KATICAVIRÁG-OLAJ
2015. december 16. írta: TothTimcsi

KATICAVIRÁG-OLAJ


Hatásos emésztési panaszok, allergia, asztma, hörghurut, szamárköhögés, száraz bőr, kiütések és gombás megbetegedések esetén.

A katicavirág (Nigella sativa) hazája Nyugat-Ázsia. Ott már több mint három évezrede termesztik ezt a boglárkafélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövényt, amelyet görcsoldó és epehajtó szerként használnak.

A konyhában a katicavirág magja régen a borsot helyettesítette, ma többek között sültek fűszerezésére használják. A gyógyhatású olajat hideg sajtolással nyerik a fekete magokból, amelyek a mákra emlékeztető gumókban találhatók.

Az illóolaj mellett a növényben nagy mennyiségű étolaj is van, amely telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek szabályozzák az immunrendszer munkáját, és védenek a betegségektől. A katicavirág-olajat ezért gyakran használják influenzás megbetegedések kezelésére. Sebgyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően külsőleg is sokoldalúan alkalmazható.

VÁSÁRLÁS ÉS TÁROLÁS

Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy török vagy egyiptomi eredetű olajat válasszunk, mert ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot. A valódi katicavirág-olajat fás, ánizsra emlékeztető illatáról ismerhetjük fel. Sűrű és aranysárga színű. Sötét üvegben, hűvös helyen tárolva az olaj legalább egy évig eláll. Az értékes és nélkülözhetetlen zsírsavak csak az étolajban találhatók meg, a katicavirág illóolajában nem.





Gyógyító hatás: A katicavirág-olaj segíti az emésztést, erősíti a szervezet ellenálló képeségét. Élénkíti a szervezetben az erős gyulladáscsökkentő vegyület: a prosztaglandin-E termelését. Az olajat ezért gyakran külsőleg is alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére. A katicavirág-olajat használják allergia elleni terápiákban is.



HATÓANYAGOK

Az ellenálló képességet erősítő hatás főleg az olyan telítetlen zsírsavak jelenlétének köszönhető, mint a linolsav és a gamma-linolsav, amelyekből több mint 50% található az étolajban. Az illóolaj és legfőbb összetevője - a nigellaolaj - enyhíti a köhögést, továbbá hehérjét és szénhidrátot tartalmaz.

ALKALMAZÁS

Hogy ne érezzük az ízét - Ha túl intenzívnak talájuk a katicavirág-olaj ízét, a bioélelmiszereket forgalmazó boltokban kapható a növény olaját tartalmazó kapszula. Naponta 2-3 x 2 szemet vegyünk be belőle.


A katicavirág-olaj a rák megelőzésében - Egyes kutatások szerint a katicavirág-olaj növeli a B-limfociták antitesteinek termelését, ezért daganatkezelő terápiákban is alkalmazzák. Lassíthatja a daganatos sejtek növekedését.

Fürdő bőrbetegségekre - Kiütések, hámlás és viszketés esetén jól bevált szer a katicavirág-olajos fürdő. Adjunk a fürdővízhez 1 evőkanál olajat, és jól keverjük el. Erős viszketés esetén mindennap vegyünk olajos fürdőt.

Gyors segítség asztmára - A katicavirág-olajos inhalálás segít asztma és szamárköhögés esetén. 1 l forró vízhez adjunk 1/2 evőkanál olajat, és jól keverjük el. Kb. 10 percig lélegezzük be a gőzét egy törölköző alatt. Az illóolaj kitágítja a hörgőket, könnyíti a légzést, csillapítja a köhögést.

Arcápoló olaj pattanások ellen - A katicavirág-olaj gomba- és baktériumölő hatású, továbbá segít a bőr olyan gyulladásos állapotain, mint a pattanás. Keverjünk össze 50 ml katicavirág-olajat 30 ml jojobaolajjal. Reggel és este vigyük fel a megtisztított arcbőrre.

Folyás ellen - A hüvelyi folyás és a gombák okozta gyulladás kezelhető katicavirág-olajjal. Itassunk fel tamponnal 1/4 kávéskanál olajat, és használjuk a szokásos módon. Cseréljük naponta többször.

Ízületi fájdalmakra - Keverjünk össze 50 ml katicavirág-olajat 50 ml mandulaolajjal, és adjunk hozzá 10 csepp rozmaringolajat. Naponta többször dörzsöljük be vele a fájó testrészeket, ezzel javítjuk a vérellátást, és jól felmelegszünk.

Segítség a száraz, töredezett hajnak - 2 evőkanál katicavirág-olajat keverjünk el 2 evőkanál olívaolajjal, majd melegítsük fel. Alaposan dörzsöljük be a fejbőrbe és hajba. Tegyünk a fejünkre egy törölközőt 30 percre, hogy az olaj kifejthesse hatását. Végezetül kímélő samponnal mossunk hajat.


ÉRDEMES TUDNI

Virágpor-allergia esetén már januártól nyálrig fogyasszunk naponta 2-3 alkalommal 1 kávéskanál katicavirág-olajat. Az olaj helyrehozza az immunrendszert, és enyhíti a szénanátha tüneteit.

https://manna.hu/termekek/manna-olajok/szepsegolajok/kerti-katicavirag-szepsegolaj














A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9413767810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása