Jellemzők: Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, erősen fűszeres ánizsillatot áraszt. A sárga színű virágzatból kifejlődő magok íze édeskés, kissé a kámforéra emlékeztet. Szárítás közben a magok gyakran kettéválnak.
Előfordulás
Az édeskömény eredeti származási helye a földközi-tenger medencéje, ahol a napsütötte hegyoldalakon a mai napig találkozhatunk a növény vad változatával. Napjainkban zöldség- és fűszernövényként termesztik a mérsékelt égöv számos pontján.
Légzőszervi és emésztőrendszeri panaszokra |
Természetgógyászati célokra elsősorban a növény magját alkalmazzák. Hatóanyagokat számottevő mennyiségben tartalmaz ezenkívül a friss, még zöld édeskömény, valamint a növény gyökere, melyet tavasszal, a levelek kifejlődését megelőzően használnak fel. Szárítani csak teljes egészében, árnyékban szabad.
HATÓANYAGOK
Az édeskömény magjából kivont illóolaj nagy mennyiségben tertalmaz görcsoldó hatású anetolt és étvágyjavító fenchont, valamint kevés pinént, limonént és fenolétert.
ALKALMAZÁS
Az édesköményből főzött tea enyhíti a felfúvódással járó emésztőrendszeri panaszokat.
Ugyancsak alkalmazzák az anyatej termelés beindítására. A növényből készült szirup köhögés esetén elősegíti a váladék felszakadását.
FELHASZNÁLÁS
Forrázat - 1 kávéskanál édesköménymagot forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. A magokat előzőleg tanácsos mozsárban összetörni.
Szemtisztító víz - Rövid ideig forraljunk 2,5 dl vízben 1 kávéskanál édesköménymagot. Adjunk hozzá egy csipet sót, majd 10 percig hagyjuk állni. végül szűrjük át lenvászon konyharuhával bélelt szűrön. A konyharuhában felfogott gyógynövényt alkalmazzuk szemhéjborogatásra, a forrázatot pedig a szem átmosására.
Forrázat testlemosáshoz - Lobogó vízzel forrázzunk le egy maréknyi édesköménylevelet és -magot, és hagyjuk állni egy éjszakán át.
A növény leszűrt darabjait csavarjuk lenvászon konyharuhába, kissé nyomkodjuk ki, majd helyezzük a fájó testrészre. A forrázat a test lemosására is alkalmas.
Gyári készítmények - Édesköményszirup (Sirupus foeniculi), édeköményméz - édesköménnyel kevert méz (Mel foeniculi), teák és cukorkák. A sokösszetevős készítmények jelentős része tartalmaz édeköményt.
ÉRDEMES TUDNI
Az édesköménymagok rágása (naponta fél kávéskanállal reggeli előtt) jótékony hatással van a szájüreg nyálkahártyájára, és frissíti a leheletet.