MAJORÁNNA - Origanum majorana
2014. október 26. írta: TothTimcsi

MAJORÁNNA - Origanum majorana

-Fűszernövény-

Origanum majorana

A Földközi-tenger medencéjéből származó majoránna neve vándorszó a latinból. Már az ókorban értékes növénynek számított. Aphrodité istennő kedvelt gyógyfüve volt, és afroiziákumnak tartották.

A középkorban gyomorpanaszok és fejfájás ellen, illetve emésztési gondok, puffadás és hasgörcs esetén használták, ezenkívül gyógyító boroket ízesítettek vele. A majoránna az erdélyi konyha egyik igen népszerű fűszere volt, már a 17. század eleji szakácskönyvekben említik. Adják levesekbe, főzelékekhez, különféle húsokhoz, különösen vadas ételekhez. 

Ma a majoránna főleg étvágygerjesztő és emésztést segítő hatása révén ismert. A majoránnalevélből készített forrázat köptető, vizelethajtó és izzasztó hatású, oldja a görcsöket, nyugtat és csökkenti a fájdalmat.

A majoránnaolaj, amelyet a majoránna leveleinek gondos desztilációja útján nyernek, segít fejfájás esetén, és nyugtató hatású.

MAJORÁNNAOLAJ

A majoránnaolaj serkenti az emésztést, segít emésztőrendszeri panaszok, székrekedés vagy puffadás esetén, és csillapítja az eltúlzott evés következményeit.
Az olaj elkészítéséhez tegyünk egy üvegbe két marék majoránnalevelet, és öntsünk rá 1 dl szőlőmag, vagy repceolajat. Hagyjuk állni három hétig, majd szűrjük le apró lyukú szűrön. Szükség esetén vegyünk be egy evőkanállal, de ételízesítésre is használhatjuk. Ez az olaj kiválóan alkalmas a száraz bőr ápolására.

Gyógyító hatás: Magas illóolajtartalma révén a majoránna serkenti az emésztést. Segíti a gyomornedvek kiválasztását, gyakran adják nehezen emészthető, zsíros ételekhez. Levele anitszeptikus hatású, izzaszt és  - főleg hörghurut esetén - fellazítja a légutakban letapadt váladékot. A majoránna enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának irritációját, segít hasmenés, puffadás és hasgörcs esetén. A majoránnás kenőcsöt nátha esetén alkalmazzák.

HATÓANYAGOK

A majoránnában található illóolajok: a kámfor és aborneol köptető hatásúak, a csersav és a keserűanyagok (például a terpenol), serkentik az étvágyat és az emésztést. A majoránnában ásványi sók és rozmaringsav is található. Ez utóbbi anyagnak antibakteriális és antivirális hatása van, lerövidíti a betegség utáni felépülési időt, és erősíti a szervezetet.A karotinoidok (A-provitamin) és a C-vitamin megvédik a sejteket a szabad gyököktől, és erősítik a szervezet ellenálló képességét.


KONYHAI TIPPEK
  • A majoránna azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyek szárítás után is megőrzik erejük nagy részét. Lehetőség szerint törekedjünk ara, hogy mégis inkább friss majoránnát használjunk, amely ízletesebb és több vitamint tartalnmaz.
  • A szárított majoránna morzsolt levelei tovább megőrzik aromájukat, mint a majoránnaőrlemény.
  • A majoránna nagyon hatásos ízesítő kakukkfűvel, bazsalikommal, borssal és rozmaringgal keverve. Sok fűszerkeverkében is.
  • A főzés elején csak a majoránna kis részét adjuk az ételhez. A maradékot tartogassuk a végére - a növény illatos összetevői így sokkal jobban kibontják aromájukat.
  • A salátaöntetek, a krumplileves, a húsos káposzta, a bableves, a grillezett húsok, a vadételek (szárnyasok is!) és minden paradicsomos mártás könnyebben emészthető és sokkal ízletesebb, ha adunk hozzá majoránnát.
  • A majoránna az oregánó közeli rokona, de az oregánónak borsosabb az íze, az illata pedig szelídebb.
Gyomornyugtató tea - Gyomorrontás, puffadás és májpanaszok esetén segít a majoránna forrázata: 1 kávéskanál szárított vagy friss majoránnalevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd hagyjuk állni 10 percig. Naponta 1-2 alkalommal igyunk meg lassan egy csésze forrázatot.

ÉRDEMES TUDNI

A majoránna jótékony hatással van a gyomorra és az epehólyagra. Néhány szárított vagy friss levél segít a zsíros és nehezen emészthető ételek, a liba, kacsa, felvágottak, hüvelyes zöldségek és nehéz pörköltek emésztésében. A majoránna az ételeket nemcsak ízletesebbé, de egészségesebbé is teszi.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9013767976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása