MINDEN FORMÁJÁBAN HASZNOS - Tönkölybúzát a bioboltokban vehetünk, egész magvak, dara (tönkölybúza dara, tönkölybúza kása) vagy liszt formájában. A tönkölybúza-lisztet, amelyet gyakran vegyítenek más lisztekkel, az egészséges, teljes kiőrlésű pékáruhoz használják. A zöld tönkölybúza, amelyet az érettség első, úgynevezett "tejes" szakaszában szednek le és szárítanak ki, több vitamin és ásványi anyagot tartalmaz, sőt finomabb is, mint az érett tönkölybúza.
Gyógyító hatás: A tönkölybúza annak köszönheti egészségügyi szempontból jelentős értékét, hogy egyenlő arányban vannak benne jelen a táp- és a hatóanyagok. Erősíti a szervezet védekezőképességét, emiatt szívesen készítenek belőle ételt betegeknek. Ballasztanyag-tartalmának köszönhetően élénkíti a bélműködést, és segít a vér lipidszintjének felborulása esetén. A ballasztanyagok megkötik a nemkívánatos vegyületeket, és eltávolítják azokat a szervezetből. A tönkölybúzában található kovasav erősíti a kötő- és támasztószöveteket, ruganyossá teszi a bőrt, a hajat és a körmöt.Emellett a koncentrációra is kedvező hatást gyakorol.
A tönkölykávé szabályozza a bélműködést - Bingeni Szent Hildegárd olyan italként ajánlotta a tönkölykávét, amely bármely napszakban fogyasztható, de főleg reggelire ajánlott. Semlegesíti a belek baktériumflóráját, hasmenés és szorulás esetén is szabályozza a bélműködést. A kávét magunk is előállíthatjuk, de bioélelmiszert forgalmazó boltokban készen is kapható.
Tönkölyszeletek reuma ellen - Reumatikus megbetegedések esetén vissza kell fognunk a húsfogyasztást. A tönkölybúzából készült ételek segítségével könnyebb lemondani az állati fehérjéről. A beáztatott és megfőzött tönkölymagokból vagy a zöld tönkölybúzából remek rántott szeletet készíthetünk, amely kiválóan helyettesíti a húst, és ízletes is.
ÉRDEMES TUDNI - Ha egy párnát megtöltünk tönkölybúzával, az segíthet alvászavarok és fejfájás esetén. A rugalmas párnatöltet alkalmazkodik a fej mozgásához, és tartja a nyakat.
ALKALMAZÁS
Tönkölykávé
- 4 rész finoman pörkölt tönkölymag (az ízért)
- 1 rész erősen pörkölt tönkölymag (a színért)
Keverjük össze a kétféle pörkölésű tönkölyt, és s2 evőkanálnyit főzzünk 5 percig 1 liter vízben. Szűrjük le, keverjünk hozzá 1 kanál pörkölt magot, és éjaszkára áztassuk be 1 liter vízbe. Másnap reggel főzzük 3 percig, és adjunk hozzá egy újabb kanál pörkölt magot. 3-5 alkalommal ismételjük meg a folyamatot. A kávét tartsuk a hűtőben. Végül ízesítsük cukorral és tejjel, és fogyasszuk reggelire.
Kneipp atya erősítő levese
1 adaghoz:
- 3 kanál tönkölykenyér-morzsa
- 2,5 dl húsleves
Az erősítő leves elkészítéséhez a tönkölykenyér morzsájára van szükség. Nagyobb mennyiségű tönkölykenyeret vágjunk kis darabokra, és 80°C-os sütő lapjára helyezve szárítsuk ki. ezután daráljuk apróra, és töltsük jól záródó edénybe. Az erősítő leves készítéséhez használjuk amegadott mennyiségű morzsát. A szokásos módon főzzünk húsleves alternatívájaként a tejet ajánlja. A kásalevesekhez, a pörköltekhez és más ételekhez tönkölybúzadarát is vehetünk.
***********