VÖRÖSHAGYMA - Allium cepa
2012. november 12. írta: TothTimcsi

VÖRÖSHAGYMA - Allium cepa

Egyéb elnevezései: Zsidószalonna, cap, csáp, hagyma.
Zwiebel, Küchenzwiebel.

Általánosan ismert, nálunk egyes vidéken speciálisan termelt konyhafűszer. A gumó héja vékonyabb, vastagabb, egymást szorosan fedő részekből áll. A gumóját használjuk fel, leginkább nyersen, de szárítva is kerül a forgalomba.
A vöröshagyma gyógyító tulajdonságait már régen is ismerték. Ez a kevéssé jellegzetes növény az amariliszfélék családjába tartozik, hagymáját fehér vagy lila levelek alkotják. A vöröshagyma levelei zöld színűek és csöves szerkezetűek, ezt hívjuk hagymazöldnek. A hagymazöld valódi vitaminbomba: 100 g levél 30 g C-vitamint tartalmaz. A hagyma serkenti az emésztőrendszer működését, viezelethajtó, és oldja a váladékot. Ezenkívül segít a káros koleszterin lebontásában, védi a szívet és a vérereket. Köhögés, reuma és duzzanatokkal járó megbetegedések esetén is sikerrel alkalmazható. Külsőleg elsősorban fülfájdalom esetén segít, de rovarcsípésre, kelésre és enyhe égési sérülésre is hatásos. A hagyma vágása közben tapasztalt könnyezést a hagyma illóolajaiban található kénvegyületek okozzák. A hagyma nagy előnye, hogy jó tulajdonságait a hőkezelés sorá sem veszíti el - főzve, párolva vagy olívaolajon pirítva megőrzi vitamintartalmát és hasznos összetevőit.

HAGYMABOR MEGHŰLÉSRE
Vágjunk apróra 500 g hagymát, nyomkodjuk szét mozsárban, és a levét nyomjuk ki egy konyharuhán keresztül. Adjunk hozzá 100 g mézet és 2,5 dl fehérbort. Töltsük üvegbe, és tároljuk hűvös helyen. Naponta fogyasszunk belőle 3x1 evőkanállal. A hagymabor baktériumölő, köptető és váladékoldó hatású.

Gyógyító hatás: A vöröshagyma természetes antibiotikum, elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Elpusztítja a belekben élősködő mikroorganizmusokat, és elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását. Megszünteti az emésztési zavarokat, növeli az étvágyat. Jótékonyan hat a keringési rendszerre, és serkenti a verejtékezés. Megelőzi a víz felgyülemlését a szervezetben, megtisztítja a vért, és javítja a vérerek áteresztő képességét.

Gyógyító összetevők:
A vöröshagyma kénvegyületeket, A-, B1-, B2-, C-, E- ÉS PP-vitamint, ásványi anyagokat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, vasat, ként, továbbá fehérjét, valamint flavonoidokat tartalmaz. A nyers vöröshagyma összetevői csökkentik avérnyomást és a káros LDL-koleszterin szintjét, és megelőzik az érszűkület kilakulását. A vöröshagyma hígítja a vért, segít megelőzni a trombózist. Antibakteriális hatású, elősegíti a sebek gyógyulását, valamint az emésztőnedvek kiválasztását.

 ÉRDEMES TUDNI
A vöröshagyma szeletelése után a hagymaszag sokáig megmarad a kezünkön. Friss citromlével semlegesíthetjük: dörzsöljük be vele a kezünket.




KONYHAI TIPPEK

-Csak hajtások nélküli hagymát vegyünk, és tartsuk száraz, jól szellőző, hűvös helyen.
- Ha szeretnénk megelőzni, hogy a vöröshagyma kihajtson, tűz felett leperzselhetjük a gyökereit.
-Tárolás közben figyeljünk a rothadó hagymákra, mert hamar megfertőzhetik az egészségeseket.
-A téli vöröshagyma íze nem annyira intenzív, mint a nyárié. A téli hagyma fagyálló, és áttelel a szabadban is.
-Mindig firss hagymát használjunk. Ha már felvágott hagyma túl sokáig érintekzik a levegővel, oxidálódik az illóolaja, és a hagyma keserű lesz.
-A bélbevágott hagyma három napig megőrzi firssességét, ha a vágott felével lefelé sóval meghintett tányérba tesszük.
-Inkább válasszunk kisebb hagymafejeket - ezek több illóolajat tartalmaznak, mint a nagyobbak.
-A hagyma étvágygerjesztő és vizelethajtó, ha nem sokat eszünk belőle, ennélfogva felhasználása is sokoldalú. Altesti bántalmaknál, gyermekeknek különösen bélférgeknél tejbe főzött hagymát adunk. Vizelési zavarnál mézzel keverve és rozmaringgal főzve vizelet elválasztó házi szert kapunk.
-Nyitott rossz indulatú, gennyedző sebre és daganatra, megkeményedett mirigyekre pirított hagymát rakjunk fel, melynek hatása tisztító, érlelő.
-Köhögés és torokgyulladáskor igen jó hatást fogunk elérni, ha mézzel, cukorral szirupot főzünk belőle.
-A besózott hagyma levet ereszt, mely elsőrendűen alkalmas fagyás gyógyítására, oly módon, hogy ezzel a lével a fagyott helyet bedörzsöljük.
-Reumatikus fülfájásnál 1-2 csepp felmelegített hagymalevet cseppentünk a fülbe; fülfájásnál, vagy általában fülzúgásnál, összezúzott nyers, nem csírázó hagymával borogatást készítünk és nyers levét a fülbe cseppentik.
-Tejjel és mézzel megfőzve szemkötőhártya gyulladást és könnyezést mulaszt.

HAGYMÁS KENYÉR
  • 4 ek apróra vágott vöröshagyma 
  • 1,7 dl tej
  • 1 kk só
  • 15 g vaj
  • fél cs. szárított élesztő
  • 340 g liszt
  • 1,75 dl meleg víz
  1. Melegítsük meg a tejet, adjuk hozzá a vajat és asót.
  2. Szórjuk bele az élesztőt a lisztbe. Öntsük bele a vizet és a tejet.
  3. A tésztához adjuk hozzá a hagymát, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll.
  4. Fedjük le, és tegyük langyos helyre kb. 1 órára.
  5. A tésztát dagasszuk erősen 1-2 percig, és fektessük egy olajjal kikent, kb.20 cm hosszú formába.
  6. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 180°C-on kb. 60 percig.
Vízhajtó kúra hagymával
A hagyma vizelethajtó és dehidratáló hatása régóta ismert a természetgyógyászatban. Egynapos kúrához kb. 15 fej közepes méretű hagymából készítsünk salátát. Ízlés szerint adhatunk hozzá olívaolajat, citromot vagy tejfölt is. A salátát kisebb adagokban fogyasszuk el a nap folyamán, amíg el nem kezdjük érezni erős vízhajtó hatását. A hagymakúrát sikeresen alkalmazhatjuk a láb, a szív vagy a máj vizesedése esetén is.

Bőrbetegek ne éljenek vele. Szoptató anyák lehetőleg kerüljék a hagymás ételeket, az illóolajok átmennek a tejbe.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6213768210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása