FEKETE RIBISZKE - Ribes nigrum
2016. február 06. írta: TothTimcsi

FEKETE RIBISZKE - Ribes nigrum

Immunerősítő, keringésjavító hatású, véd a vesekőképződés ellen.



Az élelmiszeriparban rendkívül értékes nyersanyagnak tekintett fekete ribiszke bogyója igen gazdag C-vitamin-forrás. A gyümölcs felhasználásával készült ivólé, kompót, lekvár fogyasztását elsősorban betegeknek, lábadozóknak és gyermekeknek javasolják. A növény levele vizelethajtó, gyulladásgátló és összehúzó hatású.

Jellemzők: A fekete ribiszke legfeljebb 1,5 m magas, tüskétlen cserjéje a ribiszkefélék családjának tagja. A fiatal hajtásokon, valamint a levelek fonákján számos gyantamirigy található, melyek átható és kissé kellemetlen szagot árasztanak. Érett, barnásfekete termése csípős, erőteljes ízű.

ELŐFORDULÁS

A fekete ribiszke Európában és Ázsia északi részén fordul elő. Erdők és folyópartok nyirkos, félárnyékos területeit kedveli. Természetes környzetetében egyre ritkábban találkozhatunk vele, ezért Magyarországon 2001 óta  védett faj. Széles körben elterjedt kultúrnyövény.



HATÓANYAGOK

Vizelethajtó hatása ellenére a feketeribiszke-levél alkalmazása a hagyományos orvoslásban nem jellemző; elsősorban különböző gyógynövénykeverékek készítéséhez használják fel. A friss ribiszkebogyó levének jótékony tulajdonságait annál inkább elismerik. A népi gyógyászat a termést és a levelet egyaránt felhasználja.

A fekete ribiszke levele flavonoidokat és kis mennyiségben vizelethajtó hatású illóolajat tartalmaz. Az összehúzó és antioxidáns tulajdonságokat mutató csersavak megnyugtatják a szájüreg nyálkahártyáját, és enyhítik a hasmenést. Az érett gyümölcsök C-, PP-, valamint B1- és B2-vitaminban rendkívül gazdagok, továbbá ásványi anyagokat, mindenekelőtt foszfort és káliumot tartalmaznak.

FELHASZNÁLÁS

A feketeribiszke-levelet vizelethajtásra alkalmazzák, valamint az anyagcsere serkentésre reuma, köszvény, vesekő, illetve a húgyhólyag gyenge működése esetén. A gyümölcs levéhez hasonlóan elősegíti a megfázás, a makacs köhögés, a hasmenés és a szájüreg gyulladásainak gyógyulását. Külsőleg alkalmazva elősegíti a sebgyógyulást.

TEA (forrázat) - Egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított feketeribiszke-levelet szórunk, lobogva forró vízzel felöntük. Lefedjük, és 10 percig állni hagyjuk. Naponta fogyassszunk belőle 2-3 csészével. Enyhíti a vesepanaszokat, csökkenti a duzzanatokat.


Friss gyümölcsből préselt lé - Naponta többször igyunk egy csésze frissen préselt, édesítetlen feketeribiszke-levet. Fogyasztása erősíti az immunrendszert, ezért különösen influenzaszezonban és antibiotikumos kúra után javasolt.

Likőr - 500 g friss gyümölcsöt átválogatunk, majd alaposan megmossuk. Ezután villával összetörjük, és egy palackba töltjük. Hozzáadunk 2-3 szem szegfűszeget, 1 vaníliarúd kikapart belsejét, 300 g  kristály- vagy kandiscukrot, egy kevés citromlevet és 7 dl tiszta szeszt (vodkát, pálinkát). Jól lezárjuk, három hétre félretesszük, néha felrázzuk. Fogyasztása serkenti a gyomornedvek kiválasztását, általános erősítő hatású.

Főzet szájöblögetéshez - Egy marék szárított gyümölcsből vagy levélből, valamint 5 dl vízből főzetet készítünk. A szájüreg és a torok gyulladása esetén naponta többször öblögessünk vele néhány percig.

ÉRDEMES TUDNI

A fekete ribiszke levelét gyakran támadja meg gomba, illetve levéltetű. Begyűjtése közben ügyeljünk tehát, hogy a fertőzött részeket és az élősködőket ne szedjük össze.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9713767802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása