SZEGFŰSZEG - Fűszernövények
2014. január 15. írta: TothTimcsi

SZEGFŰSZEG - Fűszernövények

Syzygium aromaticum

Az Indonéziához tartozó Fűszer-, ma Maluku-szigetekről származó növény pirosló virágbimbóit megszárítják - ezt nevezik alakjára és illatára egyszerre utaló néven szegfűszegnek. Ahogy az ősi kínai írásokból is kiderül, a szegfűszeg az egyik legrégebbi fűszernövény, amelyet gyógyászati célokra is használtak. Európában a középkorban hozták a kereskedők, ekkor még nagyon értékes és drága volt. Szent Benedek írta le, hogy a szegfűszegnek gyógyító hatása van ízületi és csípőpanaszok esetén. Más orvosok gyomorfájás, émelygés, mérgezés, hideg láb és szédülés ellen adták a szegfűszeget. Még a fertőzésektől megvédő erőt is tulajdonítottak neki. E célból járványok idején az orvosok szegfűszeget rágtak. A szegfűszeg főzete ősi gyógyszer émelygésre és emésztési panaszokra. A szegfűszegolaj antiszeptikus hatású, megöli a vírusokat és a gombákat.

SEGÍTSÉG MEGFÁZÁS ESETÉN

Keverjünk össze 3 rész, mozsárban megtört szegfűszeget 1 rész borssal, 1 rész fahéjjal és 1 rész ánizzsal, majd a keverékből 1 kávékanálnyit öntsünk le 2 dl forrásban lévő vízzel. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.
Naponta 3x1 evőkanállal fogyasszunk a főzetből. A szegfűszeg fellazítja a légutakban letapadt váladékot, izzasztó hatású ezáltal csökkenti a lázat. Nátha és szénanátha esetén a szegfűszeg antihisztamin vegyületei megkönnyítik a légzést.



Gyógyító hatás: A szegfűszeg, illetve a belőle nyert olaj fertőtlenítő hatású. Élénkíti az étvágyat és az emésztést, jó hatással van a gyomorra, vértisztító, enyhíti a fájdalmakat és megnyugtat. Segít továbbá fogfájás és a szájüreg nyálkahártyájának gyulladásai esetén. Használják hidegérzettel társuló vérkeringési zavarok kezelésére, valamint bőrirritáció ellen is.

Gyógyító anyagok - A szegfűszeg nagy mennyiségű (csaknem 25%) illóolajat tartalmaz, jórészt eugenolt, amely a szegfűszegolaj aromaanyaga. Emellett találhatók benne vérkeringést javító flavonoidok és gyulladáscsökkentő cserzőanyagok.

Gombásodás ellen - A szegfűszegtea - külsőleg alkalmazva csakúgy, mint belsőleg - enyhíti a bőr, a nyálkahártya és a belek gombásodásával összefüggő panaszokat. A főzet erejét növelhetjük, ha borókát, római köményt és vaníliát adunk hozzá. A kéz vagy a láb ujjközeinek gombásodása esetén - a tea ivása mellett - a beteg részeket áztathatjuk szegfűszeges forrázatba, vagy bekenhetjük az olajjal.

ÉRDEMES TUDNI

Az erős fogfájást enyhíthetjük, ha elrágunk 1-2 szem szegfűszeget, vagy ha szegfűszegolajba mártott vattát teszünk a fogra.

KONYHAI TIPPEK
  • Lehetőség szerint Malukuról származó szegfűszeget vegyünk, mivel annak a legintenzívebb az íze. A színe is világosabb, mint a máshonnan származó fűszernek.
  • Az egész szegfűszegnek több az aromája és a hatóanyaga, mint az őröltnek.
  • A szegfűszeget tároljuk sötét helyen, jól záródó edényben, így két évig is eláll, anélkül, hogy veszítene a minőségéből.
  • Mindig mértékkel adagoljuk a szegfűszeget, nehogy elnyomja az étel többi hozzávalójának vagy fűszerének ízét. Általában elég 1-2 szem.
  • A szegfűszeg - egészben vagy őrölve - jól illik süteményekhez, kalácsokhoz, kompótokhoz, zöldségekhez, sonkához. Remekül kiemeli a forralt bor és a mézes bor ízét.
  • A rosszul tárolt szegfűszegben gyakorlatilag nincs illóolaj, színe fakó, formája aszalódott. A szegfűszeg állapotát a vízpróba mutatja: ha vízszintesen úszik a felszínen, öreg. A magas illóolaj-tartalmú szegfűszeg a vízbe téve fejjel lefelé süllyed, vagy függőlegesen úszik.
  • Ha étkezés után szegfűszeget rágunk, elűzhetjük a fokhagyma szagát.
  • A szegfűszeget a főzés elején adjuk az ételhez. Ennek folytán az aroma átjárja az ételt.
A szájüreg gyulladásaira

Törjünk össze 2 szem szegfűszeget, és keverjük el 1 kávéskanál zsályával. Öntsük le 2,5 dl forró vízzel, tegyük félre 10 percre, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. A szájnyálkahártya gyulladása esetén naponta háromszor öblögessünk a kihűlt forrázattal.

Narancsos-szegfűszeges puncs>>>


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6713768036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása