CSIPKEBOGYÓTEA
2014. február 04. írta: TothTimcsi

CSIPKEBOGYÓTEA

A vadrózsa (Rosa canina) jellegzetes élénkpiros bogyói augusztus-szeptemberben jelennek meg a bokrokon, de az első őszi fagyok idején érnek be. Érdemes figyelmet szentelni a nyár eme utolsó üdvözletének, a csipkebogyó ugyanis kiváló C-vitamin-forrás, a fekete ribizli vagy a citrusfélék a nyomába sem érnek. Ennek köszönhetően a csipkebogyótea alkalmas az őszi megfázások megelőzésére. A frissen szedett termésből hideg eljárással készített italok vagy gyümölcshabok különösen sok, az influenzás megbetegedések megelőzésére szolgáló vitamint tartalmaznak. Az ellenálló képesség erősítése mellett a csipkebogyó általános gyengeség esetén újult erőt ad, seít a lázzal járó megbetegedések kezelésében, tisztítja a vesét és a húgyutakat, élénkíti az emésztést. A csipkebogyótea megelőző jellegű fogyasztása ezenkívül segíti a csontok erősödését, javítja szilárdságukat. Az orvosok az elhúzódó ízületi problémáktól szenvedőknek is a csipkebogyóteát ajánlják.



A FŐZET ELKÉSZÍTÉSE

2 púpozott kávéskanál szárított csipkebogyót öntsünk le egy bögre forró vízzel, és hagyjuk állni 15 percig. Az élénkítő, enyhén savanykás teát egy kevés mézzel édesíthetjük. Akkor a leghatékonyabb, ha közvetlenül lefekvés előtt fogyasztjuk a még meleg főzetet. Még jobb hatást érhetünk el a csipkebogyó, a hibiszkuszvirág és a galagonya gyümölcsének illatos keverékével.

Gyógyító hatás: A csipkebogyó a C-vitaminon kívül B1-, B2-, és K-vitamint, illetve béta-karotint tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagok, bioflavonoidok, cseranyagok és pektin gazdagítja fertőzés- és gyulladás megelőző hatóanyagainak palettáját. A gyümölcsökben emellett van még értékes likopon, amelynek jelentős a daganat megelőző hatása.

Anyagcserét aktivizáló C-vitamin - A C-vitamin fokozza a szervezet védekező képességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Emelett élénkíti a mellékvesék működését, fontos hormonok termelődését stimulálja, és fokozza az anyagcserét. Nélkülőzhetetlen a sebgyógyulási folyamatokban, és erős antioxidáns hatása van.

Pektinek és gyümölcssavak - A pektin a szénhidrátokkal rokon, nem megemészthető vegyület, csak a ballasztanyag szerepét tölti be. Megköti a belekben lévő méreganyagokat, megváltoztatja a széklet víztartalmát, és a gyümölcssavakkal együtt élénkíti az emésztést. Mivel gyengéden szabályozza a bélműködést, a csipkebogyótea tisztítókúrák kiegészítésére is alkalmas.

ÉRDEMES TUDNI

Az előre lefőzött csipkebogyótea egész nap megőrzi finom ízét, ezért termoszba töltve magunkkal is vihetjük.

ALKALMAZÁS

-Enyhe húgyúti fertőzés esetén - A csipkebogyóból készült főzet erősíti a szervezet védekezőképességét, növeli a vizeletkiválasztást, és enyhén fertőtleníti a húgyutakat. Éppen ezért jól alkalmazható enyhe hólyag- vagy húgyúti gyuladás esetén. Igyunk meg naponta 3-4 csészével.

-Az influenza megelőzésére - Tavasszal és ősszel megvéd az influenzás megbetegedésektől egy kéthetes csipkebogyótea-kúra. A tea elkészítéséhez az egész bogyót használjuk fel. Naponta 3-4 nagy csészével fogyasszunk belőle.

-Erősítő hecsedlibor - 1 l száraz vörösborral öntsünk le 100 g dércsípte, megtisztított csipkebogyót, és hagyjuk állni 14 napig. Ezután szűrjük le az italt. Napi egy pohár élénkíti az étvágyat, erősíti a gyomrot és a beleket, és javítja a vérkeringést. Az ilyen mennyiségben fogyasztott bor az egészséges, idősödő szívnek is jó erősítő szer, mivel javítja a koszorúerek vérellátását.
-Ízületi betegségekre - Aprítsunk fel egy marék csipkebogyót, és öntsük le egy pohár meleg vízzel. Hagyjuk állni egy éjszakára. Miután leszűrtük és kinyomkodtuk, igyunk belőle naponta többször. Napon szárított csipkehúsból is készíthetünk hasonló változatot.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Meghűlés megelőzésére
-40 g csipkebogyó
-20 g hársfavirág
-20 g martilapu
-20 g ökörfarkkóró
Ez a keverék serkenti az immunredszer működését. Már kialakult meghűlés esetén fellazítja a hörgőkben megtapadt váladékot, és segíti a kitisztulásukat.

Vesehomok és megnövekedett húgysavérték esetén
-40 g csipkebogyó
-20 g borbolyatermés
-20 g aranyvesszővlevél
-20 g mezei zsurló levél
Ez a főzet átmossa a veséket, segít vesehomok és húgyúti gyulladásra való hajlam esetén. Reuma és köszvény esetében kihajtja a húgysavat.

Alhasi panaszok és enyhe hasmenés kezelésére
-30 g csipkebogyó
-20 g borsmentalevél
-20 g citromfűlevél
-20 g szederlevél
Ez a keverék az epehólyag működését szabályozza, oldja a bélgörcsöket, enyhíti a hasmenést. Émelygés esetén kiváló elsősegélynyújtó szer.

csipkebogyó dzsem - Kép: testunkegeszsegunk.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2413768024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása