FEKETE ÁFONYA - Vaccinium myrtillus
2014. január 23. írta: TothTimcsi

FEKETE ÁFONYA - Vaccinium myrtillus


Egyéb elnevezései: áfonya, fekete kokojsza

A fekete áfonya, népies nevein havasi meggy, afinya vagy kokojsza nem csupán finom, vadon termő gyümölcs, hanem (cseranyagtartalma révén) értékes gyógyszer, melyet mindenekelőtt hasmenés kezelésére használnak. A természetgyógyászat a nyálkahártya gyulladásainak gyógyítására is alkalmazza.

Jellemzők: Kisebb, 20-50 cm magas bokor, amely a hangafélék családjába tartozik. A mintegy 1 m magasra növő növény hegyes levelei elliptikus, tojásdad alakúak és finoman fűrészes szélűek. Virágai fehérek vagy rózsaszínűek; pártájuk lefelé hajlik.Virágainak színe a halvány rózsaszíntől a zöldes árnyalatig terjed, a fekete, kicsi gömb alakú gyümölcs héja kék, húsa sötétpiros. Az íze frissen édes-savanykás, szárítva inkább fanyar.

Az áfonyabokor leginkább errdőkben, hangásokban, tőzegesekben nő, nedves lejtőkön fordul elő, a savanyú talajt kedveli.  Apró, lilás-feketés, borsószem nagyságú termése éretten lapított bogyó.

Előfordulás - Európában, Ázsiában és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú területein egészen a sarkkörig elterjedt növény.

A feketeáfonya-bokor édes-fanyar ízű termése enyhén hashajtó hatású.


FELHASZNÁLT RÉSZEI

A leveleket és a bogyótermést hasznosítják. Gyógyászati célokra mindenekelőtt az érett, 40-50°C-on kiszárított áfonyát használják. A leveleket nyáron leverik az ágakról, majd megszárítják.
A bogyókat összegyűjtik és legtöbbször még frissen felhasználják. Mind a leveleket, mind a bogyókat forrázatként, porítva vagy száraz, illetve folyékony kivonatként használják.

HATÓANYAGA

A levelek és gyümölcsök gazdagok cseranyagokban, továbbá érösszehúzó antociánokat is tartalmaznak. az áfonyában van még továbbá A-provitamin, B1- és C-vitamin, valamint pektinek és gyümölcssavak. A levelek gyümölcssavat tartalmaznak, illetve nyomokban a vizeletet fertőtlenítő hidrokinon vegyületeket. Ehhez jön még nagy mennyiségű nyomelem, többek között mangán és króm. A bogyók antocianozidokat, antioxidáns aktív anyagokat, a levelek pedig flavonoidokat és tanninokat tartalmaznak.

A növényt pilótáknak ajánlják, mivel a termésében lévő antocianozidok a különböző látási zavarok kezelésében hatékonynak bizonyulnak, elősegítik a szem ideghártyapigmentjének regenerálódását. A bogyókivonatok ma már gyógyszertári készítmények formájában is kaphatók, miután beigazolódott, hogy a pilótáknál és az autóversenyzőknél sikeresen alkalmazták.

GYÓGYHATÁSA 

Állatkísérletek kimutatták, hogy a bogyókban található antocianidok növelik a kisebb vérerek ellenállását, és csökkentik áteresztő képességüket. Megakadályozzák a vérrögképződést és védik a kollagénállományt a szuperoxidionok ellen. 
Elősegítik a szem ideghártyapigmentjének regenerálódását, valamint a szem alkalmazkodását a sötétséghez. Védik a gyomornyálkahártyát. 
A levelek csökkentik a vércukorszintet, kedvezően befolyásolják a bélhurutos állapotot. Ezeknek a tulajdonságoknak nagy részét klinikai vizsgálatok is igazolták.

FELHASZNÁLÁSA

Az áfonya vénás keringési elégtelenség és a nyirok keringési elégtelensége esetén ajánlott. A vénák betegségeiben a hajszálerek erősítésére alkalmazzák. A végbél problémáiban (például aranyér) és nőgyógyászati problémákban is hatékony. A szemészetben a látás bizonyos panaszainak kezelésére is alkalmas. Különösen a szürkületben látást javítja.

Javallatok: A friss áfonya fruktóztartalmú és mint ilyen, enyhe hashajtó hatású gyümölcs. A szárított áfonya összehúzó hatású cseranyagokat tartalmaz, tehát alkalmas hasmenés és vérző aranyér gyógyítására. Az antociánok a szervezetben védő funkciót töltenek be, antioxidánsok. A természetgyógyászatban külsőleg is alkalmazzák az áfonya terméséből és leveléből készült főzetet, a szájnyálkahártya és az íny gyulladása esetén. A levelekből készült tea csökkenti a vércukorszintet. Az áfonya emellett hatásos érszűkület ellen is.

FIGYELMEZTETÉS!

Az eddigi tapasztalatok alapján a fekete áfonyának még tartós fogyasztás esetén sincs mérgező mellékhatása.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG

Áfonya-kivonat- Szórjunk egy lábosba 2 evőkanál szárított, felaprított áfonyát, öntsük le 1,5 dl hideg vízzel, főzzük 10 percig, majd szűrjük le. Készíthetjük hidegen is: a hideg vízzel leöntött áfonyát 2 órára félretesszük, hogy leülepedjen. Hasmenés és a gyomornyálkahártya gyulladása esetén naponta kétszer-háromszor igyunk meg 1 dl meleg kivonatot, míg a panaszok el nem múlnak.

Levelekből készült főzet - Szórjunk egy bögrébe 1-2 kávéskanál szárított, felaprított levelet, öntsük le forásban lévő vízzel, tegyük félre 10 percre, majd szűrjük le. A szájüreg gyulladásai esetén igyunk meg naponta 2-3 csésze forró főzetet, vagy öblögessünk vele. Figyelem: A levélből készült teát nem szabad nagyobb mennyiségben és 2-3 hétnél hosszabb ideig fogyasztani, mivel székszorulást okozhat.

Gyári készítmények - Gyógyszertárakban és bioélelmiszereket forgalmazó boltokban kapható áfonyalé, melyet hasmenés esetén a tea helyett használhatunk.

Vénás keringési elégtelenség, látászavarok

Tabletta (100 mg száraz kivonatot tartalmazó): napi 3 vagy 6 tabletta 1 pohár vízben feloldva.
Folyékony kivonat: 50 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; étkezés előtt.

Eszencia - 125 g szárított áfonyát öntsünk le 5 dl borpárlattal (vagy alkohollal), tegyük félre 4 hétre, majd szűrjük le. A szájüreg és a torok gyulladásai esetén adjunk 20 - 40 cseppet egy pohár vízhez, és naponta többször öblögessünk vele.

Érdemes tudni

A fekete áfonya levelét még a termések megjelenése előtt kell begyűjteni. A termést hozó növény leveleiben már nincs mirtillin, vagyis a vércukorszintet csökkentő glikozid.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5013768034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása