
Igazoltan hatásos emésztő- és légzőszervi panaszok kezelésében valamint vizelet hajtó és izzadás csökkentő szerként.
TALAJ / TERMESZTÉS
-Hogy minden virága kinyíljon, napos helyen kell növekednie.
-Laza, száraz és enyhén meszes talajt igényel.
-A nem túl méretes félcserje 30-40 cm-es magasságot ér el.
VII-VIII-IX
A levelek és a virágok begyűjtését júliustól szeptemberig végzik. Az ételek fűszerezésére szánt fiatal hajtáscsúcsok egész nyáron át szedhetők.
Az ókorban szent fűnek tartották az izsópot, melyet rituális célokra használtak fel. A Biblia is megemlíti több helyen, főként tisztálkodási ceremóniák leírása kapcsán, valamint a lepra gyógyításában fontos szerepet játszó tisztálkodási kúra elemeként.
Jellemzők: A kerti izsóp egyenes ágak alkotta félcserje. Az olajmirigyek sűrűn borítják keskeny, lándzsa alakú leveleit. Ezek összemorzsolva kellemes, balzsamos illatot árasztanak. Kékeslilás vagy fehéres színű virágai júliustól szeptemberig nyílnak.
GONDOZÁS
A növény a laza, áteresztő talajt kedveli. A szárazságot jól tűri, csupán hosszabb aszályos időszakok után kell öntözni. Nem teljesen télálló; elfagyott hajtásait tavasszal le kell metszeni. Mivel az izsóp érzékeny a gyomok jelenlétére, érdemes rendszeresen gyomlálni. A talajban lévő tápanyagokat gyorsan elhasználja, ezért tavasszal és ősszel forgassunk komposztot a földjébe. Az izsóp házi kerti termesztésre tökéletesen alkalmas.
BEGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS
Az izsóp levelét és virágát júliustól gyűjtik be, vagy lemetszik a felső hajtásokat, melyeket ezután csokorba kötve, szellős helyen függesztenek fel.
A növényhez lehetőleg minél kevesebbszer érjünk hozzá, szárítás után pedig azonnal töltsük jól záródó edénybe, így szinte semmit nem veszít majd finom aromájából.
FELHASZNÁLÁS
A pikáns zamatú virágok és levelek húsos és egytálételek ízesítésére szolgálnak - mint például a bableves -, vagy pástétomok, pecsenyék, saláták és mártások fűszerezésére. A növény virágával mutatósan díszíthetünk különböző ételeket. Az izsópot étvágy serkentésre, emésztési panaszok és torokgyulladás ellen alkalmazzák tea, tinktúra, szirup vagy illóolaj formájában. Figyelem: Az izsópolajat óvatosan adagoljuk, használata ugyanis időnként görcsök kialakulásához vezethet.
ÉRDEMES TUDNI
A konyhakerti zöldségek közé ültetett izsóp elriasztja a káposztalepkét a káposzta és más leveles zöldségek közeléből. A lepke rajzási időszakban háromszoros hígítású izsópos komposztlével is befújhatjuk a növényeket: 1 kg friss izsópot felöntünk 10 liter vízzel, és kivárjuk, amíg erjedni nem kezd.
HOGYAN TERMESSZÜK
A kertbe általában 1-2 palántát érdemes venni, melyeket tavasszal vagy nyár elején ültetünk el. Magról is vethetjük, amely csíraképességét két éven át megőrzi. Az izsópot szélvédett helyen kell nevelni, mediterrán növényként ugyanis nem télálló. Rendkívül mutatós dísze lehet a kertnek vagy az erkélynek.
-Közvetlen magról vetés
1. Márciusban vagy áprilisban előkészítünk egy palántázó földdel töltött tálat.
2. elvetjük a magot, finoman belenyomkodjuk az előzőleg alaposan megöntözött földbe.
3. Meleg, világos helyen a magok 7-10 napon belül kicsíráznak.
4. Amikor a csíralevelek után megjelennek az első valódi levelek, a palántákat nagyobb szerepekbe szétültetjük.
5. A fagyosszentek követően a növényeket kiültethetjük az erkélyre vagy a kertbe.
SZAPORÍTÁS
-Gyökérosztás
Az izsópot nagy mennyiségű földdel együtt ássuk ki, majd karógyökerét áztassuk 2 órán keresztül. A hajtásokat félig kell visszametszeni, a növényt magát pedig 2-3 példányra osztani és egyenként elültetni.
-Dugványozás
Júniustól kb. 7 cm hosszúságú hajtásokat vágunk le a szárcsomó alatt. A dugványokat tőzeg és homok keverékével töltött cserépbe tűzzük. A gyökereztetéshez ideális egy északi ablak, ahol a hőmérséklet 18-20°C.