KÍNAI METÉLŐHAGYMA - Növény termesztés
2015. november 13. írta: TothTimcsi

KÍNAI METÉLŐHAGYMA - Növény termesztés

Allium tuberosum

 A kínai metélőhagyma (vagy tatárhagyma) a liliomfélék családjába tartozik, ahogy a snidling és a közönséges fokhagyma is. Keskeny, fűre emlékeztető levelei, amelyek az apró, gyöngy formájú hagymából nőnek ki, enyhébb ízűek a fokhagymánál, ezért az ázsiai országokban, ahol a növény őshonos, nagyra becsülik. Krémekhez, levesekhez és mártásokhoz használják fel. Kínában és Indiában a tatárhagyma gyógyhatása miatt is népszerű. Ahogy rokonai, a tatárhagyma is antiszeptikus hatású, kénes keserűolajokat tartalmaz, amelyek enyhítik a gyulladásos folyamatokat. A kínai metélőhagyma javítja a nyálkahártya vérellátását, serkenti az étvágyat és az emésztést, megszünteti a puffadást, és megelőzi a rothadást és a fermentációt. fogyasztásra a növény zöld és fehér részei is kiválóak. A kínai metélőhagyma (nyersen és főzve is) jól keverhető túrókrémhez, sajthoz, salátához, adhatjuk zöldséghez, halhoz, rizs- és tojásételekhez. Ha a kertbe ültetjük, virágát még nyílás előtt vagy közben csípjük le. Ellenkező esetben a növény szétszórja magjait.

A tatárhagymát gyakran dísznövényként nevelik.

TALAJ / TERMESZTÉS

A világos, napos és félárnyékos helyeket kedveli.
Humuszos, laza talajt igényel: nem tűri, ha vízben kell állnia.
A környezettől függően elérheti az 50 cm-es magasságot.

I.II.III.IV.VI.VII.VIII.IX.X.XI.XII.

A kínai metélőhagymát már áprilistól lehet vágni.

Az Európában csak harminc éve nevelt kínai metélőhagyma magja kertészeti boltokban kapható. Illóolaja megvédi a növényeket a gombás fertőzésektől és a kártevőktől, érdemes tehát gyümölcsbokrok közé, zöldség- és virágágyások mellé ültetni.



 HOGYAN TERMESSZÜK?

Márciustól júniusig vethetjük, a szomszédos növényektől 25 cm távolságra. Minden ültetőlyukba szórjunk kb. 15 magot. A tatárhagymát már március elején is ültethetjük virágcserépbe, ahonnan kora nyáron kiültethetjük a kertbe. Jól termeszthető üvegházban is. Az első betakarítás csak a vegetáció második évében lehetséges.

VETÉS

1. Készítsünk elő néhány cserép virágföldet.
2. Minden cserépbe vessünk 10-15 magot, enyhén nyomkodjuk be a talajba, és húzzunk rá vékony földréteget.
3. A magokat öntözzük rendszeresen, és tartsuk meleg helyen.
4. A 20. nap körül jelennek meg a friss hajtások, ezt követően tartsuk hűvös, világos és fagymentes helyen.
5. A palaántát kora nyáron ültethetjük ki a kert egy előkészített részébe. Az ágyásba ültethetjük virágcseréppel együtt vagy anélkül.

SZAPORÍTÁS

Elvirágzás után, késő nyáron gyűjthetjük be kb. 3 mm nagyságú magjait. Száraz helyen tárolva kibírják a telet, és a következő szezon elején el is ültethetjük őket. A tatárhagymát tőosztással, vagyis a tő gumóinak 2-3 részére szedésével is szaporíthatjuk. A töveket komposztált vagy trágyázott talajba ültessük ki.

GONDOZÁS

A kínai metélőhagyma tápanyagban gazdag talajt igényel, tavasztól őszig trágyázzuk kéthetente. A növekedési időszakban öntözzük rendszeresen, de a pangó vízet nem tűri. A napos termőhelyeket kedveli, ezért ültethetjük világos, félárnyékos helyekre is.

BEGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Amikor a növény eléri a 15 cm-es magasságot, vegetációjának második évében levághatjuk friss hajtásait és fiatal virágenyőit. Ahogy a snidling esetében is, a levelekt hagyjuk meg legalább 5 cm hosszúnak. Ha a levelek megnőttek, ismét szedhetünk belőlük. Kínában a tatárhagyma betakarítása előtt befedik a növényt, hogy levelei világosabbak és finomabak legyenek. Az ételekbe lehetőleg friss metélőhagymát használjunk, mert snidlinghez hasonlóan elveszíti pikáns ízét a szárítás során.

FELHASZNÁLÁS

A szelíd ízű kínai tatárhagymával ízesíthetünk salátákat, tojás- és rizsételeket, sajtos és túrókrémes szendvicseket. Világos levelei enyhén pikáns aromát adnak az ázsiai ételeknek. Gyógyításra főleg belsőleg használják: serkenti az étvágyat és az emésztést, vizelethajtó hatású, továbbá javítja a nyálkahártya vérellátását.

ÉRDEMES TUDNI

Ne ültessük más hagymafajták közé. A szomszédságában lévő növényektől távol tartja a levéltetveket, megóvja őket a gombás fertőzésektől.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4413767822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása