VIRÁGPOR
2015. július 26. írta: TothTimcsi

VIRÁGPOR


Hatásos általános gyengeség, étvágytalanság, vérszegénység, keringési zavarok, érszűkület és májbetegségek ellen.

A virágpor vagy pollen a virágos növények hím szaporítósejtje. A méhek a nektár begyűjtése közben egyik virágról a másikra szállítják a virágport, így végzik el a beporzást. A virágport a kaptárba is magukkal viszik, ahol további feldolgozást követően a fiatal méhek táplálékává válik - a pollen az étrendjük létfontosságú összetevője, fehérje-, zsír-, ásványisó- és vitaminforrás egyben. A virágzó növények (valamint a gyógynövények, többek között pitypang, a kamilla és az orbáncfű) virágpora, melyet a rovarok összegyűjtenek, és részben fel is dolgoznak, immunerősítő szerként alkalmazható, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, támogatja az emésztőrendszeri betegségek gyógyulását, továbbá enyhíti a szénanátha tüneteit.
A virágpor fogyasztása emellett a koncentrációs képesség javítására, jelentős testi és lelki megterhelés esetén, valamint (főként alacsony fehérjetartalmú) fogyókúra és tisztítókúra idején ajánlott.

A VIRÁGPOR BEGYŰJTÉSE

A méhek pollengolyók formájában juttatják el a kaptárba a virágport. Ezek a pollengolyók a rovarok harmadik pár lábának két külső oldalán tömörödnek össze. Egyetlen pár pollengolyó összegyűjtéséhez a méhnek több mint 100 virágot kell felkeresnie. 1 gramm virágpor begyűjtéséhez egy méhnek több mint 50 alkalommal kell kirepülnie.




Gyógyító hatás: A virágpor értékes hatóanyagai új életre keltik az egész szervezetet, javítják a közérzetet. Támogatják a vérkeringést, szabályozzák a vérnyomást. A virágporban található vegyületek között léteznek úgynevezett biokatalizátorok, amelyek beindítják a szerezetben a biokémiai folyamatokat, és felgyorsítják az anyagcserét.

HATÓANYAGOK

A virágpor nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, D-, E-, K-, PP-vitamint, folsavat, valamint a bőr, a haj és a körmök egészsége szempontjából nélkülözhetetlen biotint. A virágpor ezenkívül ilóolajokban, színezőanyagokban és ásványi anyagokban, továbbá magnéziumban, káliumban, vasban és kalciumban bővelkedik, mint ahogyan nyomelemekben és létfontosságú aminosavakban is. A benne lévő karotinoidok és flavonoidok az A-vitamin képződéséhez szükségesek. A virágpor mindezeken felül 12 féle telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Gyári készítmények

A virágpor gyógyszertári készítmények, por, granulátum és kapszula formájában kapható. Ezek a termékek a feldolgozás módjától függően méhpempőt, propoliszt és mézet tartalmaznak.

Étvágytalanságra

A virágpor étvágytalanság esetén eredményesen alkalmazható. A virágporban lévő illóolajok és növényi színezőanyagok a kutatók szerint serkentő és regeneráló hatásúak. Minden reggel és este együnk meg 1 kávéskanál virágporos mézet.

FELHASZNÁLÁS

Általános erősítő kúra - A virágpor vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag, szedését ezért pszichés terhelés alatt álló vagy idősebb személyeknek javasolják a szervezet általános erősítése céljából. 200 g folyékony akácmézbe belekeverünk 50 g virágport, 50 g sörélesztőt és 20 g méhpempőt. Naponta háromszor együnk belőle 1 kávéskanállal.

Propolisz

A propolisz (méhszurok) fagyantából, méhnyálból és mézből tevődik össze. A méhek ezzel tömítik el a katárt, hogy a gombák, a baktériumok és avírusok ne juthassanak a belsejébe. A propolisz fertőtlenítő hatású, kenőcs vagy tinktúra formájában alkalmazva lassan gyógyuló sebek kezelésére szolgál. Ezenkívül kiütések és pattanások ellen is kiváló gyógyír. Belsőleg alkalmazva serkenti az immunrendszer működését, élénkíti a keringést.

  • Propoliszos krém aknés bőrre - 10 ml kamillaolajat 3 csepp mentaolajjal és 20 csepp propoliszoldattal fehevítünk, majd 15 g gyógyagyaggal az egészet kenhető pasztává keverjük. Naponta többször paskoljuk bele a mitesszeres bőrbe.
  • Propoliszos tinktúra lábgomba ellen
  • 50 g propoliszt egy palackba töltünk, 500 ml 70%-os alkohollal felöntjük. Lezárjuk, 2-3 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az elváltozott bőrfelületre vattával vagy fültisztító pálcikával vigyük fel a tinktúrát reggel és este. A tünetek megszűnését követően még két hétig folytassuk a kezelést.


Vigyázat!

A méhek által előállított anyagokat elővigyázatosan alkalmazzuk, mivel az azokra érzékeny személyeknél allergiás reakció léphet fel.

Érdemes tudni

A természetes erjedési folyamatnak köszönhetően a tartósított virágpor, vagyis a méhkenyér a virágpornál magasabb tápértékű, könnyebben emészthető és gazdagabb vegyi összetételű. A méhkenyér alkalmazása megegyezik a virágporéval.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6413767862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása