A kávéfogyasztás Magyarországon már a török hódoltság alatt, a 16. században megjelent. A kávé napjainkban az egyik legkedveltebb ital. A legtöbb kávét Skandináviában fogyasztják - egy lakóra számítva évente akár 12-13 kg kávé is elfogy, miközben a magyarok átlagosan 1,9-2,2 kg kávét isznak meg egy évben, vagyis hozzávetőlegesen naponta egy -két csészével. A kávészemek kb. 1,5 % koffeint tartalmaznak, aminek köszönhetően a belőlük készült ital frissít, és javítja az emésztést.
PÖRKÖLÉS
A kávészemek pörkölésének módja meghatározza a kávé ízét és az egészségre gyakorolt hatását.
A pörkölésnek három fokozata létezik: a világos, a közepes és a sötét. A pörkölés kémiai folyamatok sorát indítja el. Közülük az egyik a karamellizáció, melynek köszönhetően a kávészemek barna színt nyernek. A legerősebb pörkölésnek alávetett kávé tartalmazza a legkevesebb koffeint.
HATÓANYAGOK
A kávé elsősorban a benne található koffeinnek köszönheti jótékony hatását. Emellett több mint 900 egyéb vegyületet tartalmaz, többek között illóolajokat, polifenolokat, diterpéneket, trigonellint. A pörkölés során a trigonellin értékes B3-vitaminná alakul át. Ezenkívül szintén lényeges egészségmegőrző szerepet töltenek be a kávéban lévő antioxidánsok.
Bőséges étkezés utáni kávé
Egy-egy kiadós étkezést követően hasznos a kávéfogyasztás. Klorogénsav-tartalmának köszönhetően a kávé ugyanis elősegíti az emésztőnedvek termelését, serkenti a belek működését, vagyis kiváló hatást gyakorol az emésztésre. Mindezeken kívül az evés után kialakuló fáradtságérzetet is hatékonyan csökkenti.
Az elalvást segítő kávé
ellentmondásosan hangzik, de van, akinél a kávé elősegítheti a gyorsabb elalvást. Ez főként az alacsony vérnyomású emberekre igaz, akik esténként fáradtnak érzik ugyan magukat, de képtelenek elaludni. Gyógyír lehet ilyen esetekben a kávé, hiszen enyhén megemeli a vérnyomást, szabályozza a vérkeringést, és ennek következtében megkönnyítheti az elalvást. A kávét azonban mindig mértékletesen fogyasszuk, és ne igyunk mellette más koffeintartalmú italt (erős tea, kóla, energiaitalok). A túlzott koffeinfogyasztás nyugtalansághoz, idegességhez vezet, valamint fokozza a fejfájást.
FELHASZNÁLÁS
Feketekávé migrén ellen
- 1 csésze erős feketekávé
- fél citrom leve
- ízlés szerinti mennyiségű cukor
Narancsos kávé alkoholmérgezés után
- 1,5 dl erős, forró kávé
- 1 dl friss narancslé
- ízlés szerint szőlőcukor vagy méz
Mézes-rumos kávé megfázás ellen
- 1,5 dl erős, forró kávé, lehetőleg kávéfőzőben elkészítve
- 0,5-0,75 dl meleg tej
- 2-3 kávéskanál méz egy kevés rum
ÉRDEMES TUDNI
A kávé hatóanyagai csökkenthetik a szem körüli ráncokat is: egy felvert tojásfehérjét keverjünk el kb. 30 g kávézaccal. A masszát vigyük fel a szemünk köré, és hagyjuk a bőrön kb. 20 percig. Miután a pakolást lemostuk, paskoljuk a bőrünkbe egy kevés zsíros krémet.