Palástfű - Alchemilla vulgaris
2014. augusztus 30. írta: TothTimcsi

Palástfű - Alchemilla vulgaris

002-alchemilla-vulgaris.jpgEmésztési zavarok és nőgyógyászati problémák kezelésére.

A palástfüvet elsősorban nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmazzák a népi gyógyászatban, így például menstruációs panaszok és alhasi fájdalmak ellen. Sajátos formájú leveleire utalva korábban Boldogasszony palástjának is nevezték, és azt tartották róla, hogy védelmet nyújt a nőknek.

Jellemzők: A közönséges palástfű a rózsafélék családjába tartozik. Hosszú levélnyélen ülő levelei karéjosak, hullámosak, és rendszerint sok harmat gyűlik össze bennük. Ennek a "palástfűvíznek" egykor varázserőt tulajdonítottak. A leveleknek kissé kesernyés, fanyar ízük van. Virágai aprók, zöldes színűek.

Előfordulás

A palástfű gyakori növény egész Európában, Észak- és Közép-Ázsiában, valamint Észak-Afrika keleti részén. Sűrűn előfordul mezőkön, legelőkön, ritkábban vízfolyások partján és erdőszéleken. Magyaroszágon több faja él, valamennyi faj védett.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra főként a levelet használják fel levélnyél nélkül, habár az egész növény tartalmaz hatóanyagokat. Begyűjtését a virágzási időszakban végzik.

Hatóanyagok

A palástfű mindenekelőtt csersavban gazdag, de tartalmaz ezenkívül flavonoidokat, mint amilyen például a kvercetin, továbbá keserűanyagokat is. Biogén aminok és illóolajok is találhatók benne kisebb mennyiségben.

Alkalmazás

Összehúzó hatása miatt a palástvűből készített teát tisztázatlan eredetű hasmenés ellen alkalmazzák. Vigyázat: Ha a hasmenés 2 nap után sem szűnik meg, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! A népi gyógyászatban a palástfű elsősorban női panaszok kezelésére szolgál - enyhülést nyújthat fájdalmas havi vérzés, változókori kellemetlen tünetek, hüvelyfolyás esetén. Terhesség idején alkalmazva erősíti a méhfalat, szoptatós anyáknál elősegíti a tejkiválasztást. A palástfüvet mindemellett hagyományosan felhasználják sérv kezelésére is. 

Felhasználás

Forrázat - 3-4 kávéskanál szárított palástfűlevelet egy bögrébe szórunk, felöntjük 1,5 dl lobogva forró vízzel, majd 10 perc elteltével leszűrjük. Hasmenés, menstruációs panaszok és vízhiányos bőr esetén étkezések között igyunk naponta 3-4-szer egy csésze teát.

Gyógynövénykeverékek - 20 g palásfüvet elkeverünk ugyanennyi macskagyökérrel, valamint 40 g réti legyezőfűvel. Egy evőkanál tefűból forrázatot készítünk a fentieknek megfelelően. Hüvelyfolyás esetén reggel és este fogyasszunk 1 csésze teát.

Tinktúra - 100 g szárított palástfüvet felöntünk 3 dl tiszta szesszel, ledugózva 14 napig pihentetjük, a palack tartalmát néhány naponta összerázzuk. Leszűrjük. Erős menstruációs érzés esetén szedjünk naponta háromszor 10-15 csepp tinktúrát egy kevés vízzel. Afták ecsetelésére és a szájüreg öblögetésre is alkalmas. (20 cseppet oldjunk fel egy pohár vízben.)

Fürdő - 3-5 kávéskanál szárított palástfűlevelet röviden felforralunk 1 liter vízben. A főzetet testhőmérsékloetűre hűtjük, és lemosásra vagy ülőfürdő készítéséhez alkalmazzuk.

Érdemes tudni

A palástfű begyűjtésekor ügyeljünk arra, hogy a levelek már ne legyenek harmatosak. A legjobb, ha árnyékban, firss levegőn szárítjuk, legfeljebb40°C-on.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr936651243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása