CITROM
2015. február 27. írta: TothTimcsi

CITROM

Hatásos C-vitamin-hiány, torokproblémák, rekedtség, szájnyálkahártya-gyulladás, köhögés, asztma, idegesség, álmatlanság, szapora szívverés, emésztési panaszok, émelygés, gyomorégés, gyomor-, máj- és bélbetegségek, reumatikus panaszok, mérgezés esetén.


Kínában már háromezer évvel ezelőtt honos volt az örökzöld citromfa. Vadon ma már nem nő azon a vidéken, termesztve is alig, de számos földközi-tengeri országban találhatók citromültetvények - az egyik legnagyobb termőterület szicília. A gyümölcsöt leginkább antiszeptikus hatása és magas C-vitamin-tartalma miatt értékelik nagyra: másfél citrom leve szinte teljesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét, amely 75 mg.

A citrom erősíti az ellenálló képességet, megelőzi a fertőzéseket, késlelteti a sejtek öregedését. Savtartalma ellenére lúgos gyümölcs. Emésztése során kálium-karbonát jön létre, mely meggátolja a gyomor és a szervezet elsavasodását. Gyógyászati célokra a gyümölcs levét, leveleit, héját és illóolaját is használják.

ÉRDEMES BIOCITROMOT VENNI

Amikor citromot veszünk, érdemes megkérdezni, hogy a gyümölcs biológiai gazdálkodásból származik-e, és hogy vegyi anyaggal kezelték-e a héját. A kereskedelmi forgalomban kapható citrusféléket általában rovarirtó szerekkel permetezik, ileltve difenil-származékot tartalmazó, rákkeltő hatású készítményekkel tartósítják.





GYÓGYÍTÓ HATÁS: Belsőleg alkalmazva a citrom gyulladásgátló, tisztító, vízhajtó és izzasztó hatású. Segíti az emésztést, kiűzi a bélrendszer élősködőit. Étvágygerjesztő, erősíti az ellenálló képességet, nyugtató és görcsoldó hatású, ugyanakkor élénkít. Semlegesíti a méreganyagokat, a mikroorganizmusokat és gombákat. Külsőleg használva javítja a bőr vérellátását, zsírtalanítja a bőrt.

ÖSSZETEVŐK

A citromnak rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, ezenkívül kalciumot, vasat és pektint is tartalmaz. A pektin ballasztanyag, az emésztőrendszerbe kerülve megváltozatja a széklet víztartalmát, növeli a viszkozitását, segíti az emészthetetlen anyagok távozását a szervezetből. A héjából készült ilóolaj élénkíti a nyirokkeringést.

A VAS ÉS A KALCIUM JOBB FELHASZNÁLÁSA

A citrom a gyomor nyálkahártyájában élénkíti az enzimek és a gyomorsav (pepszin) termelődését. Ennek köszönhetően a szervezet jobban fel tudja venni a vasat és a kalciumot.

FERTŐTLENÍTÉSRE

A szájüreg vagy a torok kisebb sérüléseit, a gombás vagy penészes fertőzéseket citromlével is fertőtleníthetjük. A levet vigyük fel közvetlenül a sérült területre, illetve öblögessünk vele naponta többször. Ez a kúra ínyvérzés esetén is segít.

REKEDTSÉGRE ÉS TOROKGYULLADÁSRA

Adjunk citromlevet egy pohár forró vízhez, és naponta többször gargalizáljunk vele.

ALKALMAZÁS

  • Citromlevél-főzet
  • Öntsünk le 3 kanál szárított citromlevelet 2,5 dl forrsában lévő vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Napi két csésze fogyasztása lázcsillapító és görcsoldó hatású. Mézzel édesítve hatásos köhögés és asztma ellen. Ha fél órával lefekvés előtt fogyasztjuk, nyugtató hatású, és hozzásegít a mély alváshoz.
  • Reumára
  • A citrom héjában értékes, intenzív illatú flavonoidok találhatók. Vérkeringést élénkítő és gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően segítenek reuma és idegfájdalmak esetén. Reszeljük le a biogazdaságból származó citrom héját (csak a sárga rétegét), masszírozzuk a fájó testrészbe, amelyet 1-2 órára tekerjünk be törölközővel.
  • Napégés esetén

A kipirult részekre csepegtessünk hígítatlan citromlevet. A gyümölcs összehúzó hatásának ksözönhetően enyhűl a fájdalom.

ÉRDEMES TUDNI

A citromlének erős összehúzó hatása van. Összeszűkíti az ereket, még a legerősebb orrvérzést is elállítja. Csepegtessünk citromlevet egy vattapamacsra, és óvatosan tegyük az orrjáratba.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5013767914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása