BENEDEKFŰ - Cnicus benedictus
2011. április 13. írta: TothTimcsi

BENEDEKFŰ - Cnicus benedictus

Emésztési zavarok és étvágytalanság ellen.

Már a középkori gyógyítók is nagyra tartották ezt a mediterrán növényt, melyet univerzális orvosságként alkalmaztak, még pestis kezelésére is használták. A benedekfűben lévő keserű anyagok jótékonyan hatnak emésztőrendszeri megbetegedések, továbbá asztma, hipochondria és ideggyengeség esetén.

Jellemzők: Ez a bogáncsra emlékeztető növény, mely az őszirózsafélék családjába tartozik, 30-40 cm magasra nő. Szögletes keresztmetszetű szára alul részben pirosra színeződik. Kevésbé vagy erősebben molyhos, pihés levelei a peremeken fehér tüskékben végződnek. A virágfejek sárga színű csöves szirmokból tevődnek össze. A friss növénynek kissé sós íze van, a szárítást követően azonban keserűvé válik.
 Előfordulás - A benedekfű a földközi-tengeri országokban őshonos növény, ahol napsütötte hegyoldalakon és utak mentén, valamint olajfák közelében fordul elő. Közép-Európában csak elvétve találkozhatunk egy-egy vadon növő példányával.
 
Nálunk termesztik. 
Gyógyászati alapanyag - A fiatal leveleket, a hajtásvégeket vagy az egész növényt a virágzás időszakában gyűjtik be.


HATÓANYAGOK

A benedekfüvet a keserű aromás gyógynövények közé sorolják. Legfontosabb keserű anyaga a knicin. A növény emellett nyálkát, csersavakat, flavonoidokat és egy kevés illóolajat is tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS

A benedekfű serkenti a nyáltermelést, valamint a gyomor- és a bélnyálkahártya mirigyeinek működését.
A növény elsősorban emésztési zavarok és étvágytalanság kezelésére szolgál. Fokozza az epekiválasztást és az epeáramlást, egyúttal elősegíti a bélmozgást. A népi gyógyászatban általános erősítőszerként alkalmazzák kimerültség, megfázás és szívműködési zavarok esetén. Kimutatták, hogy a benedekfűben található illóolaj baktériumölő hatású, ezért a növény kiválóan alkalmas lassan gyógyuló sebek, továbbá különféle bőrelváltozások, például fiatalkori akne (pattanások) kezelésére. A benedekfüves borogatást használják ezenkívül borotválkozás vagy szőrtelenítés okozta irritációk enyhítésére is.

Forrázat - Egy csészébe 1-2 kávéskanál benedekfüvet szórunk, 1,5 dl vízzel leforrázzuk, 5-10 perc elteltével leszűrjük. Elkészíthetjük másképpen is: a gyógynövényt felöntjük 1,5 dl hideg vízzel, felforraljuk, majd 2-3 percig állni hagyjuk. Emésztési zavarok, étvágytalanság vagy kimerültség esetén igyunk meg naponta 2-3 cészsével. Az emésztés javítása érdekében végezzünk néhány hetes kúrát: étkezések előtt fél órával igyunk meg 1 csésze édesítetlen forrázatot. Vigyázat: Túladagolás esetén émelygés és hasmenés fordulhat elő. A feljebb megadott adagok betartása mellett nem jelentkeznek mellékhatások.

Gyógynövénykeverékek - A benedekfüvet rendzserint epehajtó gyógyteákba keverik, melyek összetevői között megtalálható még az ezerjófű, a fehér üröm, valamint a vidrafű levele, a keserű narancs héja és a kálmosgyökér.

Lemosás, borogatás - A forrázatot használhatjuk sebtisztításra, vagy készíthetünk belőle borogatást is, mely naponta többször alkalmazható a bőrirritációk enyhítésére.

ÉRDEMES TUDNI

Ha allergiásak vagyunk az őszirózsafélékre, mondjunk le a benedekfű alkalmazásáról.












 


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2413768566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása