
Jellemzői
A mezei iringó a zellerfélék családjába tartozó évelő növény. Erőteljesen szerteágazó szárai az 1 m-es magasságot is elérhetik. Világoszöld, dupla tollas vagy tenyér alakú levelei éles hegyben végződnek, ettől a növény a bogáncsra emlékeztet. Kerek virágzata zöldes fehér vagy szürkéskék.
Előfordulás
Az iringó hazája Közép- és Dél-Európa. Előfordul azonban Afrika északi területein, a Kaukázusban, és manapság már Észak-Amerikában is. A meleg éghajlatot és a száraz talajt kedveli, ezért sziklás vidékeken, utak mentén és száraz mezőkön találkozhatunk vele.
Gyógyászati alapanyag
A gyógyászati alapanyagot a vaskos, fás gyökér szolgáltatja, melyet ősszel gyűjtenek be. Időnként a szárított leveleket is felhasználják, ezekből gyógyteát készítenek.
HATÓANYAGOK
A szaponinok és a csekély mennyiségű illóolaj révén a mezei iringó jól bevált vízhajtó szerként alkalmazható, illetve jó hatással van a hörgőkre is. A hatást erősítik a növényben található kumarinok, flavonoidok és növényi savak.
Javallatok
A modern természetgyógyászatban nem használják alapvető szerként az iringót. Orvosi alkalmazását csak a népi gyógyászat ismeri. Vízhajtó és izzasztó hatása miatt a veseműködés élénkítésére szolgál. Enyhe görcsoldó és fájdalomcsillapító, enyhíti a kólikát.
Emellett ajánlják elhízás, ödéma, narancsbőr, emésztési panaszok szájnyálkahártya- és ínygyulladás, valamint allergia kezelésére.
ALKALMAZÁS
Főzet - Szórjunk egy bögrébe 3 g iringó gyökeret, és öntsük le 1 dl forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. Igyunk meg naponta 2-3 kis csésze teát az étkezések között - a vértisztító kúra néhány hétig tarthat. A vértisztító gyógynövénykeverékhez is adhatunk a gyökérdarabokból.
Boros iringó - Öntsünk le 3 g felaprított gyökeret 1 dl száraz fehérborral. Pihentessük legalább 20 percig, majd szűrjük le. Emésztési panaszok esetén igyunk meg étkezés előtt kb. 0,5 d-t, legfeljebb naponta kétszer.
Kandírozott gyökér - A szervezet általános erősítésére a népi gyógyászat a kandírozott iringó gyökerét ajánlja. Tisztítsuk meg a gyökeret, tegyük forró cukorszirupba, és főzzük néhány percig. Hagyjuk állni letakarva néhány napig, hogy magába szívja a szirupot. tároljuk jól záródó befőttes üvegben. Szükség esetén rágjunk el napi 2-3 kandírozott gyökeret.
ÉRDEMES TUDNI
Az iringó gyökerét csak akkor szabad kiásni a földből, amikor a növény föld feletti része teljesen elszáradt. Vágjuk 5 cm hosszú darabokra, és azonnal szárítsuk meg a napon vagy a 40°C-ra előmelegített sütőben.
![]() |
Kék iringó - Eryngium planum |