Fragaria vesca
Erdei szamóca- Walderdbeere
Gyümölcse izűleti gyulladás és kőbántalom ősrégi gyógyszere. Hasmenés, makacs sárgaság ellen a szárított növényből főzetet készítenek. Leveleiből kellemes élvezeti tea készül.
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Az eper gyógyhatásai:
Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret..
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
Eper vagy szamóca a kiskertünkben:
Tudta, hogy a piros, ízletes és lédús földieper milyen jótékony hatással van a szervezetedre? Meleg napokon remek szomjoltó, fogyasztása a jóllakottság érzését kelti, ezáltal kiváló partner a fogyókúrában, vértisztító hatása pedig segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Nem csak belsőleg, de a bőrbe bedörzsölve is kiváló bőrápoló? Lássuk, mi mindenért jó még, ha epret fogyasztunk!
Megszabadít az elhalt hámsejtektől, napozás után hűsíti a bőrt, valamint véd az ultraibolya sugárzástól, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle.
Az eper gyógyhatásai:
- szépít,
- méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
- kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
- vesebántalmak esetén,
- a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
- tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
- a pattanásos bőr kezelésére,
- csökkenti a szívbetegségek,
- a kötőszöveti gyulladások,
- az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.
Eperkúra az egészségünkért
„A földieper az első tavaszi gyümölcsök egyike. Aki eperkúrába kezd, annak tudnia kell, hogy a sóoldó hatása eléggé intenzív, ezért előfordulhat, hogy fogyasztása során kiütések jelentkezhetnek a bőrön. Ha a tisztító folyamatok elérték hatásukat, és a szervezetünkből kiürültek a méreganyagok, a kiütések maguktól elmúlnak" - mondta Dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
Ha nyersen fogyasztjuk az epret..
Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert ha vizesen tesszük a hűtőbe, hamar erjedésnek indul. Természetesen csak akkor lesz társunk a fogyókúrában, ha cukor nélkül fogyasztjuk.
A friss, zamatos földieperből például kitűnő koktélt készíthetünk: mivel az eperlé önmagában elég sűrű, erős illatú és ízű, célszerű almalével, tiszta vízzel vagy citrusfélékkel hígítani. Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
Eper vagy szamóca a kiskertünkben:
Ez a gyümölcs a legkorábbi a hazai gyümölcsök sorában, a szép nevű Laurák és Paulinák, meg a deli Leventék névnapját lehet vele ünnepelni. De nem csupán az illata, zamata, vonzó színe miatt kedvelt ez a gyümölcs a kiskertekben is, hanem azért is, mert ez az egyetlen gyümölcsünk, amely a telepítése utáni évben már terem, nem úgy, mint az almafa, amely a 4-5. évében örvendezteti meg a gazdáját az első érett gyümölcsével.
A szamóca gyümölcsét a kiskertben teljes érettségi állapotban kell betakarítani, mert nem utóérő lévén az éretlenül leszedett gyümölcs apró, ízetlen, értéktelen. A puha gyümölccsel óvatosan kell bánni: csak a kocsányát szabad megfogni és egy centiméteres kocsányrésszel kell lecsípni. Nem tárolható sokáig még a hűtőszekrényben sem!
A szamóca ágyást szüret után is gondozni kell: öntözni, táplálni a töveket és szükség esetén a permetezést se mulaszthatjuk el.
A nyár végére a jó kondícióban levő bokrok 3-4 ostorindát fejlesztenek, amelyeken új, kis növénykék helyezkednek el: ezekről lehet szeptemberben új ágyást telepíteni, amely már a következő év júniusában gyümölcsöket érlel. Még rövidebb felkészülésre van szüksége az úgynevezett frigopalántáknak, amelyeket március végén-április elején ültetnek el, és júniusban már lehet is szüretelni a termésüket.
A szamócaágyás sorközeinek a talaját ajánlatos fekete vagy zöld fóliával betakarni. Ez megakadályozza a gyomosodást, a talaj kiszáradását, a gyümölcs rothadását és korábbra hozza az érés idejét. Fólia helyett természetes anyagokat, lekaszált füvet, szalmát, faforgácsot is használhatunk talajtakarásra.
Forrás:
Varró Aladár Béla - Gyógynövények, gyógyhatásai című könyve
balintgazda.hu
edenkert.hu