GYERMEKLÁNCFŰ - Fűszernövény
2014. március 23. írta: TothTimcsi

GYERMEKLÁNCFŰ - Fűszernövény

Taraxacum officinale

Pitypang, kutyatej, tejesfűvirág, barátfej - a gyermekláncfű megannyi tájnyelvi változata arról árulkodik, hogy a növény igen népszerű a népi gyógyászatban. A természetgyógyászat a pitypang gyökeréből, leveléből és virágából készült készítményeket alkalmaz. Segít reuma, köszvény, epebántalom és szembetegségek esetén. Nélkülőzhetetlen eleme a tavaszi tisztítókúrák során alkalmazott teáknak és salátáknak. Tudományos vizsgálatok igazolták hatóanyagainak gyógyhatását. A gyermekláncfüvet ezért epetermelési zavarok és emésztőrendszeri problémák - puffadás és emésztési zavarok - esetén használják. A természetgyógyászat felhívja a figyelmet a növény vizelethajtó hatására: a pitypang segít a vese- és a húgykövek eltávolításában. Ajánlott reumás és premenstruációs panaszok esetén is. Segít eltávolítani a szervezetből a vízfelesleget, és enyhíti a premenstruációs tünetegyüttesre jellemző panaszokat.

TAVASSZAL IDEÁLIS - A gyermekláncfűvlevéllel készült leves és saláta a tavasszal elkészíthető legegészségesebb ételek közé tartozik. A növény sok vitamint tartalmaz, amelyekhez friss zöldségek híján télen nem jutunk hozzá. A gyermekláncfű ezenkívül segít eltávolítani a szervezetből a vizet és a méreganyagokat. A természetgyógyászok ezért régóta beillesztetik a tavaszi erősítő és tisztítókúrákba.



Gyógyító hatás: A gyermekláncfű levele és gyökere elsősorban a gyomor- és a bélműködésre hat. Segít epebántalmak és emésztési zavarok esetén, serkenti a veseműködést, megelőzi a vesekövek kialakulását. Enyhíti a fájdalmas ízületi gyulladásokat, valamint a reumás ízületi gyulladáshoz, illetve a premenstruációs tünetegyütteshez kapcsolódó panaszokat.

HATÓANYAGOK - A pitypang főleg keserűanyagot tartalmaz, amely a májon keresztül serkenti az epetermelést, ezáltal javítja az étvágyat és az emésztést. Kumarin, szterol, csersav, fenolsav található benne, a növény virágában és levelében ezenkívül flavonoid is. Egészségügyi szempontból fontosak a benne található vitaminok és ásványi anyagok, pl. mint a kalcium, magnézium, foszfor, vas és különösen a kálium. Az ősz közeledtével a gyökere nagy mennyiségű inulint - egy speciális poliszacharidot - termel, amely a vastagbél baktériumai által feloldott rostként serkenti a bélműködést.

ÉRDEMES TUDNI - Aprítsunk fel 2-3 kávéskanál pitypanggyökeret, öntsünk rá 5 dl vizet, és forraljuk kb. 10 percig. Reumás ízületi gyulladás esetén minden étkezés előtt igyunk belőle egy kis pohárral.

Gyermekláncfű saláta

-20 dkg fiatal pitypanglevél
-20 dkg újburgonya
-2 szem mogyoróhagyma
-2 evőkanál fehérborecet
-só, fehér bors
-2 evőkanál napraforgóolaj
-2 evőkanál dióolaj
  1. A burgonyát héjában egy kevés vízben megfőzzük. Meghámozzuk, felkarikázzuk.
  2. A mogyoróhagymát apróra vágjuk, az ecettel elkeverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Az olajakat habverővel összekeverjük.
  3. A pitypangleveleket megmossuk, átválogatjuk és megszárítjuk, esetleg felaprítjuk. A burgonyával és az öntettel összekeverjük, ha szükséges, ízesítjük.
Gyermekláncfű zselé 

500 g gyermekláncfű virágról szedjük le minden zöldjét, még a virág alsó részét is. Adjuk hozzá 1 citrom levét, meg annyi forralt vizet, hogy a virágokat ellepje. Hagyjuk állni 12 órán keresztül, majd egy kendőbe szedve csavarjuk ki a levét. Hámozzunk meg 3 narancsot, vágjuk kis kockákra, és forraljuk 10 percig a gyermekláncfű kivonattal és 1 mokkáskanál őrölt gyömbérrel. Zselésítő (befőző) cukorral keverjük zselés állagúra. Töltsük zárható üvegbe, és csavarjuk rá a fedelét.

KONYHAI TIPPEK

-Főzéshez elsősorban a növény finom fiatal levelét használjuk. Enyhén kesernyés, magas ásványianyagtartalmának köszönhetően kissé sós ízű.
-Sok latin kultúrájú országban, különösen Franciaországban készítenek salátát csak pitypanglevelekből, ami jól társítható paradicsom- vagy más salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz. Finom szendvicskrémet kapunk, ha túróval elkeverjük. Nagyon ízletes az apróra vágott pitypanglevelekkel meghintett vajas kenyér is.
-Rövid ideig párolt fiatal levele sajátos tavaszi ízt ad húsételeknek, halételeknek és a túrónak.
-A pitypanglevelekkel ízesíthetünk likőröket és gyógynövényes söröket is.
-A gyermekláncfű ecetben eltett bimbóit a kapribogyó ízletes és olcsó alternatívájaként használhatjuk fel.
-Levelét mindenképpen tisztítsuk meg felhasználás előtt: folyó vízben mossuk meg, majd jól szárítsuk meg.
-A pitypang felaprított levelét lefagyaszthatjuk télire. Terítsük szét egy tálcán, és tegyük a mélyhűtőbe. A fagyasztott leveleket tároljuk zárható edényben.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7513768006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása