VADSZEDER - Rubus fruticosus
2013. szeptember 15. írta: TothTimcsi

VADSZEDER - Rubus fruticosus

Különösen ajánlott enyhébb hasmenés vagy gyomorirritáció esetén.



A vadszeder, más néven földi vagy fekete szeder a mi kultúrkörünkben az egyik legősibb gyógynövény. A leveléből készült forrázatot az ókorban gyomorbántalmak ellen alkalmazták. A szederlevélnek ma is van gyógyászati jelentősége: más gyógynövényekkel keverve rendszerint különböző teakeverékek készítéséhez használják.

Jellemzők: A vadszeder a rózsafélék családjába tartozik, de ez alatt a név alatt több mint 200 különböző változatot értünk. Az évelő tüskés cserje magassága elérheti a 150 cm-t. Leveli fűszeres kumarinillatot árasztanak, zamata az enyhén fanyartól a csípősen fanyarig változhat.

Előfordulás - Európa, Amerika és Ázsia mérsékelt égövi területein a vadszeder számos alfaja elterjedt. A leggyakrabban hangás vidékeken, napsütötte sziklás lankákon, ritkás erdőkben, tisztásokon, útszéleken és bozótosokban fordul elő. Az enyhén humuszos, kissé nyirkos, de pangó talajvíztől mentes talajt kedveli. A vadszeder kiválóan alkalmazkodik a konyhakerti körülményekhez úgy, hogy közben megőrzi gyógyító hatását.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyteakeverékek összeállításához a vadszeder tavasszal begyűjtött levelit használják fel. szederlé vagy -szörp az egészen érett szedertermésből készül.




HATÓANYAGOK - A vadszeder levele kb. 10%-ban tartalmaz csersavat (gallotannint) és más szerves savakat. További fontos összetevői a flavonoidok, a pektin, a szterolok és a triterpén. A szeder gyümölcse C-, B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitaminban,A provitaminban, valamint ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag.

ALKALMAZÁS - Enyhe lefolyású hasmenés esetén magas csersavtartalmánál fogva hatékonyan alkalmazható a szederlevélből készített tea. Mivel C-vitaminban is bővelkedik, reggeli fogyasztása ugyancsak javasolt. A népi gyógyászat ezenkívül a gyulladt bőr kezelésére ajánlja, valamint torokfájás és rekedtség ellen. A vadszeder leveléből előállított főzetet hozzáadhatjuk fürdővízhez is, amely így megtisztítja a bőrt a pattanásoktól és mitesszerektől.

ÉRDEMES TUDNI - A vadszeder levelét a begyűjtést követően azonnal szárítani kell. Szárítás közben a hőmérséklet nem haladhatja meg a 40%-ot. A megszárított levelek gondosan lezárt tárolóedényben akár 5 évig tárolhatók.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Kevésbé súlyos, meghatározatlan eredetű hasmenés esetén 2 kávéskanál szárított szederlevelet öntsünk fel 1,5 dl lobogva forró vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A teát étkezések között fogyasszuk naponta néhány alkalommal. Amennyiben 2-3 nap alatt nem tapasztalunk javulást, keressük fel orvosunkat.

Gyógynövénykeverék - Irritált gyomor kezelésére 20 g szederlevelet keverjünk össze 10-10 g kamillavirággal és borsmentalevéllel. A keverékből 1-2 kávéskanálnyit öntsünk fel 2-5 dl lobogva forró vízzel, és hagyjuk állni kb. 10 percig. Fogyasszuk naponta háromszor.

Szájöblögető - Koncentrált forrázatot úgy készíthetünk, ha 10 g szederlevelet felöntünk 1 dl lobogva forró vízzel. Ezután 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Az összehúzó hatású forrázatot a szájüreg gyulladásai esetén alkalmazzuk.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1813768132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása