ORBÁNCFŰ - Növény termesztés
2013. december 13. írta: TothTimcsi

ORBÁNCFŰ - Növény termesztés

Hypericum perforatum

Szent János korsót hoz az olajhoz

Az orbáncfű ellenálló, évelő lágy szárú növény, amely főként meleg, száraz mezőkön, utak mentén és erdőszéleken fordul elő. A növény levelén jellegzetes apró lyukacskák vannak, amelyek akkor válnak láthatóvá, ha a leveleket a fény felé tartjuk. Az orbáncfű tudományos elnevezéséből a perforatum szó ezekre a pontszerű lyukakra utal. Ezekben illóolaj gyűlik össze, továbbá vörös színezőanyagot, hipericint is tartalmaznak, amelynek energetizáló hatása ismert. Az orbáncfű más hatóanyagokkal kombinálva enyhén nyugtató és hangulatjavító hatást mutat. A népi gyógyászatban májbántalmak és emésztési zavarok kezelésére alkalmazzák, külsőleg pedig égési sérülések, sebek, horzsolások, fekély és visszér gyógyítására.



TERMESZTÉS / TALAJ

- A meleg, napos vagy félárnyékos helyeket kedveli.
- Vízáteresztő, humuszos talajban érzi jól magát.
- 60-100 cm magasra nő.

BEGYŰJTÉS - Június és augusztus között végzik, hagyományosan június 24. táján, vagyis a nyári napforduló környékén.

AZ ŐSI POGÁNY HIEDELEM SZERINT a nyári napforduló időszakában különleges energiák uralkodnak. Az orbáncfüvet ezért egykor ártó szellemek és átkok, a szorongás és a rémálmok elűzésére is alkalmazták.

JELLEMZŐK: Téláló évelő növény, szára egyenes, felül szétágazó. Enyhén citromos illatú, apró sárga virágai öt sziromból és számos porzóból épülnek fel.

HOGYAN TERMESSZÜK?

A közönséges orbáncfű ritkán kapható kereskedelmi forgalomban. Kertbe és erkélyre kizárólag díznövényként szolgáló változatát ajánlják, amelynek nincs gyógyító hatása. Ezért annak érdekében, hogy vetőmaghoz jussunk, érdemes kertészeti szaküzletekhez vagy csomagküldő szolgálatokhoz fordulnunk, esetleg kutassunk fel egy terméseztben előforduló példányt, és gyűjtsük össze a magját. Bőven elég egy fél gyűszűnyi mennyiség. A vadon növő orbáncfüvet ne ássuk ki!

kép: szeretetrehangoltan.blogspot.hu
MAGRÓL SZAPORÍTÁS

1. Az orbáncfű magját március és május között vetőfölddel töltött csíráztatóedénybe vetjük.
2. A magokat vékony réteg földdel betakarjuk, majd szórófejes flakonból bőségesen megpermetezzük vízzel. A nedvességet rendszeresen pótoljuk. A magok 14-20 nap elteltével kelnek ki.
3. Amikor a palánták elérik a 3-5 cm-es magasságot, virágfölddel megtöltött kisebb cserepekbe ültetjük át őket hármasával. Nyárra a növényket napos helyre állítjuk. Arra figyeljünk, hogy ne száradjanak ki.
4. A növényeket ősszel kiültetjük a kertbe, egymástól 30 cm távolságra, ideális esetben vízáteresztő talajba. A következő nyáron már virágot hoznak.

SZAPORÍTÁS

Az orbáncfű tőosztással történő szaporítását ajánlatos tavasszal vagy ősszel elvégezni. A növényt kiássuk, a hajtásokat ásóval vagy éles késsel darabokra vágjuk, majd alaposan fellazított talajba ültetjük. Ha sok fiatal növényt szeretnénk, ősszel gyűjtsünk magokat- tavaszik száraz, sötét helyen tároljuk, majd márciustól virágládába szórva elvetjük.

GONDOZÁS

Az orbáncfüvet tavassszal kis mennyiségű komposzttal érdemes ellátni, száraz termőföld esetében nyáron takarjuk le a talajt avarral, hánccsal. A növény jól viseli a szárazságot, öntözni ezért általában nem szükséges. Kifejezetten nem kedveli, ha körülötte áll a víz. Ősszel a szárát közvetlenül a talaj felett metsszük vissza.

BEGYŰJTÉS-FELDOLGOZÁS

Az orbáncfüvet júniustól augusztusig gyűjtik be, a növény azonban június vége felé tartalmazza a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot. Forrázat készítéséhez nem a fásodó szárat, hanem csak a virágzó hajtásvégeket használják fel, amelyeket a leszedést követően a levelket lefelé lógatva sötét helyen függesztenek fel. Az orbáncfűolajat kizárólag friss virágokból és levelekből nyerik ki.

FELHASZNÁLÁS

A firss virágokat és leveleket felönthetjük olajjal - az így kapott orbáncfüves olaj eredményesen alkalmazható különféle bőrbetegségek és reumás panaszok enyhítésére.

ÉRDEMES TUDNI

A közönséges orbáncfüvet az olajmirigyek alapján különböztethetjük meg más hasonló fajoktól. Ha a virágokat vagy a leveleket ujjunk között összemorzsoljuk, bíborszínű folyadék távozik belőlük.

Kép: szeretetrehangolva.blogspot.hu






A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2213768054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mági 2014.01.05. 10:29:36

Köszönöm <3
süti beállítások módosítása