Köhögéscsillapító gyógynövények
2012. november 12. írta: TothTimcsi

Köhögéscsillapító gyógynövények

Ezt a cikket a mannaszappan.hu oldalról hoztam, érdemes benézni!

Te hány köhögéscsillapító gyógynövényt ismersz?


Lehet, hogy Te is szembesültél már az idei ősz első nagy köhögési rohamával? Ha Te nem is, de családod valamelyik tagja talán túl is van már egy gyógyszeres kúrán?

Pedig nem muszáj azonnal a gyógyszertárba rohannod, mert rengeteg olyan házi gyógymód létezik, ami akár a száraz, akár a hurutos köhögésre jó megoldás lehet.

Miért köhögsz?

Mert a légutakba olyan anyag jut, ami irritálja azt (kórokozók, környezeti szennyező anyagok), és előbb-utóbb a tested elkezd küzdeni, hogy megszabaduljon ezektől, beindul a köhögési reflexed.

Használj természetes  köhögés csillapítokat!

Mik ezek?

Méz: jótékony hatása közismert, köhögésre (is) kiváló. Ha fáj a torkod, de még nem köhögsz, akkor is érdemes egy-két kanállal enned belőle. Nem mindegy, milyen mézet veszel, és hol. Érdemes tájékozódnod, és őstermelőtől beszerezned a mézes csuprot. Ha érdekel a téma, olvasd el a blogon mézről szóló írásunkat:
http://mannaszappan.hu/blog/mez-az-elet-nektarja

Hagyma: sok-sok bajra remek gyógyír, mindig legyen a háznál! Remek köhögéscsillapító, mert:

  • az egyik leghatásosabb immunerősítő
  • fertőtlenít
  • erősíti a fehérvérsejteket
  • elpusztítja a kórokozókat

A hagymából csinálj teát, és kortyolgasd bátran, el fog múlni a köhögésed tőle. Sőt, influenza, megfázás esetén is nagyon hatásos.

Így csináld: egy nagy fej vöröshagymát pucolj meg, majd tedd bele egy kisebb lábosba úgy, hogy ellepje a víz. Főzd fél órán keresztül, és pótold a vizet, ha elfogyna. Miután kész van, szűrd le, és tegyél bele mézet is. Szeretni fogja a torkod!

Édesgyökér: a beszédes nevű gyógynövény (népiesen édesfának is nevezik) az egyik legerősebb természetes köptető, megakadályozza a hörgők görcsös összerándulását.

Jó tulajdonságainak köszönhetően akár teaként, akár tinktúraként (boltban kapható, langyos vízbe kell csepegtetned, és napi háromszor meginnod) is alkalmazhatod.

Miért annyira jó?

Mert:

  • fájdalomcsillapító
  • gyulladáscsökkentő
  • vírusölő hatással bír
  • erősíti a hangszálakat
  • a belső szervek irritációját is csökkenti

Kakukkfű: a benne található timol nevű vegyület kiváló görcsoldó, ezen kívül a felhalmozódott nyálkát is oldja. Baktérium-és vírusölő hatása is ismert, ezt a benne lévő flavonoidoknak köszönheti. Ha teát innál, a szárított kakukkfűből tegyél két kiskanálnyit egy csészébe, és öntsd le forró vízzel. 5-10 percig hagyd lefedve.

Édeskömény: az ánizsos illatú, egyébként külsőre hagymára emlékeztető zöldség szintén nagyon jó natúr köhögéscsillapító. Anetol nevű vegyületet tartalmaz (a termés olajában található), ami megöli a baktériumokat, gyulladáscsökkentő, és a nyákoldó hatását is ennek köszönheti.

Lándzsás útifű: az elterjedt és jellegzetes évelő növény vitaminban (C-vitamin) és polifenolokban gazdag, emellett glikozidot is tartalmaz, és ennek köszönheti köhögéscsillapító hatását. Ebből is elég két kiskanálnyi a teádhoz. Gyógynövényboltokban tudod beszerezni.

A tiszta, hígítatlan illóolajak közül több is alkalmas arra, hogy inhalálva csökkentse a köhögésedet és a torokfájásodat. Sőt, akár sima belégzéssel is a tüdőbe tudnak jutni az orron keresztül. A köptető hatás a nyákoldó és a nyákelválasztó hatásból tevődik össze.

A következő illóolajak csökkentik a köhögésedet:

Eukaliptusz
Borsmenta
Kamilla
Édesnarancs
Ha illóolajat választasz köhögéscsillapításra, a legjobb módszer, ha néhány cseppet forró vízbe teszel, és a gőzét inhalálod, vagy shea vajban elkeversz pár cseppnyit, és ezt masszírozod a mellkas és a hát bőrébe.

mannaszappan.hu - Írta: Varga-Darabos Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2113768212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása