KESERŰ PACSIRTAFŰ - Polygala amara
2014. szeptember 03. írta: TothTimcsi

KESERŰ PACSIRTAFŰ - Polygala amara

A keserű pacsirtafű a középkor óta ismert gyógynövény. Manapság ritkán alkalmazzák, de akkor főleg hörgőpanaszok esetén. A görög polygala elnevezés jelentése "sok tej". A pacsirtafűből régen tejelválasztást serkentő teát készítettek.

Légúti megbetegedés és hurutos köhögés ellen hatásos.

Jellemzők: A pacsirtafűfélék családjának egyik képviselője. Felálló, általában egyenes szárának végén kicsiny, kék virágfüzér található. A gyógynövény íze keserű.

Előfordulás
A keserű pacsirtafű Közép- és Dél-Európa hegyvidékein sokfelé megtalálható. Főleg réteken, mészkő- és dolomit-szikla-gyepeken, meredélyeken és útszéleken, valamint ritkás erdőkben találkozhatunk vele - általában a meszes talajt kedveli.



Gyógyászati alapanyag
A gyógyászatban a május-júniusban virágzó növény föld feletti részét, valamint gyökerét használják fel.

HATÓANYAGOK

Hatóanyagai közé esősorban a hörgőkre ható szaponinok - a közeli rokonban, a szenegafűben is megtalálható szenegin, valamint a poligalsav - tartoznak; a növény tartalmaz egy kevés illóolajat is.

FELHASZNÁLÁS

A népi gyógyászatban a pacsirtafüvet tüdő- és hörgőbetegség esetén alkalmazzák. A növényben található szaponin segít felszaggatni a sűrű váladékot. Köptető és a váladék felköhögését megkönnyítő hatása révén különösen száraz, hurutos köhögés esetén hatásos. Teáját asztmára és a tüdőben felgyülemlő levegő (tüdőtágulás) esetén alkalmazzák. A növény jótékonyan hat a májra, az epehólyagra és a hasnyálmirigyre is. Mivel elősegíti a gyomornedvtermelést, időnként használják gyomorerősítő szerként is. Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően gyakori összetevője a vértisztító hatású gyógynövénykeverékeknek. A pacsirtafű mostanra sokat veszített népszerűségéből, egyre ritkábban használják.

Főzet - 20 - 25 g feldarabolt gyökeret, levelet és szárat öntsünk le 2,5 dl hideg vízzel, forraljuk fel, és kb. 10 perc múlva szűrjük le. A hörgőkben letapadó váladék és hurutos köhögés esetén fogyasszunk belőle naponta 3x1 evőkanállal, lehetőleg evés előtt. Figyelem: Az ajánlott adagolást tartsuk be, a túladagolás gyomor-, bél- és veseirritációhoz vezethet.
Tinktúra - 20 g feldarabolt növényre öntsünk 1 dl langyos 50-60%-os alkoholt. Egy hétig lezárva pihentessük. Hörghurut esetén vegyünk be naponta 10-30 cseppet.
Készítmények - A boltokban kapható, a keserű pacsirtafű kivonatát tartalmazó gyógynövénykeverékeket és köptetőket köhögésre, asztmára és vértisztításra ajánlják.

ÉRDEMES TUDNI
A keserű pacsirtafűvel rokon, Észak-Amerikában honos szenegafűnek hasonló a hatása, de több hatóanyagot tartalmaz.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9813767988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása