PEMETEFŰTEA - Marrubium vulgare
2015. március 22. írta: TothTimcsi

PEMETEFŰTEA - Marrubium vulgare

-Gyógytea-


A pemete vagy orvosi pemetefű már az ókorban értékes gyógynövénynek számított. Latin elnevezése (marrubium) a héber "marrob" szóból ered, amelynek jelentése "keserű nedv". Az egyiptomi orvosok-papok a tisztító hatású pemetefűteát mérgezés ellen ajánlották.
A középkorban úgy vélték, hogy le tudja venni a rontást az emberről. A pemetefű a keserű anyagokat tartalmazó növények közé tartozik. Kiválóan hat emésztőszervi megbetegedések, hasmenés és étvágytalanság esetén, továbbá serkenti az epetermelést.
A népi gyógyászatban a pemetefüvet általános erősítő szerként használják kimerültség, fáradtság, idegesség és vérszegénység esetén.
Fiatal nőknél szabályozza a rendszertelen menstruációt és enyhíti a görcsöket. A pemetefűtea enyhíti a száraz köhögéssel járó makacs hörghurutot, valamint az asztmás panaszokat.

 A TEA ELKÉSZÍTÉSE

2 kávéskanál szárított pemetefüvet forrázzunk le egy bögre vízzel, és lefedve hagyjuk állni 3-5 percig. Naponta 3-4 csészével igyunk belőle.
Hasmenés és epebántalmak kezelése esetén ne édesítsük meg.
Általános gyengeség, köhögés és hörghurut ellen egy csésze teához adhatunk 1 kávéskanál mézet - a tea ilyenkor kevésbé keserű.
A méz fertőtlenítő hatású is.





GYÓGYÍTÓ HATÁS: A pemetefű legfontosabb hatóanyaga a keserű ízű marrubiin. Más keserű anyagokkal, illóolajokkal és gyantával együtt serkenti az emésztést és a máj epetermelését.
A hasmenést és a gyomorfájást gyógyító hatása csersavtartalmának köszönhető.

A MARRUBIIN ELŐSEGÍTI AZ EPETERMELŐDÉST - A marrubiin serkenti az epetermelést, ami különösen fontos az ételekkel elfogyasztott zsír megfelelő emésztéséhez. Krónikus epe bántalmak kezelésére is alkalmas.

FELSZAKÍTJA A HÖRGŐVÁLADÉKOT - A marrubiin nemcsak az emésztőcsatornában fejti ki gyógyhatását, hanem a tüdőben is. A vastagon letapadt, sűrű váladékot fellazítja a hörgőkben és a léghólyagocskákban - ezáltal könnyebben fel tudjuk köhögni. A hatást erősíti, ha a pemetefűteához eukaliptuszt vagy kakukkfüvet adunk.

FELHASZNÁLÁS

BŐRBETEGSÉGEKRE - A pemetefű forrázattal készült fürdőt minden száraz és nedvedző bőrbetegségre és nehezen gyógyuló sebre alkalmazhatjuk. Készítsünk 10 kávéskanál pemetefűből és 1,5 l vízből erős főzetet, és töltsük a fürdővízhez. A fürdés során ne használjunk szappant vagy tusolót.

TELTSÉGÉRZÉS ÉS PUFFADÁSRA - A pemetefűtea csillapító hatással bír teltségérzet és olyan kellemetlen emésztőszervi panaszok formájában jelentkező bélrenyheség esetén, mint a puffadás, a bélgázok és a bélgörcs. Elősegíti az emésztőnedvek termelését, a beleket intenzív munkára serkenti, megnyugtatja a gyomrot. Panaszok esetén igyunk 2-3 csésze édesítetlen teát.

ÉTVÁGYSERKENTŐKÉNT - A pemetefű serkenti a gyomornedvek termelését - ezáltal az emésztést is. Étkezés előtt fél órával igyunk egy csésze édesítetlen pemetefűteát.

RENDSZERTELEN ÉS GYENGE MENSTRUÁCIÓ ESETÉN - vérszegénységre hajlamos fiatal nőknek a pemetefűtea segíthet abban, hogy a menstruáció normál, rendszeres és kevésbé fájdalmas legyen. A pemetefűteának köszönhetően a vérzés során megtisztul a szervezet, de nem gyengül le.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

A jobb epetermelésért
- 40 g pemetefű
- 20 g bormenta
- 20 g cickafark
- 20 g gyermekláncfűgyökér

Ez a keverék többféle, epebetegséggel összefüggő panaszt enyhít. 1 evőkanál keveréket forrázzunk le egy bögrében, és hagyjuk kiázni. Naponta 3 csészével igyunk belőle.

Serkentő tea gyenge menstruáció esetén
- 40 g pemetefű
- 20 g pásztortáska
- 20 g ánizsmag
- 20 g rozmaring

Ez a keverék számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amely serkenti, erősíti és harmonizálja a női szervezetet. 1 kávéskanál keveréket forrázzunk le egy bögre vízzel, és áztassuk 5 percig.

Asztmatikus panaszok enyhítésére
- 40 g pemetefű
- 20 g eukaliptuszlevél
- 20 g macskagyökér
- 20 g mályvalevél

A tea felszaggatja a légutak mélyén lévő sűrű váladékot, és az irritált légutakat védőréteggel vonja be. 1 kávéskanál keveréket forrázzunk le egy bögre vízzel, és kiáztatás után igyuk meg. Mézzel édesíthetjük.

ÉRDEMES TUDNI

A kevés mézzel édesített pemetefűtea segít nehezen gyógyuló száraz légcsőhurut esetén. Igyunk naponta legalább 3 csésze forrázatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9013767894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása