GINSZENG TEA
2015. november 15. írta: TothTimcsi

GINSZENG TEA


A ginszenget Ázsiában ősidők óta gyógynövényként használják. Az ázsiai hegyi erdőkben vadon termő ginszengnek legalább húsz évre van szüksége ahhoz, hogy olyan gyökértörzse legyen, amelyet be lehet gyűjteni. A termesztett ginszengnek ellenben csak öt évre van szüksége, hogy gyöktörzse elérje a gyűjtéshez és feldolgozáshoz szükséges kb. 50 grammos súlyt. Gyökere gyakran ember formájú, a ginszeng elnevezés kínaiul "embergyökeret" jelent. A teát a szárított gyökérből készítik. Jó minőségű gyöktörzsét magas áron értékesítik a világpiacon. A több évszázados hagyomány a ginszenget hatékony testi és lelki erőt növelő szernek tartja. számos más betegség gyógyításához is használják, például általános idegkimerültség, fertőzésekre való hajlam, szív- és keringési problémák esetén. Kozmetikumokhoz adva fiatalító hatású.

A TEA ELKÉSZÍTÉSE

Egy csésze tea elkészítéséhez 1 púpozott kávéskanál szárított és apróra vágott vagy őrölt ginszeng gyökeret forrázzunk le 2,5 dl vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig. Ízlés szerint mézzel édesítsük. A teát szűrjük le, és napi 2-3 csészével igyunk meg belőle hosszabb ideig. A boltokban számos ginszenget tartalmazó termék kapható: szárított gyökér és kész termékek. A forrázat elkészítéséhez használhatjuk a bolti tasakos teát is.




Gyógyító hatás: Főbb hatóanyaga a szaponinok csoportjába tartozó ginzenozid. A ginszeng gyökerében többek között található még ginzenin-glikozid, panaxin illóolaj, valamint B1- és B2-vitamin. Ezek az anyagok erősítik az immunrendszert és növelik a szervezet teljesítőképességét.

FELHASZNÁLÁS

Életelixír - A ginszeng tea - főleg tartós fogyasztás esetén - javítja a koncentrálóképességet és az emlékeztet, valamint csillapítja a depresszió enyhébb fajtáit, javítja a vérkeringést, erősíti a szívet. Tulajdonságai révén tökéletes energiaital az idősebb korosztály számára.

A vérkeringés szabályozásához - A ginszeng energizáló hatású, ugyanakkor nem befolyásolja a vérnyomást. Javítja a szívösszehúzódás erejét és nyugtatja a keringést.

Magas vércukorszint esetén - A ginszeng növeli a szervezet cukortoleranciáját. A ginszeng tea szabályozza a vércukorszintet, sőt még csökkenti is. Érdemes tehát magas vércukorszint, illetve a cukorbetegség megelőzése érdekében naponta 1-2 csésze ginszeng teát inni. Nyugodtan fogyaszthatjuk több hónapon vagy akár éveken keresztül is. A ginszengnek nincs káros mellékhatása.

A tüdő erősítésére - A ginszeng tea növeli a tüdő teljesítőképességét, így az ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben - néhány hétig igyunk naponta 2 csészével. Komoly hörgőgyulladás esetén ne várjunk tőle gyors segítséget, de hosszabb távon megerősödnek a hörgők és a tüdő, így ritkábban kerül sor visszatérő légúti fertőzésekre.

Potencianövelésre - Kínában a ginszenget mindig is afrodiziákumnak és az egyik legjobb potencianövelő szernek tartották. Tudományos magyarázat erre nem létezik, de általános serkentő és hangulatjavító hatása révén a ginszeng tea valóban növelheti a nemi vágyat a nőknél és a férfiaknál is, valamint javítja a nemi szervek vérellátását. Szükség esetén tehát hosszabb időn keresztül igyunk meg belőle naponta  2 csészével.


GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Kimerültség esetén 
40 g ginszeng gyökér
30 g császárgyökér (kocsord) gyöktörzs
20 g kakukkfű
10 g orbáncfű
Egy néhány hetes ginszengteás kúra felélénkíti a testet és a lelket. Visszaadja az elvesztett energiát, így ismét tettre készek és életerősek leszünk. Egy kávéskanál gyógynövénykeveréket forrázzunk le, és áztatás után igyuk meg.

A testi és szellemi teljesítmény növeléséhez
40 g ginszeng gyökér
30 g galagonyavirág és -levél
20 g citromfű
10 g árnikavirág
Ez a keverék védi az ereket és javítja az agy vérellátását, így javítja a szellemi teljesítményt. Igyunk meg belőle mindennap 2 csészével, amelyet egy kávéskanál keverék leforrázásával készíthetünk el.

A vércukorszint csökkentéséhez
40 g ginszeng gyökér
20 g áfonyalevél
20 g mezei katáng gyökér
20 g gyermekláncfű gyökér és levél
ez a teakeverék cukorbetegség ellen hatásos. Magas cukorszintre való hajlam esetén jól kiegészítheti az orvos által javasolt kezelést. Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le, és kb. 5 perc múlva igyuk meg.

ÉRDEMES TUDNI

Egy néhány hetes kúra segít a tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknek, javítja a koncentrációt és a tanulási képességet. Jobban tudnak figyelni, és nyugodtabbak lesznek.








A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7513767816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása