LÁNDZSÁS ÚTIFŰ - Plantago lanceolata
2012. június 17. írta: TothTimcsi

LÁNDZSÁS ÚTIFŰ - Plantago lanceolata

Csillapítja a köhögést, segít szájüregi és torokgyulladás esetén.

A lándzsás útifű (ahogy a nagy útifű is) évelő növény, gyakran nő réteken, mezőkön, utak mentén és legelőkön. Levelét már régtől fogva ajánlják zúzódásokra, csípésekre és ebekre, használták köhögés, emésztési problémák és húgyúti fertőzések esetén is. A lándzsás útifű baktériumölő tulajdonságait modern klinikai kutatások igazolták.



Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra főleg szárított vagy friss levelét használják fel, amelyet a virágzási időszakban gyűjtenek (májusban és júniusban virágzik), és a közvetlenül a talajnál található részével együtt szedik le.



HATÓANYAGOK

A lándzsás útifű iridoid glikozidokat (aukubin, katalpol) tartalmaz. Ezek különösen angy számban fordulnak elő a növény fiatal leveliben. Az aukubin bomlásterméke antibakteriális hatású. Nagy jelentősége van ezenkívül az irritációt enyhítő növényi nyáknak, valamint a nyálkahártyát védő flavonoidoknak. A növényben található egy kevés kovasav is, valamint cinket és káliumot tartalmazó ásványok és vitaminok.


FELHASZNÁLÁSA

A lándzsás útifüvet főleg légúti fertőzések enyhítésére használják, de szájüreg- és torokgyulladás esetén is alkalmazzák. Erősíti a szervezet ellenálló képességét. A népi gyógyászatban külsőleg is használják - gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti a kötőhártya-gyulladás tüneteit és rovarcsípés utáni viszketést. Lándzsás útifűvel gyógyították korábban a petefészek gyulladást és a gyomorgörcsöket is. Néhány országban a lándzsás útifű leveleit a spenóthoz hasonlóan fogyasztják.

Forrázat - 2 kávéskanál lándzsás útifű levelet forrázzunk le 2, 5 dl vízzel, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Köhögés és megfázás esetén igyunk meg belőle naponta 3-4 csészével.

Tinktúra - a lándzsás útifű leveléből frissen préselt léből egy pohárnyi mennyiséghez öntsünk egy pohár alkoholt. Jól lezárt üvegben legalább egy hétig hagyjuk állni. Külsőleg rovarcsípés esetén, belsőleg köhögésre és gyomorpanaszokra alkalmazzuk.

Ital - Friss leveleket aprítsunk fel mixerben, vagy törjünk szét mozsárban, és a levét nyomjuk ki egy konyharuhán keresztül. A lé sebesülések esetén külsőleg alkalmazható.

Szirup - 100 g lándzsás útifű levelet tegyünk 1 dl vízbe, mixerben aprítsuk fel, adjunk hozzá 10 dkg cukrot, és főzzük néhány percig. Szűrjük le. Köhögés esetén együnk be egy evőkanállal, naponta többször.

Kész termékek - A gyógyszertárban kapható lándzsás útifű kivonatot tartalmazó szirup, drazsé és csepp, ezek általában köhögéscsillapító hatásúak. Szárított levelet is vehetünk, amely számos gyógynövénykeverék része.

ÉRDEMES TUDNI

A lándzsás útifű levelét legjobb a növény virágzásának kezdeti szakaszában leszedni. Ha túl lassan szárítjuk, megpirosodik - ez arra utal, hogy az értékes aukubin lebomlott.

FIGYELMEZTETÉS!
Az útifűfélék orvosi alkalmazásával kapcsolatban nincs ellenjavallat.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1913768248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása