SÓSBORSZESZ
2015. november 29. írta: TothTimcsi

SÓSBORSZESZ




 Hatása igazolt fejfájás, reumatikus panaszok, szellemi és fizikai kimerültség esetén.

A híres sósborszesz nagyon régi szerzetesrendi recept alapján készül, válogatott gyógynövénykivonatokat, valamint illóolajokat tartalmaz. Borlepárlással állítják elő, alkoholtartalma 50 és 80% között mozog. Az érés folyamán a kezdetben színtelen párlat borostyánszínt vesz fel a tölgyfahordókból kioldódó csersavnak köszönhetően. A sósborszeszt rendszerint külsőleg alkalmazzák, tilos meginni, nyílt sebre locsolni vagy tűz közelében alkalmazni. Hatékonysága etil-acetát és mentol hozzáadásával fokozható. Ezenkívül illóolajokkal gazdagítják, például a lucfenyő vagy az erdei fenyő légúttisztító hatású illóolajával, vagy keringésserkentő kámforral. Az oldatnak nagyon kellemes gyógyfüves illata van, amely nyugtatólag hat nemcsak a testre, de a lélekre is. Sósborszesszel eredményesen kezelhetők az izom- és ízületi fájdalmak, valamint az idegfájdalom. Fáradtság esetén cseppentsünk belőle egy keveset a tenyerünkbe, majd masszírozzuk a tarkónkba és a halántékunkba.

BEVÁLT HÁZI RECEPT

Tavasszal gyűjtsük be a lucfenyő zsenge hajtásait, és félig töltsünk meg velük egy literes üvegedényt. Öntsük fel 5 dl sósborszesszel úgy, hogy az oldat a hajtásokat teljesen ellepje. Az edényt gondosan zárjuk le, és hagyjuk állni 3 hétig. Ez idő alatt naponta rázzuk fel az üveg tartalmát. A leszűrt folyadékot megfázás és influenza esetén a bőr bedörzsölésre alkalmazzuk.




Gyógyító hatás: A sósborszeszt főként bedörzsölésre használják. Az alkohol pillanatok alatt elpárolog a bőrről, ennek következtében pedig hűsítő és fájdalomcsökkentő hatást fejt ki. A hűsítő hatásnak köszönhetően egyúttal felgyorsul a vérkeringés, növekszik a vérellátás, ami az izmok ellazulását is elősegíti. A további hatóanyagok - mint amilyen a kámfor és a mentol - frissítő és élénkítő hatást fejtenek ki.

HATÓANYAGOK

100 ml sósborszeszben kb. 1 g mentol, kb. 0,2 g kámfor és 60 g etanol található. Magas mentoltartalma miatt csecsemők és kisgyerekek esetében tilos alkalmazni.

FELHASZNÁLÁS

Nyári felfrissülés - Villámgyors párolgásának köszönhetően a nagy töménységű alkohol hűsítően hat, és segít leküzdeni a hőség vagy verejtékezés okozta gyengeségérzetet. Azokat a testrészeket, amelyeknek a vérellátásán javítani kell (halánték, tarkó, lábfej), gynegéden dörzsöljük be sósborszesszel.

Elsősegély gyomorrontásra - A sósborszesz csillapítja a gyomorrontással járó kellemetlen panaszokat. Adjunk egy kockacukorra 20 csepp sósborszeszt, majd hagyjuk feloldódni a szánkban.

Enyhíti a fejfájást - Sósborszesszel jó eredményeket érhetünk el a fáradtság nyomán kialakuló tenziós fejfájás kezelésében. Löttyintsünk egy kevés oldatot a tenyerünkbe, masszírozzuk meg vele homlokunkat és halántékunkat.

Hatékony reuma és köszvény ellen - A sósborszesz köszvény és reuma esetén fájdalomcsillapítóként hat. Súlyos esetekben naponta 2-3 alkalommal dörzsöljük be az oldattal a beteg ízületek környékét. A fájó testrészeket sósborszesszel átitatott gézzel is borogathatjuk.

Megelőzi a felfekvéses sebeket - Sósborszesszel megelőzhető a felfekvéses sebek képződése: javítja a bőr vérellátását, lazítja a megfeszült izmokat. A felfekvés veszélyének kitett testrészeket tanácsos naponta kétszer: reggel és este bedörzsölni. Többhetes alkalmazás esetén azonban fennáll a veszélye annak, hogy a bőr kiszárad, ezért gondoskodni kell a megfelelő hidratálásról. Vigyázat: A sósborszeszt soha ne alkalmazzuk nyílt sebre! Lassíthatja ugyanis a sebgyógyulást, a benne lévő alkohol pedig erős fájdalmat és égető érzést okozhat.

Rándulás esetén csillapítja a fájdalmat - A sósborszesz enyhíti a fájdalmakat, elősegíti a gyógyulást. Mártsuk az oldatba vászonkendőt, és csavarjuk be vele a meghúzódott ízületet. Cseréljük a borogatást 2-3 óránként, amíg a fájdalom nem enyhül. A beteg ízületet néhány napig kezeljük sósborszesszel.

Intenzív testmozgás után enyhíti az izomfájdalmat - Az edzést megelőző sósborszeszes masszázs ellazít, valamint javítja a közérzetet, ennek köszönhetően kedvező befolyást gyakorolhat a kondícióra is. A fizikai megterhelés után alkalmazott sósborszeszes bedörzsölés megelőzi az izomláz keletkezését, vagy csillapítja a már kialakult fájdalmat.

ÉRDEMES TUDNI

Egész napos irodai munka után a gyógynövényes oldat ellazítja megfeszült izmainkat. A munka végeztével fájó és feszülő testrészeinket (nyak-, váll- és hátizmok) dörzsöljük be sósborszesszel. A vérkeringést tovább élénkíthetjük, ha a fájdalmas pontokat a tenyerünkkel gyengéden megpaskoljuk.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1613767812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása