OLÍVAOLAJ
2015. április 11. írta: TothTimcsi

OLÍVAOLAJ

-Házi patika-


Az olívaolaj hatékonyan alkalmazható szív- és érrendszeri megbetegedések, epehólyag-problémák, székrekedés, száraz bőr, mérgezés, valamint magas koleszterinszint esetén.

A Földközi-tenger medencéjében immár több mint háromezer éve neveleik az ázsiai eredetű olajfát. A fáról leszedett érett olajbogyót összezúzzák, préselik, majd centrifugálással elválasztják a szilárd részt (törkölyt) a folyékonytól. A következő centrifugálás során elkülönítik az olajat (zsiradékot) a víztől. Az olívaolaj telítetlen zsírsavakban gazdag. Elsősorban olajsavat tartalmaz, amely a benne található összes zsiradék 70%-á teszi ki. Az olívaolaj könnyen emészthető, és a kimutatások szerint jótékony hatással van a zsíranyagcserére: anélkül csökkenti a káros koleszterin arányát a vérben, hogy befolyásolná az egészséges HDL-koleszterinfrakciót. A Földközi-tengeri országokban azért fordulnak elő ritkábban szív- és érrendszeri betegségek, mert az emberek itt több olívaolajat fogyasztanak, mint máshol. Az olívaolajban található növényi nyálka támogatja az emésztőrendszer egészét. Az értékes olaj hatékonyan alkalmazható külsőleg, egyes bőrproblémák esetén is.

A LEGJOBB MINŐSÉG

Kizűrólag "extra szűz" jelzésű olívaolajat használjunk. Ez a besorolás arra utal, hogy az olívaolajat frissen szüretelt olajbogyóból hidegen sajtolták, vegyszerek hozzáadása nélkül. Az olaj enyhe opálosodása nem jelent minőségbeli romlást. Az olívaolaj már 15°C alatt opálosodni kezd, de a folyamat visszafordítható.



Gyógyító hatás: Belsőleg alkalmazva az olívaolaj méregtelenít, serkenti az anyagcserét, javítja az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. Külsőleges használata ápolja a kiszáradt bőrt és gyorsítja a sebgyógyulást.



ÖSSZETÉTEL

Hozzávetőleg 19% telített zsírsav, több mint 70% egyszeresen telítetlen zsírsav és kb. 10% többszörösen telítetlen zsírsav. Az olívaolaj tartalmaz ezenkívül antioxidáns hatású fenolokat, valamint E-vitamint és zsírokhoz társuló nyálkát.

Segítség az emésztőrendszernek

A reggelente éhgyomorra fogyasztott olívaolaj beindítja a bélműködést, csillapítja a gyomornyálkahártya gyulladását, továbbá enyhülést nyújt székrekedés, felfúvódás és gyomorégés esetén.

Hashajtóként alkalmazva

Erős székrekedés esetén reggel fogyasszunk el egy kevés citromlével elkevert olívaolajat. Gyors enyhülést hoz a meleg olívaolajjal történő beöntés is.

Ételmérgezésre

Az olívaolaj értelmérgezés esetén hánytató hatású lehet. Fél pohár langyos vizet és ugyanennyi langyos olívaolajat alaposan keverjünk össze, majd gyorsan igyuk meg.


FELHASZNÁLÁS

- Olívaolaj-kúra epekő ellen
Az olívaolaj serkenti az epehólyag működését. Megfelelő kúrát alkalmazva kiüríthetjük a szervezetünkből a kisebb és közepes nagyságú epeköveket. 14 napona keresztül minden reggel és este igyunk meg 1 evőkanál olívaolajat. A következő 3 napban reggelente kortyolgassunk el lassan 1,25 dl olívaolajat, majd a harmadik napon (a legjobb, ha ez szabadnapra esik) 14 órától kezdve a nap folyamán néhány óránként igyunk meg 1,5 dl keserűvizet (vízben feloldott glaubersót). A nap végéig már ne együnk semmit. 22 óra körül, miután elfogyasztottunk még egy adag olívaolajat, feküdjünk le, forduljunk a jobb oldalunkra, és helyezzünk melegvizes tömlőket a májunk tájékára. Az epeköveknek reggelre ki kell ürülniük.
Figyelem: A kövek eltávozása nem jár fájdalommal, ha az olívaolaj mellett keserűvizet is használunk a művelethez.

- Fülpanaszokra
Bedugult fül kezeléséhez juttassunk a hallójáratba 20 csepp langyos olívaolajat. 5 percig feküdjünk oldalra fordulva, egészséges fülünkkel lefelé, majd forduljunk meg, és hagyjuk, hogy az olaj kifolyjon a bedugult fülből. fülfájás esetén: Itassunk át olívaolajjal egy darab vattát, majd tegyünk rá 5 csepp levendulaolajat. Ezután helyezzük a fülkagylóba, és hagyjuk ott, amíg nem enyhülnek a panaszok.

- Száraz bőrre
Az olívaolaj simává és selymessé teszi a bőrt. Naponta masszírozzuk be vele a száraz bőrfelületeket.

ÉRDEMES TUDNI

Lefekvés előtt mindennap kenjük be körmünket langyos olívaolaj és citromlé keverékével. A folyadékot masszírozzuk a körmökbe és a körömágyba. Éjszakára húzzunk puha kesztyűt. A töredezett körmök a kezelés eredményeként viszanyerik rugalmasságukat, és ellenállóbbá válnak.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6813767878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása