ÉDESVÍZI ALGÁK
2014. március 06. írta: TothTimcsi

ÉDESVÍZI ALGÁK

Mára egyre szélesebb körben terjednek el az algák, moszatok! Melyek kiváló hatással vannak szervezetünkre, és teljes értékű tápanyagnak számítanak!

Az édesvízi algák hatásosak vegetáriánus és vegán étrend, valamint ásványianyag-hiány esetén; fehérjeszegény táplálkozás mellett kiegészítésképpen, a szervezet immunrendszerének erősítésére.

A moszatoknak is nevezett algák különféle vízben élő organizmusok (növények vagy növényekhez hasonló élő szervezetek). Összetételük és tápanyagtartalmuk szerint az emberi táplálkozás szempontjából legértékesebbek a Chlorella és Arthrospira fajhoz tartozó algák.
A Chlorella algákat a meleg éghajlati övezetek területén tenyésztik forrásvízben. Szaporítás és szűrés után szárítják, majd szárított formában használják fel gyógyszerek, kozmetikumok és élelmiszerek gyártásához. A Chlorella algák jellegzetes vonása az intenzív zöld szín, amely magas klorofilltartalmukra utal. A köznyelvben spirulinának nevezett, fonalszerű Arthrospira algák spirálra emlékeztetnek.



Ez a kék-zöld alga Afrikában, dél-Amerikában és Ázsiában fordul elő. Napjainkban ipari mennyiségben tenyésztik Kínában és Thaiföldön. Mindkét algafaj értékes ásványi anyag- és aminosavforrás, 60-70%-os fehérjetartalmukkal a leggazdagabb növényifehérje-forrásnak számítanak!
A DXN vállalat csoport pedig Malajziában tenyészti ezeket a kék-zöld algákat. Termékeik között megtalálható a Spirulina étrend-kiegészítő is, mely elsősorban a gyomor fájdalmak, emésztési problémák fő gyógyítója.

A Spirulina kék-zöld algáról itt olvashatsz bővebben:
http://gomba-egeszseg.blogspot.hu/2011/04/sprirulina-kek-zold-alga.html

Itt pedig meg is vásárolhatók a Spirulina étrend kiegészítők:
http://timcsi.egeszsegeskave.hu/termekek

Itt pedig online lapozható füzetecskében ismerkedhetsz meg ezzel a kis zöld erőművel:
http://static.dxneurope.eu/hu/termekismertetok/spirulina/

KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK NÉLKÜL

http://timcsi.egeszsegeskave.hu/termekek
Az algakészítmények tabletta vagy por formájában kaphatók a patikákban. Az algaport kevés gyümölcslével vagy zöldségfőzettel pépesre keverik. Ízében leginkább a szárított spenótra vagy lestyánra emlékeztet, a szervezetben rendkívül könnyen felszívódik. Mindmáig nem jegyeztek fel az alkalmazásukkal összefüggésben semmilyen mellékhatást, sem olyan esetet, amikor allergiás reakciót vagy intoleranciát okoztak volna.

Gyógyító hatás: Az édesvízi algákat tartalmazó készítményeknek az egészségre gyakorolt hatása azért rendkívül kedvező, mert különösen jól emészthetők, és változatos tápanyagokat foglalnak magukban. Egyes tápanyagok hiánya, egyoldalú táplálkozás vagy fogyókúra esetén az algák kiváló fehérje- és ásványianyag-forrásként szolgálnak.

ÖSSZETÉTEL - A mikroszkopikus méretű algák természetes fehérje- és ásványianyag-forrást alkotnak. 100 g friss spirulina masszában 60-70 g fehérje, 5-7 g zsír, 13-17 g szénhidrát, 1-3 g élelmi rost, 6-9 g ásványi anyag (főként magnézium, cink és szelén) található. Az algák ezenkívül B1-, B2-, B12- és E-vitaminban, valamint béta-karotinban (az A-vitamin előanyaga) bővelkednek.

Magas biológiai értékű fehérje - Az algák kiemelkedő tápanyagértékű fehérjeforrásnak tekinthetők. A szóban forgó fehérje mind a nyolc aminosavat tartalmazza, melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani (exogén aminosavak). Vegetáriánus étrend vagy fogyókúra esetén az algafogyasztás révén juthatunk teljes értékű fehérjéhez.

Magnéziumban gazdag klorofill - A növények zöld színezőanyaga: a klorofill teszi lehetővé a fotoszintézis folyamatát, melynek során vízből és szén-dioxidból glükóz (vagyis szőlőcukor) keletkezik. A klorofill szerkezete kémiai szempontból a hemoglobin felépítését tükrözi, vas helyett azonban magnéziummolekulát tartalmaz, amely a szív és az izmok egészséges működéséhez nélkülözhetetlen nyomelem.

ÉRDEMES TUDNI - szigorú vegetáriánus étrend mellett a szervezetben B12-vitamin-hiány alakulhat ki. A hiányt már 1 kávéskanál spirulina készítmény kiegyenlítheti, hiszen ekkora mennyiség a szervezet napi szükségleténél ötször több B12-vitamint tartalmaz. Vegán táplálkozás esetén ugyancsak szükséges kiegészíteni vagy pótolni a B12-vitamin-bevitelt.

FELHASZNÁLÁS

Étrend-kiegészítőként - Szedjünk naponta 2-3 x 3-5 tabletta vagy 2-3 kávéskanál Spirulina platensist vagy Spirulina geitlerit. A hatékonyabb felszívódás érdekében a tablettát az étkezések között ajánlott bevenni kevés vízzel vagy zöldséglével. Egy-egy kúra 4-6 hétig tart, de mellékhatások nélkül folytatható tovább is.

A fogyókúra ideje alatt 
- 1 pohár (0,2 dl) paradicsom- vagy más zöldséglé
- 1 kávéskanál spirulinapor
A port a zöldséglében elkeverjük, és fokozott étvágy vagy gyomorgörcs jelentkezése esetén kis kortyokban megisszuk. A teljes értékű fehérje bevitele rövid időn belül csökkenti az éhségérzetet. Ez az ital az étrend mindennapos kiegészítésére is alkalmas.

Alacsony kalóriatartalmú zöld fűszeres krémtúró

Összekeverendő:
-1 mokkáskanál algapor
-250 g sovány túró
-fokhagyma és fűszersó ízlés szerint.

Stressz ellen - Fokozottan stresszes időszakban naponta 10-15 spirulina tablettát is szedhetünk 100 mg C-vitaminnal kiegészítve.
Ennek köszönhetően megnövekszik a szervezet teljesítőképessége, valamint a koncentrációs készség is nő. A spirulina emellett támogatja a stressz hatására legyengült immunrendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1913768010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása