TEA-FAJTÁK
2015. november 13. írta: TothTimcsi

TEA-FAJTÁK



A vörös afrikai, a brazil őserő és az örök angol

Egy bögre egészség


Visszavonhatatlanul megérkezett az ősz, ezzel együtt jól esik kicsit magadba fordulni, melegséggel telítődni. Erre pont jó választás egy jó tea. Ha megfelelő italra esik a választásod, könnyen segíthetsz az őszi depresszió tünetein, serkentheted az agyműködésed vagy épp segít az elcsendesedésben.

6 fontos tény a teáról:
  • Javítja a hangulatod
  • Rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert
  • Polifenoljai segítenek a szabad gyökök megkötésében
  • Mindig jó választás: reggel élénkít,
  • napközben segít koncentrálnod,
  • este pedig ellazít.
De vajon hányféle tea közül választhatsz? Lássunk egy listát a teljesség igénye nélkül.






Az örök angol – a fekete tea

A teacserjéről leszüretelt zöld leveleket megfonnyasztják (alacsony hőfokon), sodorják és oxidálják. Ez az eljárás biztosítja a különböző aromák, szín- és cserzőanyagok kialakulását. Ezt követi a levelek szárítása, majd a csomagolás. Rengeteg fajtája van. A fekete tea gátolja a baktériumok szaporodását. Ezért pl. a kellemetlen lehelet ellen sokat tehetsz ezzel a teával, mivel kivédi a mikrobák szaporodását. A plakk kialakulását is gátolja, mivel nem engedi elterjedni a szájban a baktériumokat. Arra azonban vigyázz, hogy lehetőleg ne fogyaszd éhgyomorra, mivel csersavtartalma miatt megviselheti az üres gyomrot.

Legismertebb fajtái: Earl Grey, Darjeeling, English breakfast

Így csináld: Forrásban lévő (100 C°-os) vízzel forrázd le a tealeveleket vagy a teafiltert, és hagyd állni 3-5 percig.

Az egészség őre – a zöld tea

A fekete tea „kistestvére”, hiszen ugyanaz a cserje az alapja, de egy-két lépés kimarad a gyártás során, ami a fekete teánál benne van a folyamatban. Ilyen pl. a fonnyasztás, az erjesztés. Mivel ezek a lépések kimaradnak, a tea megtartja szép zöld színét. Az ízvilága teljesen más, mint a fekete teáé. Kissé „zöldebb”, sokan nem szeretik, mert fűízűnek tartják. Olyan jelentős az egészségmegőrző hatása, hogy komoly betegségek megelőzésére is alkalmas. Ilyen pl. a különböző daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések. Emellett még méregtelenítésre is kiválóan alkalmazható. Nagyon sok ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz: szaponint, flavonoidokat, káliumot, fluort, vasat, magnéziumot, B-, C- és K-vitamint.
Ha fogyókúrázol, ez a tea akkor is nagyon jó választás, hiszen az egyik legjobb zsírégető hatású tea. Ha olyan területek vannak a testeden, ahol már régóta lerakódott zsírpárnákat őrizgetsz, akkor igyál zöld teát, segítségedre lesz ezek lebontásában is.

Így csináld: Soha ne forrásban lévő vízzel öntsd nyakon a leveleket, hanem egy kicsi hűtsd ki a vizet, úgy 65-70 C°-osra, majd viszonylag gyorsan, úgy 2-3 perc elteltével már szűrd is le.

Kínai különlegesség – a fehér tea
A legzsengébb leveleket szedik le, amelyeket azonnal megszárítanak. Nagyon vigyáznak arra, hogy a fekete teánál szükséges oxidáció ne léphessen fel. Nagyon ritka teákról van szó, csak kevés készül belőlük. Minden jó egyesül bennük, hiszen a csersav- és a teintartalmuk alacsony, ezzel szemben a vitamin- ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk nagyon magas. Ha szeretnél tenni a bőröd egészségéért, akkor a fehér teát válaszd. Segíti a bőr regenerálódását, lassítja az öregedést. Daganatos betegségek megelőzésében és a zsírégetésben is hatékony társ.

Így csináld: A zöld teához hasonlóan 65-70 C°-os vízzel forrázd le a leveleket, de tovább hagyd ázni, úgy 10-12 percig.

Az illatos és ízes – a jázmin tea
Ázsia gyönyörű virága, a jázmin szinte mindenhol megtalálható a keleti kontinensen. A belőle és tealevelekből készült ital kiváló nyugtató, méregtelenítő hatású. E mellett az íze is nagyon kellemes, nem beszélve az illatáról. Rendszeres fogyasztása hozzásegít, hogy fiatalabbnak és egészségesebbnek érezd magad. A jázmintea készítésekor a fekete teánál alkalmazott oxidáció is benne van a gyártási folyamatban, annyi különbséggel, hogy a tealevelek tetején jázminvirágok vannak, miközben a folyamat zajlik. A jázminvirág leggyakoribb társa a zöld tea.

A zöld teához hasonlóan készítsd.

A sárga zsírégető – az oolong tea
Különleges sárga tea, amelynek Kína a hazája. Kicsit a fekete-, kicsit a zöld tea felé húz, a kettő között van. Nagyon erős zsírégető, ezért ha fogyókúrázol, akkor ezzel tudod váltani a zöld teát. Kettős hatású tea, zsírégető és megakadályozza a kalóriadús anyagok felszívódását. Az oolong-leveleket többször is leforrázhatod.

Így csináld: 90-95 C°-os vízzel forrázd le a teát, és rövid ideig áztasd 2-3 percig. Ha még egyszer felhasználod, akkor kicsit tovább áztasd a forró vízben.

A vörös afrikai – a rooibos tea
A Dél-Afrikában honos „vörös cserje” hajtásaiból készül az a tea, amely az egyik legelterjedtebb lett a világon. A Rooibos tea nem tartalmaz koffeint, ezért gyerekek számára is kitűnő szomjoltó. Az íze is finom, kicsit gyümölcsös, édeskés, ezért natúr is nagyon finom, nem igényel különösebb ízesítést. Tartalmaz kalciumot, mangánt, fluort, cinket, rezet, magnéziumot. Antioxidánsainak köszönhetően hatékonyan lép fel az öregedési folyamatokkal szemben. Csersavtartalma alacsony, így a gyomrot sem viseli meg. Ha sokat fáj a fejed, vagy sokszor ideges vagy, stresszes életet élsz, akkor válaszd a vörös teát, hiszen ezek ellen is bevetheted. Alvászavar, álmatlanság esetén is jó szolgálatot tesz. A depresszív tüneteket is sikerrel leküzdheted a segítségével.

Így csináld: Forrásban lévő vízzel öntsd le, majd hagyd ázni úgy 3-5 percen át.

A brazil őserő – a Lapacho tea
A brazil őserdő egyik fája, a lapacho. Ennek a kérge szolgál a Lapacho tea alapjául. A belső fakérget használják sokféle főzet készítéséhez. Kalcium, foszfor, cink, szilícium, magnézium, molibdén, mangán, réz, vas, kálium, bór, arany, ezüst, nátrium, kobalt, bárium, jód és nikkel is van benne. Erősíti az immunrendszered, rákmegelőző hatása is van, fokozza a kiválasztást. Nincs benne koffein. Ha egy betegség utáni állapotban vagy, legyengült az immunrendszered, valamilyen gyulladás vagy fertőzés ütötte fel a fejét nálad, esetleg asztmás vagy, akkor kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Immunrendszer erősítő, valamint daganatgátló, rákmegelőző hatású. Alkalmazhatod cukorbetegség esetén is.

Így csináld: Forrald fel a vizet, majd add hozzá a lapacho-kérget és főzd 5 percig. Fedd le és hagyd állni 10-20 percet. Ha filterest használsz, akkor ne forrald fel a vizet, hanem hagyd úgy 90 fokon, és sokkal hosszabb ideig is kell áztatnod, úgy félórán át.

Az energiabomba – a Maté tea
Yerba mate. Ez a neve annak a fafajnak, amely Dél-Amerikában nő, ebből készül a maté tea. A leveleit alkalmazzák a teakészítéshez. Ásványi anyag- és vitamintartalma tartalma igen jelentős; van benne kálium, nátrium, mangán, magnézium, A-, B1-, B2-, C-vitamin és riboflavin. Felejtesd el a szintetikus, egészségtelen energiaitalokat! Fogyassz matét, ha sportolsz, igazi energiabomba, nem mellesleg pedig az izomszövetre és a vázrendszerre is nagyon jó hatással van. Méregtelenítéshez, fogyókúrához is jó választás, enyhe vízhajtó. Dél-Amerikában nagyon elterjedt gyógynövényként.

Így csináld: 80-90 C°-os vízzel forrázd le a maté leveleket. 5 percnél tovább ne hagyd ázni!

A természet ereje – a gyógyteák
A gyógynövények kutatása külön tudomány. A gyógyteák különböző betegségeket előzhetnek meg, de nagyon kell tudnod, hogy milyen esetben milyen gyógyteát alkalmazz. Nincs bennük tea, csak gyógynövény. Az elkészítés módja szerint csinálhatsz forrázatot, főzetet vagy kivonatot.

Nem is tea – a gyümölcstea

Inkább olyan ital, amely valamilyen gyümölcsből, gyümölcsökből, növények leveleiből, virágszirmokból készül. A valódi gyümölcstea nem tartalmaz a szó szoros értelmében vett teát. Nincs bennük koffein, nincs bennük csersav.

Így csináld:
Forralj vizet, és forrázd le a gyümölcsdarabokat. Jó sokáig (akár egy negyed órán át) hagyd ázni. A filteres gyümölcsteáknál is ugyanígy járj el.

Írta: Varga-Darabos Andrea - mannaszappan.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1513767820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása