HAJDINA
2015. február 22. írta: TothTimcsi

HAJDINA

Hatásos a gluténmentes étrendben; a túl sok gyomorsav semlegesítésére; külsőleg görcsök, zúzódások, vérömleny kezelésére.


Felhasználásának módja alapján a közönséges hajdinát a gabonák közé sorolják. 
A keserűfűfélék családjába tartozó növény őshazája Dél-Kína, ahol már az i.e. 2. században ismerték és művelték. Manapság közkedvelt kultúrnövény Ázsia számos országában, Oroszországban és Közép- Európában, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában is.

A hajdina magja barna színű, háromszögletű, mintegy 3 mm nagyságú. Gyakran használják lisztté vagy darává őrölve. A kereskedelmi forgalomban kapható pirított hajdinadara és pirítatlan apró szemű mag. A valódi gabonákkal ellentétben nem tartalmaz glutánt, könnyen emészthető fehérjéket ellenben igen.

A gluténmentes étrendbe beépíthető, vagyis lisztérzékenyeknek kifejezettten ajánlott. A hajdina számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (többek között magnéziumot, káliumot, vasat, cinket). Erősíti az idegrendszert, fokozza a szervezet védekezőképességét. A hajdinát számon tartják gyógynövényként is: magát a növényt felhasználják gyógyfőzetek készítéséehz, míg magjából reumatikus betegségek kezelésére szolgáló borogatás készül.

Búza helyett

Ételeink tápanyagértékét növelhetjük, ha a főzéshez bőzaliszt helyett rizslisztet használunk. A legízletesebb palacsintát hajdinalisztből sütik - ehetjük édesen és sósan egyaránt. Ahajdinalisztből, sóval és vízzel készülő híres bretagne-i galette (gazdagon töltött sós palacsinta) alapvető fogás azon a vidéken évszázadok óta. A hajdinaliszttel a gluténérzékenyek kiválthatják a búzalisztet.




Gyógyító hatás: A gabonák helyettesítésére gyakran használnak hajdinát, amikor elengedhetetlen a gluténmentes étrend betartása. Külsőleg, borogatás formájában az őrölt hajdinamagból készített pép alkalmas a megkeményedett bőr puhítására, valamint zúzódások és vérömlenyek kezelésére. A hajdinamagfőzet kiváló gyógyír gyomorsavtúltengés esetén, a népi gyógyászatban egykor székletfogóként is alkalmazták. Magából a növényből homeopátiás szert állítanak elő, mely bőrgyulladások kezelésére szolgál.

HATÓANYAGOK

100 g hajdinamag átlagosan kb. 10-16 g könnyen felszívódó fehérjét, 70 g szénhidrátot, 2-3 szsírt, 4 g élelmi rostot, ezenkívül jelentős mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet (kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, kobaltot, rezet, cinket, bórt és jódot), továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint niacint tartalmaz. Ez utóbbi összetevő javítja a bőr vérkeringését, összehúzza az érfalakat, erősíti a vénákat.

Bélgörcs ellen hajdinapépes borogatás - A hajdinapépes forró borogatás segítséget nyújt hascsikarás és menstuációs fájdalom esetén. A hajdinadarát főzzük pépesre, kenjük szét a hasunkon, majd takarjuk le törölközővel. Takarózzunk be gyapjútakaróval, és hagyjuk fenn a borogatást, amíg ki nem hűl.

Elsavasodásra hajdinafőzet - A pirítatlan hajdina főzése közben értékes ásványi anyagok oldódnak a főzővízbe. Ezek lúgosító hatásúak, vagyis képesek szabályozni az emésztőrendszer savszintjét. A hajdinafőzet fogyasztása növeli a szervezet teljesítőképességét, és enyhíti az elsavasodás olyan tüneteit, mint a gyomorégés vagy a fáradtságérzet.

FELHASZNÁLÁS

Hajdinás borogatás

  • kb. 15-20 dkg hajdinakása

Vérömleny és tompa sérülések, például zúzódások esetén a hajdinadarát felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és pépesre főzzük. A fájó testrészt letakarjuk vászonkendővel, és szétterítjük rajta a kissé már kihűlt pépet, erre újabb vászonkendőt borítunk, és az egészet gyapjútakaróval betekerjük. A borogatást addig hagyjuk a bőrön, amíg teljesen ki nem hűl.

Hajdinafőzet

  • 3 dkg hajdinamag
  • ízlés szerint néhány csepp méz

A pirítatlan hajdinamagot megmossuk, 1 dl vízbe szórjuk, és kb. 20 percig kis lángon főzzük. A főzetet leszűrjük, kihűtjük. Gyomorégés esetén apró kortyokban igyunk.

Krakkói kása reggelire

  • 3 dkg apró szemű hajdinadara
  • 10 dkg natúr joghurt
  • 1 kávéskanál felaprított dió
  • Fél banán
  • 8 dkg szőlő
  • 1 kávéskanál méz

A hajdinadarát éjszakára beáztatjuk. Másnap az áztatóvízben megfőzzük (kb. 10 perc alatt), majd a többi hozzávalóval összekeverjük. Ez a reggeli rendkívül jótékony hatású, nem tartalmaz glutént, ugyanakkor enyhíti a bélpanaszokat és az emésztési zavarokat.

Érdemes tudni

Magas fehérjetartalmuknál fogva a hajdinás ételek remekül beilleszthetők a vegetáriuánusok étrendjébe is. Hajdinakásából ksézíthetünk húsmentes fasírtot, töltött káposztát vagy ízletes derelyét (tölteléke: kása, gomba, hagyma, kelkáposzta). Finom és tápanyagokban gazdag fogás, amely nem igényel különösebb főzési tudományt, és gyorsan elkészül a hajdinakása gombamártással.

********

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr1713767922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása