - Ricinus communis
2018. március 03. írta: TothTimcsi

RICINUS - Ricinus communis


Hatásos heveny székrekedés esetén és a száraz fejbőr ápolásában.

A ricinus magjából nyert ricinusolaj valószínűleg a legősibb méregtelenítő szer. A ricinus használatára vonatkozó útmutatásokat még ókori egyiptomi papiruszokon is találtak. A ricinus magja nyersen mérgező!

Jellemzők: A kutyatejfélék családjába tartozó örökzöld növény, amelynek tenyeresen hasogatott levele akár 1 m hosszú is lehet, fa vagy bokor alakban a 10 méteres magasságot is elérheti. Bogas virágzatának alján a porzós virágok, felettük a szembeötlően vörös bibés termős virágok találhatók. Lágy tüskéjű maghüvelye három, mozaikszerűen mintázott magot rejt.

ELŐFORDULÁS

Az Afrika trópusi vidékén őshonos ricinust ma a világ összes melegebb éghajlatú országában termesztik. Közép-Európában fagyérzékeny dísznövényként találkozhatunk vele.



Gyógyászati alapanyag

Magjaiból hiedegsajtolással nyerik a tapadós ricinusolajat. A gyógyászatban és a kozmetikai iparban, valamint ipari kenőanyagként tisztított változatát használják fel.

HATÓANYAGOK

Magja csaknem 50%-ban fogyasztható oalajat tartalmaz, amelyben nagy mennyiségben található a bélműködést befolyásoló ricinolsav. A mag tömegének 20 %-át különboző fehérjék adják, többek között a rendkívül mérgező ricin és a kevésbé veszélyes ricinin alkaloid. A mag kisajtolásakor ezek a méreganyagok gyakorlatilg nem jutnak át az olajba.


FELHASZNÁLÁSI JAVASLAT

A ricinusolaj hatásos méregtelenítő szer heveny székrekedés esetén. A vékonybélben az olajból ricinolsav válik ki, amely irritálja a nyálkahártyát, és serkenti a bélmozgást.
Ezenkívül késlelteti az ásványi szók és a víz felszívódását.
A növény illóolaja ápolja a bőrt és a hajat. A népi gyógyászat szemölcsök és májfoltok eltávolítására alkalmazza.
Figyelem: Krónikus székrekedés és a zsírok nem megfelelő emésztése esetén ne használjunk ricinusolajat, mert emésztési zavarokat és étvágytalanságot okozhat.

Ricinusolaj
A tisztító hatás (6-8 órán belüli) eléréséhez a felnőttek adagja 1-2 kávéskanál olaj éhgyomnorra; ha azonban gyorsabb (2-4 órán belüli) hatást akarunk elérni, bevehetünk akár 1-2 evőkanál olajat is. Gyermekek hashajtása esetében előbb forduljunk orvoshoz. Az olajat könnyebb langyosan - például meleg italba keverve - lenyelni, így könnyebben felveszi a szervezet. Az olaj kapszulás kiszerelésben is kapható.

Beöntés
Gyors béltisztításhoz készítsünk beöntést kamillatea és 1-2 evőkanál ricinusolaj keverékéből. Csak orvos jóváhagyásával alkalmazzuk!

Bedörzsölés
száraz fejbőr esetén vigyünk fel néhány csepp olajat a fejre, és finoman masszírozzuk be a fejbőrbe. Egy óra elteltével kímélő samponnal mossuk meg a hajunkat.

Figyelem!

A teljes magok fogyasztása utáni mérgezés a szájüreg égésével, hányingerrel, esetenként véres hányással, hasmenéssel és bélgörccsel jelentkezik. A keringés leállása után bekövetkezik a halál.

ÉRDEMES TUDNI

A ricinus magja rendkívül mérgező, ezért a gyógyászatban nem alkalmazzák. Már néhány szem képes megölni egy felnőtt embert. 




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9413767774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása