ALMA - Malus domestica
2011. december 17. írta: TothTimcsi

ALMA - Malus domestica


Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszíküek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsafélék (Rosaceae)

Számtalan hasonló régi mondás igazolja, hogy a távoli múltban az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.

Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát nemesítették ki. India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés gyógyítására írták fel betegeiknek. Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét cukorbetegség gyógyítására. A német rendfőnöknő és herbalista, bingeni Hildegard is nyers almát ajánlott az egészséges embereknek, és főtt almát minden betegségre első kezelésként.

A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házi kertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A “népszerűségi listán” még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld alma is előkelő helyen áll a fajták között. Nyári változatai (a borízű és a rétesalma) is kedveltek, de az alma igazi szezonja a tél: egyes fajták az őszi szüret után akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva.

Azt mindenki tudja, hogy az alma általában az egység, az egészség, a szépség, a termékenység és természetesen a szerelem szimbóluma.

Az egyik legszebb és legegyszerűbb szokásunk, hogy még a mai napig is sok helyen vacsora után a családfő annyi szeletre vág egy almát, ahányan ülnek az asztalnál, mondván: amilyen kerek az alma, olyan kerek, összetartó legyen a család a következő esztendőben, ha valaki eltévedne, a közösen evett almára visszagondolva hazataláljon.

HATÓANYAGOK:
  • kalcium,
  • foszfor,
  • vas,
  • magnézium,
  • nátrium,
  • kálium (100-120 mg/100 g)
  • nyomelemeket,
  • B- komplex vitamin,
  • C vitamin
  • bór,
  • cink,
  • mangán,
  • fluor,
  • jód
  • szelén
  • pektin
  • fenolok
  • flavonoidok
  • tannin
  • karotinoidok.
Az alma gyógyászati célra felhasználható részei:

Gyümölcs

ALKALMAZÁSA
  • almalé
  • almamust
  • almabor
  • almahéj tea
  • almafagyökér kérge
  • alma koncentrátum
Almalé: Az almalé frissen üdítő, kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavarok esetében segít. Ha az almalé gyomornyomást, vagy hasmenést okozna, úgy azonnal abba kell hagyni a kúrát.
Almamust: Az almamustot ízületi gyulladásos megbetegedéseknél már őseink is használták.
Almabor: Hasonló hatását figyelték meg a házi készítésű almabornak, mely azon kívül menstruációt előmozdító és gilisztaűző szer is.
Almahéj tea: Megszárítva teát főzhetünk belőle. Tápláló, jó idegnyugtató, adhatjuk dadogós gyereknek, erősít legyengülésnél, és az elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Almafagyökér kérge: A gyökér kérge florizin keserű glikozidát tartalmaz, mely a malária parazitákat elpusztítja, ezért a kinin pótszere volt.
Alma koncentrátum: Kíméletes vízelvonásos eljárással sűrítik be a friss, kipréselt, szűrt almalevet. Görcsös fájdalmak oldására igen jó lehet.

  Az almafa virága

Az alma élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:

Emésztés:
Az alma a gyomor részére a legkönnyebben emészthető tápanyagforrás.
Az alma gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. A pektin a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, vízzel érintkezve zselészerűen megduzzad. A pektin jó tulajdonsága, hogy a bélből nem szívódik fel, viszont rendkívül sok vizet köt meg. Ezáltal lazítja a székletet és megkönnyíti ürítését. Naponta egy-két alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedéses panaszaink.
A pektin megköti a szervezetbe jutó toxikus anyagokat, valamint védőréteget képez a belek nyálkahártyáján.
Az almahéjban található másik anyag, a cellulóz szintén bélseprő hatású.
Az alma savtartalma segíti a szervezetet a méregtelenítésben, frissítő hatású, elősegíti az emésztést, erősíti a bélnyálkahártyát
A reszelt alma gyógyítja a hasmenést, szabályozza a bélműködést.

Szív- és érrendszer:
Az alma magas rosttartalma és magas szénhidráttartalma következtében jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthet a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Ez utóbbi a cukorbetegek többségénél elengedhetetlen, hiszen a késő típusú cukorbetegség kialakulásának egyik leggyakoribb oka az elhízás. Az alma kiváló eszköze e betegség megelőzésének.
Pektin tartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok ás a koleszterin felszívódását, befolyásolja a koleszterin anyagcserét, csökkenti szintjét a vérben.
Az almában található pigmentféle, a flavonoidot, már régóta úgy tartják számon mint a szívbetegségek megelőzésének egyik eszköze. A legjelentősebb flavonoid a quercetin. Ennek leggazdagabb forrása az almahéj és a hagyma.

Egyéb alkalmazás:
Javítja a szellemi teljesítőképességet.
magas víztartalmának köszönhetően tisztítja a húgyutakat, vízhajtó hatású.
Minden formájában, nyersen, főzve, sütve jótékony és tisztító hatású, a bőrre pakolásnak kiváló.
Az almalé csökkenti a kalcium-oxalát alapú vesekő képződésének rizikóját.
Az alma bizonyos fajtáinak héjában lévő fenolok védelmet nyújtanak az UVB sugárzás ellen.
Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendõ glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.
Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk.
Az alma, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
  • fahéj (Cinnamomum zeilanicum)
  • szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)
  • sárgarépa (Daucus carota)
  • narancs (Citrus aurantium L.)
Érdekesség:
Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását.

Egy másik vizsgálatot összegezve, amelyet a Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság végzett, arra a felismerésre jutottak, hogy azokban a gyerekekben, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt.

Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs.

A Guinnes Rekordok könyve szerint a világ legnehezebb almája 1.849 kilós volt. A friss alma úszik a víz felszínén, mert térfogatának 75%-a levegő.

Edgar Cayce, a híres látnok túlsúlyosak részére 3 napos almakúrát javasolt, Ha valaki éhes, mit tegyen? Egyen meg egy almát! Este érdemes egy kávéskanál olívaolajat enni a bélrendszer további tisztítása céljából. Az almának vízkivonó hatása van a szervezetből, így következik be a súlycsökkenés.

Figyelem!
Megjegyezzük, hogy főleg kismamáknak és kicsiny gyermekeknek almalé fogyasztása mellett kerülni kell a pácolt, az erősen fűszerezett ételeket és a füstölt húsokat.

Gazdagon termő almafa

Az alma gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3613768336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása