Egyéves, mindenütt elterjedt gyomnövény. Szára 1 m magasra is megnő, hegyes szárlevelei lándzsásak, ép szélűek vagy fűrészesek, elálló szőrűek. Virágzata összetett, sokfészkű fürt. Május végétől október elejéig virágzik. Termése lapos, hosszúkás kaszat, hosszú fehér bóbitával.
FELHASZNÁLT RÉSZEI - A virágos föld feletti hajtásokat hasznosítják. A növény virágzása májusban kezdődik, a virágokat október elején gyűjtik be, majd fénytől védett helyen szárítják. Felhasználják forrázatként és folyékony vagy száraz kivonat, illetve por formájában (0,5% flavonoid-tartalommal)
HATÓANYAGA - A virágos föld feletti hajtások illóolajat tartalmaznak, amelynek összetevői - limonén és linalool - folytán kellemes, citromra és gyöngyvirágra emlékeztető illata van. A limonénnak illetve a linaloolnak köszönhető a növény gyulladásgátló tulajdonsága. Vannak benne továbbá cseranyagok, gyanták, flavonoidok és kolint is tartalmaz.
A betyárkórót 1650 táján hozták be Észak-Amerikából Európába, ahol annyira jól alkalmazkodott a körülményekhez, hogy napjainkban beborítja a parlagon hagyott földeket.
GYÓGYHATÁSA - Csersavanyagainak és a flavonoidoknak köszönhetően a betyárkóró hasmenésgátló és vizelethajtó hatású. Elősegíti a húgysav eltávolítását is. Illóolaja gyulladáscsökkentő és vérbőséget gátló.
FELHASZNÁLÁSA - A betyárkórót sikeresen alkalmazzák reumás fájdalmak ellen. Enyhíti a gyulladásos ízületi eredetű fájdalmakat, mint például a sokízületi gyulladást (poliarthritis) és az ízületi kopást (artózis). Húgysav-eltávolító tulajdonságával megelőzheti a köszvényes rohamot. Használják hasmenés kezelésére is.
FIGYELMEZTETÉS! - A betyárkórónak nem ismert semmiféle káros mellékhatása. Az ízületi kopás kezelésében hosszasan alkalmazható. Az állatoknál kólikás tüneteket okozhat.
A betyárkóró mindenütt megtalálható, ahol a természetes vegetációt az ember elpusztította! |
BELSŐLEG
Reuma, ízületi kopás, köszvény
Teaforrázat: 20 g szárított növényt tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 3 csésze, étkezés után.
Főzet: 30 g szárított növényt tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 15 percig hagyja forrni. Napi adag: 3 csésze, étkezés után.
KAPSZULA ( 220 mg porított növény tartalmú, 0,5% flavonoid-tartalommal): naponta 3 alkalommal.
Kapszula (száraz kivonatú): átlagos adag, naponta 200-400 mg 1 pohár vízzel; 1-3 alkalommal.
Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!