PETREZSELYEM - Petroselinum hortense
2011. szeptember 15. írta: TothTimcsi

PETREZSELYEM - Petroselinum hortense

PETREZSELYEM, TÖBB MINT EGY LEVESZÖLDSÉG


A petrezselyem népies neve: petruska, petrezselem, petrezsirom

   A petrezselyem őshazája Spanyolország. Sokoldalú felhasználhatósága folytán előkelő helyet foglal el a konyhai zöldfűszerek között. Egészségügyi értéke nemcsak a magas C-vitamin és karotin tartalmában rejlik, mely értékeket egyedül csak a paprika közelíti meg a zöldségnövények között, hanem igen magas ásványi anyagtartalmában is. 1000 mg/100 g közeli káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, ennek tulajdonítható a kiválasztó szervekre gyakorolt kedvező hatása.

A petrezselyem számos fajtája ismert a világban. A legismertebb két különböző fajtája, az egyszerű levelű, és a bodor levelű. Számunkra a különbség csak az lehet, hogy a bodor levelű vaskosabb, lédúsabb, így azok, akik centrifugázzák, a zöld levelet hamarább megtelik a poharuk. Ha gyökerét is felhasználjuk, jobb a helyzet. A petrezselyem az a növényünk, amely szinte minden nap az asztalra kerül valamelyik ételünkben. Ha ezt betartjuk, nincs gondunk a vastartalommal, amire a testünknek szüksége van.

HATÓANYAGAI

A gyökér (radix) droganyaga apiol, miristicin taralmú illóolajat tartalmaz 0,7-1 %-ban. Apiin, cukor és nyálkatartalma magas. 100 gramm gyökérben 29 kcal energia, B1, B2 vitamin, természetes vastartalma meghaladhatja a 2,2 mg-t, szénhidrát tartalma közel 6 gramm.
Levele (folium) illóolajat, flavon-glikozidát, káliumot, A-, C-, és E- vitamint tartalmaz.
Termése (fructus) 4-8 % illóolajat, apiin glikozidát és sajátos zsírosolajat tartalmaz.
  • Energia 40 kcal / 150 kJ
  • Szénhidrátok 6,3 g
  • cukrok 0,9 g 
  • rost 3,3 g 
  • Zsír 0,8 g
  • Fehérje 3 g
  • Tiamin (B1-vitamin) 0,1 mg
  • Riboflavin (B2-vitamin) 0,2 mg
  • Niacin (B3-vitamin) 1,3 mg
  • Pantoténsav (B5-vitamin) 0,4 mg
  • B6-vitamin 0,1 mg
  • Folsav (B9-vitamin) 152 mikrogramm
  • C-vitamin 133 mg
  • Kalcium 138 mg
  • Vas 8 mg
  • Magnézium 50 mg
  • Foszfor 58 mg
  • Kálium 554 mg
  • Cink 1,1 mg
FELHASZNÁLHATÓ RÉSZEI
- petrezselyemgyökér
- petrezselyemlevél
- petrezselyemmag

FELHASZNÁLÁS MÓDJAI

- ételként (gyökér, levél), - szépségápolás

Petrezselyemmag-olaj (hidegen sajtolt) naponta 2x1 mokkáskanál étkezés előtt vagy közben
Tea: Leforrázunk 3 dl vízzel 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet vagy gyökeret, majd negyedóra elteltével szűrjük le. Fogyasztása étkezés előtt ajánlott.
Petrezselyembor: 1 liter jó minőségű fehérborhoz 6-10 szál felaprított petrezselyemlevelet adunk, zárható üvegbe töltjük, 3 napig minden nap felrázzuk, majd további 7 napot hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk, majd leszűrjük és naponta maximum kétszer 3 cl-t fogyasztunk belőle.


ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI

Allergia:
    A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

    Vízhólyag és vesetisztító:
      Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad! Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagymennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük. Serkenti a természetes nemi hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a hüvelyfolyást. Ezt vastartalma biztosítja, amire különösen akkor van szükség, amikor erős a vérzés. Vesekőnél a nyers gyökeret ajánlják rágcsálni.

      Látás- és optikai idegek:
        Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagymennyiségű A- vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, hatásosan támogatja a szem működését.

        Emésztőrendszer:
          Szintén kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztő rendszert, valamint serkenti a máj munkáját. Mint tudjuk, a májnak nagyon sok feladata van, köztük az egyik a szervezetbe jutó mérgek azonnali tárolása. De ha a máj már túl van terhelve, a szervezetbe jutó mérgek elterjedése ellen nem történik semmi. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

          Cukorbetegség:
            Azoknak, akiknek megemelkedett a cukorszintjük, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik megszüntetni az inzulin érzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. Ezt egyébként a kalcium felvétellel is elérjük, mert segíti a sejtek mozgásának szabályozását. A kalcium megtalálható a többi sötétzöld színű zöldségekben is. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálékozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy segítsünk a szervezetben visszaállítani a rendet. Emberi szervezetben a vanádium egyes kutatások szerint csökkenti a májban termelődő koleszterin mennyiségét. Inzulin-szerű hatást képes kifejteni, így csökken a szükséges inzulinmennyiség. Növeli a az úgynevezett glutation szintet, amely a szervezet egyes méregtelenítő mechanizmusában nélkülözhetetlen.

            Petrezselyem és a vanádium
              A vanádium egyike a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemnek. Az 1980-as években került a figyelem középpontjába, amikor az első állatkísérletek során fény derült inzulinutánzó (és koleszterincsökkentő) hatására. Vanádium egyébként előfordul különféle olajos magvakban, gabonafélékben, borokban, gyümölcslevekben, gombákban, petrezselyemben, rákokban, és más tengeri élőlények húsában is.

              Nyersanyagok vanádium tartalma 100 g-ra vonatkoztatva:

              - Petrezselyem 80 mikrogramm
              - Szójabab 70 mikrogramm
              - Napraforgóolaj 41 mikrogramm
              - Zab 35 mikrogramm
              - Olívaolaj 30 mikrogramm
              - Sárgarépa 10 mikrogram

              Immunrendszer:
                Azok, aki huzamosabb időn keresztül gyógyszert kénytelenek szedni, számos mellékhatás alakulhat ki, ami az immunrendszer munkáját gátolja. Ha az immunrendszer meggyengül, a körülöttünk levő baktériumok munkája testünkben megkezdődik. Számos jele van az immunrendszer hanyatlásának, amit főleg táplálékunkkal segíthetünk visszaállítani. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztással fokozzuk a test ellenálló lépességét, bármely betegséggel szemben.

                Étvágygerjesztő:
                  A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

                  Vérszaporító:
                    A petrezselyemben sok a vas, 10 dkg petrezselyem 8 mg vasat tartalmaz. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

                    Petrezselyemgyökér


                    A petrezselyem, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):

                    - kapor (Anethum graveolens L.)
                    - zeller (Apium graveolens)
                    - torma (Armoracia rusticana)
                    - medvehagyma (Allium ursinum)
                    - csalán (Urtica dioica)

                    ÉRDEKESSÉGEK

                    -   A friss növényt szúnyogcsípés ellen használják úgy, hogy a szabadon maradt testrészeket egyszerűen bedörzsölik vele.
                    -   Az ókori háziasszonyok nem a konyhában tartották a petrezselymet, inkább gyógyító erejéért tisztelték, és fájdalomcsillapításra használták.
                    -   Fogfájás enyhítésére az apróra vágott friss petrezselyemlevelet keverje össze ugyanennyi 60°-os orvosi alkohollal, tegye az italt légmentesen zárható üvegbe és hagyja állni. A folyadékból tegyen egy keveset a mutatóujjára és dörzsölje be a fájós fog körüli részt. Az állkapocs vonalát követve kenje végig az arcát is. A műveletet ismételje naponta kétszer!

                    HÁZI KOZMETIKA

                    Nem kell feltétlenül szakemberhez fordulni, otthon is frissíthető, tisztítható és rózsássá varázsolható a bőr - viszonylag egyszerűen. A petrezselymes pakoláshoz 4 evőkanál tehéntúrót keverjünk el maroknyi, apróra vágott petrezselyemmel és vigyük fel az arcra, a dekoltázsra. Borítsunk rá nedves, meleg kendőt és 30 percig hagyjuk hatni. A pakolásnak még erőteljesebb a hatása, ha fürdés közben, gőzben alkalmazzuk.

                    A hideg káros hatásaként vörös hajszálerek keletkeznek az arcon és az orron. 
                    Megoldás: három evőkanál aprított petrezselymet forrázzunk le 1 dl forró vízzel, majd szűrjük le, és adjunk hozzá ugyanannyi tejet! Az elkészült keverékkel itassunk át vattalapokat, és helyezzük azokat az érintett bőrterületre! Tíz perc múlva langyos vízzel mossuk le!

                    Hölgyek részére a szépségük megőrzése érdekében érdemes petrezselymet használni, egy kanál összezúzott petrezselyem levélhez egy kanál tejszínt, kevés mézet adunk és kenjük fel arcbőrünkre. Hagyjuk fent 10 percig, majd langyos vízzel mossuk le. Nyáron a túlzott napozás fájdalmainak enyhítésére friss petrezselyem pépet alkalmazhatunk az érzékeny bőrfelületen.

                    A petrezselyem gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!


                    A bejegyzés trackback címe:

                    https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr113768424

                    Kommentek:

                    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                    Nincsenek hozzászólások.
                    süti beállítások módosítása