SZEDERLEVÉL TEA
2015. július 09. írta: TothTimcsi

SZEDERLEVÉL TEA

vadszeder - timcsigyogynoveny.blogspot.hu
A szederlevelet emberemlékezet óta használják egész Európában és Ázsiában is gyógyító főzetek készítéséhez. Galenus, az ókori római orvos már több mint kétezer évvel ezelőtt hivatkozott gyógyító erejére: a gladiátoroknak javasolta, hogy izmaik erősítése érdekében rágjanak szederlevelet. Ez az immunrendszerüket erősítő növény többlet-C-vitaminhoz juttatta a szervezetüket. Magas cseranyag-tartalmának köszönhetően a szederlevél tea hatékony hasmenés ellen, de használják nehezen gyógyuló sebek és kiütések kezelésére is, valamint szájöblögetőként torokgyulladás kezelésére. A szervezetet legyengítő erős havivérzés esetén a szederlevél tea erősítő hatású. Mivel a főzetnek nincs mellékhatása, alkalmazhatjuk gyomorerősítő szerként, amely hosszú távon is fogyasztható. Íze kesernyés, ezért gyakran adják gyógynövénykeverékekhez és gyümölcsteákhoz.

A FŐZET ELKÉSZÍTÉSE

Enyhe tea készítéséhez 1 kávéskanál levelet öntsünk le 2,5 dl forró vízzel, és 10 perc múlva szűrjük le. Gyógyászati szempontból hasznosabb a kivonat: főzzünk meg egy jó marék szárított levelet 1 l vízben, hagyjuk állni 10 percig, és szűrjük le. Igyunk meg belőle naponta 2-3 kis csészével.




Gyógyító hatás: Magas cseranyag- és szervessavtartalmának köszönhetően a szederlevél tea alkalmas a hasmenés kezelésére. A benne található vitaminok, különösen a C-vitamin, erősítik az immunrendszert. A benne lévő kevés illóolaj kellemes illatot ad a teának.



Kellemes ízt kap az erjesztéstől

Törjük össze sodrófával a leszedett, kissé már fonnyadt leveleket, csavarjuk nedves konyharuhába, és akasszuk meleg helyre. 2-3 nap elteltével finom, rózsás illatot kezd árasztani. Ekkor vegyük ki a leveleket, és szárítsuk meg őket. Az erjesztésnek köszönhetően finom ízük lesz, és gyógyító hatásuk erősödik. A levelekkel ízesíthetjük a szokásos teánkat is.

Erősebb kivonat

Ha vízben főzzük meg a leveleket, sokkal több cseranyag szabadul ki belőlük, mintha csak leforráztuk volna őket. Ez a szer így gyógyászati szempontból is hatásosabb. Alkalmas hasmenés, erős menstruáció és a szájüreg gyulladásainak kezelésére.


ALKALMAZÁSA
  • Torokgyulladásra
A szájüreg és a torok gyulladásos állapotai esetén öblögetésre és gargalizálásra alkalmas a szederlevél tea. Ha a torokfájás első tüneteit tapasztaljuk, és hamar elkezdünk a teával gargalizálni, megelőzhetjük a betegség kifejlődését. Emellett elfogyaszthatunk még naponta 2-3 csésze mézzel ízesített szederlevél teát.
  • Hasmenésre
A hasmenéssel és görcsökkel járó úgynevezett gyomorinfluenza kezelésére jól bevált szer a szederlevélből készült kivonat. Igyunk meg naponta 2-3 csészével a kevés mézzel ízesített italból. Hatására összehúzódik a bélnyálkahártya, ami enyhíti a hasmenést. Tovább erősíthetjük a hatást, ha az elkészítés előtt 75 g szederlevélhez 25 g zsályát keverünk.
  • Kiütések ellen
Csereanyagban gazdag növényként a szeder segít a kiütések és más bőrgyulladások gyógyításában. Ebben az esetben is hatásosabb a kivonat, mint a tea: naponta néhányszor mártsunk bele egy kendőt, kissé csavarjuk ki, és tegyük kb. 15 percre a gyulladt testrészre.

GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYKEVERÉKEK
  • Influenzára
- 25 g szederlevél
- 25 g fekete bodza virág
- 25 g hársfavirág
- 25 g martilapu levél

Ezt a jóízű teát megelőzésképpen is fogyaszthatjuk a meghűléses időszakban. Betegség esetén a lehető legforróbban, mézzel ízesítve igyuk, utána pedig bújjunk ágyba, hogy megizzadjunk.
  • Reumára
- 30 g szederlevél
- 25 g nyírfagyökér
- 25 g csalánlevél
- 20 g mezei zsurló

Ez a keverék enyhíti a reumatikus panaszokat, és megszabadítja a szervezetet a húgysavtól. Különösen hatékony, ha rendszeresen fogyasztjuk. Igyunk meg belőle néhány héten keresztül napi 2-3 csészével.
  • Bélproblémákra
- 25 g szederlevél
- 25 g málnalevél
- 25 g kamillavirágzat
- 25 g borsmentalevél

Felmelegíti a gyomrot, enyhíti a gyulladást, segít puffadás és enyhe hasmenés esetén.

ÉRDEMES TUDNI

A szederlevél rágása segít ínyorvadás, ínyvérzés és a szájnyálkahártya sérülése esetén. Ilyenkor felszabadulnak a benne lévő összehúzó hatású cseranyagok, amelyek segítik a sebgyógyulást és elállítják a vérzést. Használat előtt a leveleket alaposan mossuk meg, és távolítsuk el a tüskéiket.

Ne tévesszük össze a fekete szedret a fekete eperfa termésével.
Ezért itt két kép látható a fekete eperfáról, 
amelynek nincsenek tüskéi és jóval nagyobbak a levelei!





A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9713767864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gb 2015.11.17. 22:27:05

Az első és utolsó képnek nem sok köze van a szederhez ;)

Tóth Tímea 2015.11.18. 12:22:36

Köszönöm kedves Gb a segítséget! :) Sajna elnéztem a képeket!
A képeket javítottam! A köznyelvben a fekete eperfát is szedernek mondjuk, de annak a leveli nem gyógyítanak! Ám a fekete eperfa gyümölcséből, befőtt, lekvár, szósz, gyümölcsleves, turmix, jégkrém, tortakrém és gyümölcsbor is készíthető.
süti beállítások módosítása