-Fűszernövények-
Myristica fragrans

a szerecsendió (népi elnevezése: muskátdió) ezenkívül a lelki egyensúlyra is kedvező hatással van. Kellemesen aromás, ugyanakkor erős fűszer, érdemes csínján bánni vele.
Melegítő olaj
A szerecsendió egészben, őrölve vagy olaj formájában kapható. Aromaterápiás mécsesbe téve kiengedi kellemes. meleg illatát. Gyógyító tulajdonságait testi és lelki bajokra egyaránt használják: az olaj átmelegíti a szervezetet, erősíti a szívet és a keringést, élénkíti az emésztést és elűzi a fáradtságot. Szegfűszeg- és rozmaringolajjal keverve ideális reumatikus fájdalmakra.
GYÓGYÍTÓ HATÁS: A fűszerként gyakran használt szerecsendió nemcsak a keringést élénkíti, de gyorsítja az ízületi betegségek gyógyulását is, hatással van az emésztésre és az epeképződésre, támogatja a máj kiválasztási folyamatait, és köhögéskor segít felszakítani a váladékot.

Szerecsendiótej hasmenésre - Hasmenés esetén gyors segítséget nyújthat a szerecsendióval ízesített tej. Egy csésze forró tejhez adjunk egy csipetnyi őrölt szerecsendiót.
ÉRDEMES TUDNI - Erős fogfájás esetén tegyünk egy csepp szerecsendió-olajat egy vattapamacsra, és finoman nyomkodjuk a fájó részre. Ezt naponta többször ismételhetjük.
KONYHAI TIPPEK
A szerecsendiót megvehetjük egészben vagy őrölve. Mivel az őrölt változat aromája hamar elillan, érdemes egészben venni, és felhasználáskor reszelni vagy frissen őrölni belőle.
A fűszert tartsuk jól záródó, átlátszó üvegedényben, sötét, hűvös helyen.
A szerecsendió jól illik a párolt zöldségekhez (főleg a spenóthoz és a karfiolhoz), burgonyaételekhez, sajtmártáshoz és besamelhez, illetve édes süteményekhez, húskészítményekhez és felvágottakhoz. Olaszországban a derelye (ravioli) töltelékét is ezzel ízesítik.
A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának. Ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adjuk az ételhez.
Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyben szerecsendió van, vissza kell fogni az alkoholfogyasztást, mert a fűszer erősíti a hatását.
Ízesíthetünk vele forró italokat, teát vagy puncsot. Aromája a légcsőhuruton is segít.
Fűszer keverékekben harmonizál a kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel és borssal. Különböző curry-keverékeknek is lehet összetevője.
Szerecsendiós golyók
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
- 250 g darált mandula
- 200 g cukor
- 2 friss tojás
- 1-2 evőkanál burgonyaliszt
- 1 cs. kerek ostya (100g)
- 1 cs. citromos tortabevonó (70g)
- 1 cs. aprított pisztácia (50g)
- 50 g kandírozott gyümölcshéj

- A tojást a cukorral habosra verjük.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott kandírozott gyümölcshéjat, a darált mandulát és az őrölt szerecsendiót. Beleszórjuk a burgonyalisztet, és tésztává dolgozzuk.
- a tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, az ostyákra rakjuk őket, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
- Miután kihűlt, a tortabevonóval bevonjuk, a pisztáciával megszórjuk.
Reumatikus fájdalom - A szerecsendió rendszeres alkalmazása javítja a reumában vagy köszvényben szenvedők állapotát. Használjunk naponta 6 csepp szerecsendió olajat. Az is hasznos lehet, ha 2 csepp szerecsendió-, 2 csepp narancs- és 3 csepp szantál olajat keverünk 50 ml semleges növényolajba.
Figyelem! - A szerecsendiót nagyon körültekintően kell alkalmazni. Napi 5-10 grammnál nagyobb mennyiségben hallucinációt, görcsöket, émelygést, szédülést okozhat.