SÖR
2015. február 22. írta: TothTimcsi

SÖR

Hatásos alvászavarok, B-vitamin-hiány, bőr- és hajproblémák esetén.


Mai ismereteink szerint a világon először Mezopotámiában készítettek sört, i. e. kb. 5000 évvel.
A sörkészítés művészetének lejegyzéséből tudjuk, hogy abban az időben a sört Nin-Harra istennőnek szánt áldozatként mutatták be.
Erjesztett árpa- és tönkölylepényből készült. A sör nemcsak a nép élelmiszere volt, hanem népszerű fizetőeszköz is. Ha a házigazda meg tudta kínálni a vendégét sörrel, a ház nagy tiszteletnek örvendett. Az első írott sörtörvények a babiloni Hammurapi (Hammurábi) király idejére nyúlnak vissza (a híres törvénykönyv négy fejezete is szól a sörről).
A babiloni sörfőzők kötelességei közé tartozott a betegek befogadása és gyógyítása, mivel ismert volt a sör nyugtató tulajdonsága, és már felhasználták a gyógyításban. A középkorban kezdtek a sörhöz komlót adni, főleg azért, hogy növeljék gyógyító erejét.
A népi gyógyászatban hatékony szerként alkalmazzák a vizeletkiválasztás serkentésére, valamint bőrproblémák és alászavarok kezelésére.

 A SÖR FAJTÁJI

A sör alacsony alkoholtartalmú ital, amelyet maláta (leggyakrabban árpa vagy búza), komló és víz erjesztésével késíztenek - különleges élesztőfajták használatával.
A malátakivonat és az alkoholtartalom nagyságától fügően a sör lehet alkoholmentes, könnyű, teljes és erős fajta. Az alkoholmentes sör alig tartalmaz alkoholt, és ugyanaz a gyógyhatása, mint a  rendes sörnek.
Gyógyászati célokra legjobb a pasztörizálatlan sör.




Gyógyító hatás: A sör elsősorban komló- és élesztőtartama miatt gyógyhatású. A komló flavonoidokat, illóolajokat, keserűanyagokat és más nyugtató, a baktériumok növekedését vagy szaporodását megállító és vizelethajtó anyagoakt tartalmaz. Ezek közül a legfontosabb a lupulin, ennek a legerősebb a nyugtató hatása. Az élesztő tartalmazza majdnem az összes B-típusú vitamint, továbbá számos ásványi anyagot: foszfort, cinket, magnéziumot, vasat, káliumot, szelént és krómot, ezért kiváló hatással van a bőre és a hajra.

Összetevők
1 dl világos teljes sör átlagosan 0,5 g fehérjét, 4 g szénhidrátot és 4 g alkoholt tartalmaz; energiatartalma kb. 50 kcal.
A jelentős mennyiségű B-tipusú vitamin (elsősorban B6 és niacin) mellett ásványok:
27 mg kálium, 4 mg kalcium, 14 mg foszfor, 6 mg magnézium találhatók benne, valamint nyomelemek: vas, szelén és fluor.

A sör javítja a bőr állagát - A sörben található élesztő elősegíti a bőr vérellátását, és eljuttatja a bőrbe a fontos B-vitaminokat.
A hámló bőr, a viszketés, a száj nyálkahártyáinak gyulladása, a repedezett ajkak, a szájzugban lévő kis fekély - azaz a B-vitamin-hiány tünetei így enyhülnek.
Egyhetes élesztőtablettás (a gyógyszertárakban kapható) kezeléssel gyakran teljesen elmúlnak a panaszok.

Segítség az elalvásban - Ha annyira kimerültek és fáradtak vagyunk, hogy már nem tudunk elaludni, segíthet este egy pohár sör, mivel a komló összetevői nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, az alacsony alkoholtartalom pedig javítja az agyban az alvásközpont vérellátását.
Egy pohár sörnél többet azonban nem szabad inni, mert akkor a hatás az ellenkező lehet:
a túl sok alkohol nyugtalanná és éberré teszi az embert. Túlzott mennyiségű sörfogyasztásakor az alkohol káros hatása miatt elveszíti gyógyító tulajdonságait.

ÉRDEMES TUDNI

A forralt sört egy tojássárgájával és egy kevés mézzel, valamint fűszerekkel keverve széles körben használják megfázás ellen.

ALKALMAZÁS

Elalvási nehézségek
  • 2 dl könnyű világos sör
  • 1-2 kávéskanál méz

A sört melegítsük feltesthőmérsékletűre, és igyuk meg kis kortyokban. A sör aktív összetevői nyugtatnak, segítik az elalvást. Ezt a hatást erősíti a méz.

Egyhetes sörkúra bőrproblémákra
  • 7 (0,5 literes) üveg pasztörizálatlan búzasör
Naponta csak egy üveg sör kell hozzá, belső és külső felhasználásra. Vacsora után igyunk meg egy pohár sört (2,5 dl), alvás előtt pedig mossuk le az arcunkat asör maradékával: 2,5 dl sört keverjünk el egy kevés meleg vízzel, és gondosan masszírozzuk a bőrbe. A sör nyugtatja a bőrirritációt, és hidratál.

Őblítő fénytelen, töredezett hajra
  • 2,5 dl langyos világos sör
  • 1 tojássárgája
A sört kissé melegítsük meg, és a tojásárgájával együtt keverjük habos folyadékká. Ezt vigyük fel a megmosott, még nedves hajra, és a kezünkkel oszlassuk el. Masszírozzuk a hajba és a fejbőrbe. Néhány perc elteltével alaposan mossuk ki. A sör táplálja és csillogóvá teszi a hajat.

Pakolás száraz és hámló bőrre - Az arcunkra vigyünk fel 3-4 evőkanál sörhabot, és ujjbegyünkkel finoman masszírozzuk a bőrünkbe, amíg be nem szívja, de ne dörzsöljük. A hab hidratálja a bőrt, csökkenti a hámlást. Ha egy összetört avokádó felét elkeverjük néhány evőkanál sörrel, az így kapot krémet is felvihetjük az arcunkra. Hagyjuk rajta 15 percig.

*********

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3013767936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása