ALOE VERA
2015. január 07. írta: TothTimcsi

ALOE VERA


AZ ÉDENKERT GYÓGYEREJE

Vastag, tüskés leveleiről felismerhető pozsgás növény az aloe vera. Bár eredetileg Afrikából származik, évszázadok óta számon tartják és termesztik az egész földközi-tengeri térségben. Gyógyító hatását állítólag már Kleopátra királynő is ismerte. Az aloe verát ma is alkalmazzák a kozmetikai és gyógyszeriparban.

Jellemzők: Az aloe vera egyszikű, leveles pozsgás növény; szára rövid, legfeljebb 60 cm, levele húsos - ha kettévágjuk, rendkívül keserű folyadék távozik belőle.

ERŐSEN HASHAJTÓ HATÁSÚ SZER, AMELY SEBGYÓGYÍTÁSRA IS ALKALMAZHATÓ.

Előfordulás

Az aloe vera (szúrós aloé) hazája Kelet- és Dél-Afrika, innen került a növény az amerikai kontinensre. Napjainkban elsősorban a Karibi-szigeteken és az Egyesült Államok szubtrópusi térségében termesztik.



GYÓGYÁSZATI NYERSANYAG

Gyógyászati célokra a növény levelét használják. A levélnedvből forralással és lepárlással vonják ki a gyógyhatású készítmények gyártásához szükséges sötét színű és szilárd állagú végterméket. Az üzletek kínálatában ugyancsak megtalálható a kocsonyás halmazállapotú aloe vera gél, amit a szétvágott levelekből nyernek ki.

HATÓANYAGOK

Az aloe vera legfontosabb alkotóelemei az antrakinon-vegyületek, mint amilyen az aloin és az aloemodin, amelyek a vastagbélben fejtik ki hatásukat. A növényben ezenkívül gyanta és keserűanyag is található. Az aloe vera gél összetett szénhidrátokat, enzimeket, aminosavakat és amtibakteriális hatású vegyületeket tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS

Az erősen hashajtó hatású aloe vera a vastagbél működésére gyakorol befolyást. Az antrakinon-vegyületek antronokká alakulnak, amelyek serkentik a bélműködést. Étvágytalanság esetén aloe verából készült főzet fogyasztása ajánlott.
A külsőleg alkalmazott gél elősegíti a sebgyógyulást és a bőr regenerálódását. Gyulladáscsökkentő hatású, megállítja a kisebb vérzéseket, továbbá hatékonyan enyhíti a libabőrt, a viszketést, gyógyítja az égési sérüléseket, még a napégést is. Kiválóan hidratálja a száraz és érzékeny bőrt.

Friss levél - Az aloe vera leveleit reformélelmiszereket árusító üzletekben szerezhetjük be vagy rendelhetjük meg. Hűtőben néhány hétig eltartható.

Aloe vera gél - A gélt az aloe vera frissen felvágott leveleiből nyerik ki. Itt valójában a növény levelének szilárd halmazállapotú húsáról van szó. Ezt feldarabolják, majd szükség esetén további feldolgozásnak vetik alá.

Aloe vera lé - Az aloe vera levét hidegsajtolással nyerik, vagy az egész levél, vagy csak a levélhús (gél) felhasználásával. A gélből készült lé nem tartalmaz béltisztító hatású antrakinon-vegyületeket. Ezeket az aloe vera lé előállítása közben lehet kivonni a növényből.

Gyári készítmények - Az aloe vera számos különböző alakban kapható, például drazsé, kúp és cseppek formájában. A növényből kinyert gélt, lét, valamint kivonatot gyógynövényboltokban és reformélelmiszer szaküzletekben szerezhetjük be.

Homeopátia - Külső és belső homeopátiás felhasználáshoz törzsoldatot vagy C5 hígítást alkalmaznak.

ÉRDEMES TUDNI

Hashajtóként nem szabad 1-2 hétnél tovább használni, hacsak erről előzőleg nem kértük ki az orvos véleményét. Terhesség idején szintén tilos alkalmazni. A hashajtó szerek túlzottan gyakori használata káliumhiányhoz vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr8413767966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása