ORBÁNCFŰOLAJ
2015. október 09. írta: TothTimcsi

ORBÁNCFŰOLAJ

 Hatásos izomfájdalom, a gerincoszlop fájdalma, égési sérülések, sebek, rándulások esetén, epehajtó szerként és antidepresszánsként.


Az orbáncfűolajat, vagy más néven vörösolajat (oleum rubrum) a közönséges orbáncfűből (Hypericum perforatum) nyerik, amely Közép-Európában minden réten, mezőn, út mentén, erdőben fellelhető évelő növény. Intenzív vörös színét a virágokban és a levelekben található színezőanyagnak (Hipericin) köszönheti.
Ha szétdörzsöljük a friss levelet, ujjaink vérvörösek lesznek - így lehet megkülönböztetni a gyógynövényt a többi orbáncfűfélétől. A hipericin az olajnak erőteljes melegítő és vérkeringést javító hatást kölcsönöz.
Ebből a szempontból főleg bprápolásra és az izomfeszültség, zúzódás, sérülések gyógyítására alkalmas.
Orbáncfűolajos bedörzsöléssel enyhíthetjük a diszkopátia (a csigolyaközi porckorong betegsége), a reuma és a köszvény okozta fájdalmakat. Enyhe fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt külsőleg használják égési sérülések és horzsolások kezelésére.

AZ ORBÁNCFŰOLAJ ELŐÁLLÍTÁSA

Szedjünk 50 dkg orbáncfűvirágzatot, aprítsuk fel, és csöpögtessünk rá tiszta szeszt. töltsük átlátszó üvegpalackba, és öntsünk rá fél l hidegen sajtolt olívaolajat (vagy más növényolajat).
Ledugózva állítsuk legalább 3 hétre napos helyre, időnként rázzuk fel. A vörösre színeződött olajat szűrjük le és töltsük sötét palackba. Tároljuk sötét, hűvös helyen. A készítmény mintegy 2 évig őrzi meg a minőségét.




Gyógyító hatás: Az orbáncfűolaj antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású. Hatóanyagai javítják a vérellátást, gyorsítják a sebgyógyulást. Az olaj csillapítja a fájdalmat, csökkenti a duzzanatokat, ezért ajánlott rándulásokra, ficamokra, gerincfájdalmakra és reumára. Belsőleg alkalmazva megfékezi az emésztőcsatorna gyulladási folyamatait, fokozza az epetermelést, enyhe görcsoldó köhögés és menstruációs panaszok esetén. elűzi a kimerültséget, az apátiát és a depressziót.


HATÓANYAGOK

A levelekben található vörös színezőanyag, a hipericin többek között javítja a hajszálerek vérellátását. Harmonizálja az ébrenlét és az álom ritmusát, ezért alkalmas alvászavarok kezelésére is. Mivel a hipericin hangulatjavító, az orbáncfű antidepresszánsként használható növényi szer. A cseranyagok, a flavonoidok és az illóolaj antiszeptikus és sebgyógyító tulajdonságúak.

Orbáncfűolaj a gyári készítményekben

A gyógyszertárakban és a szakboltokban kaphatók orbáncfűolajat vagy alkoholos kivonatot tartalmazó készítmények. Vannak köztük antidepresszáns hatású gyógyszerek, masszázsolajok és olyan összetett készítmények is, mint a nyugtató cseppek. A májműködést javító gyógyszerek azonban általában alacsonyabb hipericinkoncentrációjú orbáncfűkivonatot tartalmaznak.

Izomfájdalomra

Melegítő hatásának köszönhetően az orbáncfűolaj hatékony lehet rándulások, ficamok, izomhúzódás esetén. Ha intenzív sporttevékenység után orbáncfűolajjal bemasszírozzuk a megterhelt izmokat, megelőzhetjük az izomlázat.

Sebhelyekre

Sebgyógyító és vérellátást javító hatásának köszönhetően az orbáncfűolaj megelőzi a csúnya, vastag hegek kialakulását, főleg égési sérüléseknél.

ALKALMAZÁSA
  • Masszázsolaj
  • Az orbáncfűolaj kiváló relaxáló masszázsolaj. Javítja a test vérellátását, felmelegíti és lazítja az izmokat. Rendszeres használatával enyhíthetjük a gerincbetegség okozta fájdalmakat és a reumatikus panaszokat.
    Borogatás sebekre
  • A kisebb sérülések jól gyógyíthatók orbáncfűolajjal. Enyhe égési sérüléseknél, horzsolásoknál mártsunk egy gézdarabot orbáncfűolajba, és tegyük a bőrünkre. Gézzel vagy vászonkendővel erősítsük oda, és hagyjuk rajta néhány óráig.
  • Emésztési panaszokra
  • Mintegy 2-3 hétig naponta 2x igyunk meg 1 kávéskanál orbáncfűolajat. Főleg májpanaszok és epehólyag-problémák esetén hatásos. Segít normalizálni a vér koleszterinszintjét.
  • Enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat
A csípés helyét dörzsöljük be naponta többször orbáncfűolajjal. Az olaj tisztítja és fertőtleníti a sebet, enyhíti a viszketést.

ÉRDEMES TUDNI

Ha orbáncfűolajat használunk, nem szabad sem napozni, sem szoláriumozni. A hipericin fényérzékenységet okoz, ami tartós bőrelszíneződéshez vezethet.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4113767828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása