MÉZ
2015. február 22. írta: TothTimcsi

MÉZ

Hatása bizonyított köhögés, hörghurut, torokgyulladás és alvászavarok esetén; erősíti az immunrendszert és gyorsítja a sebgyógyulást.


Az egyik legsokoldalúbb házi orvosság a méz, amelyet folyékony állagú vagy kristályos formában (ikrás méz) ismerünk. A könnyen felszívódó és egyben erősítő hatású méz semmi mással nem pótolható a lábadozó beteg étrendjében. Javítja a szervezet védekező képességét, jótékony hatást gyakorol a gondolkodásra és az álom minőségére. Értékes összetevőinek köszönhetően ennyhíti az emésztési zavarokat, elősegíti a felső légúti megbetegedések, valamint egyes szívpanaszok és keringési problémák gyógyulását.
A méz külsőleg is használható: vékony rétegben alkalmazva a lassan gyógyuló kisebb sebeket és a kiszáradt, repedezett ajkakat hatékonyan kezelhetjük vele.
A méz és a méhek által gyűjtött, termelt vagy kiválaszott más anyagok, például a méhviasz, a méhpempő és a méhméreg gyógyító célú felhasználását apiterápiának nevezzük.

A MÉH MINT TERMÉSZETES SZŰRŐ

A növényvédő szerek, valamint az ipari égéstermékek és kipufogógázok maradványai a mézben csupán nyomokban találhatók meg. Ha a méhek méreganyaggal kerülnek kapcsolatba, elpusztulnak, vagyis biológiai szűrőként működnek. A méhkaptárba ilyen módon nem kerülhetnek be a környezetben lévő vegyi anyagok.




Gyógyító hatás: A mézből a szervezet gyorsan jut energiához. Nyugtatólag hat, felszabadítja a légutakat, és kedvező hatást gyakorol a bélműködésre. Külsőleg alkalmazva fertőtlenít és gyorsítja a sebgyógyulást. A méz jótékony hatását úgy használhatjuk ki a legeredményesebben, ha rendszeresen fogyasztunk belőle kis mennyiséget - italba keverve naponta 1-3 teáskanállal.

Gyógyító összetevők - A méz elsősorban gyümölcscukorból (fruktóz) és szőlőcukorból (glükóz) tevődik össze, ezenkívül tartalmaz enzimeket, virágport, fehérjét, természetes savakat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, továbbá kis mennyiségben b- és C-vitamint. A nyomelemek közül érdemes kiemelni az anyagcsere szabályozásához szükséges cinket és krómot - ez utóbbi javítja a cukor hasznosulását a szervezetben. A mézben található enzimek nemcsak elősegítik a szénhidrátok emésztését, de baktériumölő hatásúak is.

A méz jót tesz az egészségnek - A méz villámgyorsan juttatja energiához a szervezetet. A méhek által előemésztett gyümölcs- és szőlőcukor rövid időn belül teljes egészsében felszívódik. Bár összetétele alapján a mézet rendkívül egészséges eledelnek tartják, ne feledjük, hogy igen hizlaló: 100 grammja 300 kcal (1250 kJ) nergiát tartalmaz.

Vásárlás tárolás - sokfajta méz kapható a piacon. Ezek állaga, illata és íze a virágok fajtájától függ. Tanácsos olyan terméket választani, amely az ökológiai méhészet előírásai alapján készül. Ez azt jelenti, hogy nem etethetik cukorral a méheket, és a méhészek semmilyen vegyszert nem használhatnak a tartásukhoz. A mézet száraz és sötét helyen kell tárolni. Fagyasztot állapotban sok éven át megőrzi a minőségét.

FELHASZNÁLÁS

Pihentető mézes fürdő - Öntsünk egy pohárba 5 dkg mézet, majd adjunk hozzá 5 csepp levendulaolajat. Ha a méz szilárd (kásás), kissé olvasszuk meg úgy, hogy az üveget meleg vízzel töltött edénybe tesszük. A keverékből használjunk 1-2 evőkanálnyit a fürdővízhez, amely eláltal segít ellazulni, és elűzi az álmatlanságot.

Méz elsősegélyként - Külsőleg alkalmazva a méz elősegíti a kisebb sebek gyógyulását: a felszínről eltávolítja a felesleges nedvességet és fertőtlenít. A méz gyulladáscsökkentő hatóanyagát inhibinnek nevezzük. Könnyű sérülések, horzsolások esetén a mézet vigyük fel közvetlenül a sebre, amit ezután nem túl szorosan kössünk át törölközővel.

Asztmára és hörghurutra - Gyógynövényekkel, például kaukkfűvel kombinálva a méz rendkívül hatékony orvosság. Aprítsunk fel 1-2 kiskanál friss kakukkfüvet, dolgozzuk össze egy kevés mézzel, és fogyasszuk el. Ez a keverék csökkenti a nyálkahártya duzzanatát, és baktériumölő hatású. Gyors enyhülést hoz fájdalmas légúti gyulladások, szamárköhögés és asztma esetében is.

ÉRDEMES TUDNI - Ha meleg italhoz vagy fürdővízhez keverünk mézet, a folyadék hűmérséklete ne legyen magasabb 35°C-nál. Ellenkező esetben a mézben lévő enzimek és illatanyagok megsemmisülnek.

FIGYELEM!

A mézben található virágporszemcsék szénanátha vagy asztma esetén allergiás reakciót válthatnak ki.
Cukorbetegek nem fogyaszthatnak mézet. A gyümölcs- és szőlőcukor raájuk nézve éppolyan veszélyes, mint a közönséges finomított cukor.

*********

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2713767926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása