BORÓKA - Juniperus communis
2016. november 15. írta: TothTimcsi

BORÓKA - Juniperus communis

Emésztésszabályozó, vizelethajtó hatású, eltávolítja a folyadéktöbbletet.


A boróka a legősibb gyógy- és fűszernövények sorába tartozik. A víz- és a fitoterápia iránt elkötelezett híres természetgyógyász, Sebastian Kneipp (1821-1897) receptjeiből a növény számos felhasználási területe ismert: gyomor-, bél- és vesebetegségek kezelésére a mai napig alkalmazzák. A borókabogyót bizonyos alkoholpárlatok (például gin) előállításához is felhasználják.

Jellemzők: A boróka örökzöld tűlevelű növény, a ciprusfélék családjának tagja. Rendszerint egyenes, oszlopszerű bokrot fejleszt. A nagyon idős növények a 10 méteres magasságot is elérhetik. A beporzást követően egy évvel jelennek meg a borókabogyók. Eleinte zöldek, a második évben válnak kékesfekete színűvé. A termés fűszeres illatú, zamata az édeskéstől a keserűig változhat.



Előfordulás:

A boróka elsősorban az erőszéli és vizenyős területeket kedveli. Egész Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában előfordul, napsütötte sziklás talajon ugyanúgy, mint fenyőerdők aljnövényzetében.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra mindenekelőtt a növény termését, vagyis a borókabogyót használják fel. A boróka illóolaját a bogyóból vagy a boróka faanyagából desztillálják vízgőzzel.

Hatóanyagok

A borókabogyó 30%-ban cukrokat, csersavat, flavonoidokat, gyantát tartalmaz, 1-2%-ban pedig vízelethajtó, fertőtlenítő és keringésjavító tulajdonságú illóolajokat.

Felhasználás

Mivel vizelethajtó hatású illóolaj található benne, a borókabogyót gyakran adják a vizelet kiürülését és a vér tisztulását elősegítő gyógynövénykeverékekbe. A borókakészítményeket ugyancsak javasolják gyomor- és bélpanaszok enyhítésére, mivel szabályozzák az emésztőrendszer működését, egyúttal fertőtlenítik az emésztőutakat, mérséklik a teltségérzetet és a puffadást, erősítik a gyomrot, továbbá serkentik az étvágyat. Borókabogyóval külsőleg reumatikus megbetegedéseket, lumbágót és köszvényt gyógyítanak. Gyenge menstruációs vérzés esetén segít ellazítani az izmokat, és serkentőleg hat.

Forrázat - Kevéssel a felhasználás előtt zúzzunk össze 1 kávéskanál szárított borókabogyót. Öntsük fel 1,5 dl lobogva forró vízzel, majd tegyük félre 10 percre, és szűrjük le. Emésztési zavarok esetén vagy a szervezetben felhalmozódott víz kiürítése céljából étkezések után igyunk meg belőle 1 csészével. A négy hétig tartó kúrát követően tartsunk szünetet.

Oldat - 20 g összezúzott borókabogyót öntsünk fel 1 dl 70%-os alkohollal, majd 10 nap elteltével szűrjük le. Teltségérzet ellen, valamint vízhajtásra fogyasszunk naponta 3x 20-30 cseppet.

Kneipp-kúra - Sebastian Kneipp természetgyógyász a vér tisztítására borókakúrát ajánlott : rágjunk össze és nyeljünk el 5 szem borókabogyót, majd naponta emeljük az adagot 1 bogyóval addig, amíg el nem érjük a 12 szemet. Ezután naponta csökkentsük az adagot 1 bogyóval. Ha elérjük a napi 5 bogyót, fejezzük be a kúrát. A kezelés hatásos kellemetlen lehelet ellen is.

Fürdő - Reumatikus panaszok és aranyér enyhítésére szórjunk 10 dkg összetört borókabogyót 5 dl vízbe, és főzzük 10 percig. A főzetet öntsük a fürdővízhez. A fürdő időtartama kb. 15 perc legyen.


ÉRDEMES TUDNI

A borókát kúraszerűen, megszakítás nélkül legfeljebb hat hétig szabad alkalmazni. A borókaolaj hosszabb ideig történő használata vagy túladagolása esetén vesekárosodás léphet fel. Az ibolyaillatú vizelet túladagolásra utal.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7013767782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása